Szükség van a vadgazdálkodás reformjára

Ösztöndíjprogrammal támogatták fiatal szakemberek kutatásait

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Országos premierként indított ösztöndíjprogramot Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen azoknak a fiatal szakembereknek, akik a természeti erőforrások felhasználását kutatják a vadgazdálkodás, a mezőgazdaság, ember-nagyvadak együttélése témakörökben.

. A 2018 decembere és 2019 áprilisa között zajló program alatt született kutatásokat az ösztöndíjasok pénteken, június 28-án mutatták be a csíkszeredai megyeházán megtartott Vadgazdálkodás és természetvédelem Székelyföldön címmel megtartott konferencián. Ezt követően szakmai előadások hangzottak el, majd összegzésként javaslataikat fehér könyv formájában fogalmazták meg a szakemberek.

A konferenciát a megyei tanács Tájgazdálkodási Munkacsoportja részéről Demeter László moderálta, Borboly Csaba videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A konferencia végtermékeként született fehér könyv hozzásegít a tisztánlátáshoz és a megoldáshoz, mondta a megyeelnök. Még hosszú az út, de a fiatal szakemberek innovatív megközelítése és az idősebb generáció szakmai tapasztalata egyaránt segíti a megoldáskeresést. Közösen kell megoldást találni az ember és a nagyvadak együttélésére, a cél a populáció fennmaradása és a vadgazdálkodás biztosítása, illetve a turisztikai hasznosítás, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A Hargita megyei medve-ember konfliktusokat vizsgálta kutatásában Csató Éva, hiszen térségünkben mindennapossá vált a medveprobléma. Kérdőívezésének eredménye, hogy a lakosság sürgetőnek tartja a helyzet orvoslását, és szükségesnek látják egy regionális akciócsoport megalakítását, amely a kritikus helyzetekben be tud avatkozni.

A vadföldek kialakítása a vad táplálását, megfigyelését, a vad potenciális helyének beazonosítását, a medve-ember konfliktus csökkentését szolgálná. Ráduly Kinga az ösztöndíjprogram keretében azt kutatta, hogy Hargita megyében hol alakíthatók ki ezek a területek.

Többek között az intervenciós csapatok létrehozásának fontossága körvonalazódott Erős Nándor kutatási eredményei között, aki a LIFE projekteket vizsgálta Európában.

A szakmai előadások után a konferencia résztvevői úgynevezett fehér könyvbe foglalták javaslataikat, amely visszajelzésként is szolgál, illetve segíti a kérdésben érintettek munkáját, legyen szó vadásztársulásokról, civilszféráról, közintézményekről stb.

A fehér könyv többek között megfogalmazza:

A problémát helyesen kell kommunikálni az érintetteknek.

A természeti értékeket a gazdálkodás által lehet fenntartani. A gazdálkodást pedig tudományosan meg kell alapozni és bővíteni kell.

Fontos a vadföldek finanszírozása, a vadeltartó képesség.

Fontos a szakmai fórum fenntartása.

Szükség van a vadgazdálkodás reformjára, presztizsének visszaállítására.

Módszertanilag meg kell alapozni a károk becslését.

A közintézmények szerepet kell vállaljanak az utánpótlás képzésében, a konfliktusmenedzsmentben és az intézmények közötti kommunikációban.

Csíkszereda, 2019. június 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774