Új tűzoltóruhákat adtak át Ajnádon

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Időseket köszöntöttek és a Hargita Megye Tanácsa pályázatán nyert tűzoltóruhákat adtak át a csíkajnádi falunapok alkalmával az elmúlt hét végén. A vasárnapi szentmisét követően a Szent István Szervezet vezetősége a helyi kultúrotthonban köszöntötte a falu 80 éven felüli lakosait, huszonkét idős személyt. Az ünnepség alkalmával átadták az 5. Csíkajnádi Szent István-díjat két nyolcgyermekes édesanyának: özv. Pécsi Annának és Sipos Emmának. Ezt követően az önkéntes tűzoltók újonnan kapott ruháinak az átadása következett, majd a vacsárcsi néptánccsoport előadását tekinthették meg a résztvevők. Hargita Megye Tanácsát Szentes Antal megyei tanácsos képviselte.

Az ajnádi önkéntes tűzoltócsoport régi múltra tekint vissza, a múlt század tízes éveiben alapította Sipos István csendőr törzsőrmester. A még ma is működő tűzoltó vízpuskát is ő hozatta Diósgyőrből. Az  önkéntesek  tűzoltóhorgot  kaptak,  amibe  belevésték  a nevüket, később a házszámok mellett jelezték, hogy a lakosság tűz esetén mivel kell menjen tüzet oltani (vederrel, lapáttal stb.).

A több mint száz éves önkéntestűzoltó-mozgalom tavaly augusztusban megújult, ez év elején megalakult az önkéntestűzoltó-egyesület, amely lehetővé teszi pályázati pénzek  lehívását  és  felhasználását  fejlesztésekre,  programszervezésre. A jelenlegi csapat 11 tagból áll, akik kitartóan minden második vasárnap gyakorlatot tartanak, és most vasárnap délután tűzoltó-bemutatót szerveztek. Idén már éltek a pályázati lehetőségekkel: a megyei tanácsnál megnyert pályázatuk eredménye látható volt, a ruhákat Szentes Antal megyei tanácsos adta át hivatalosan a kultúrházban.

A tűzoltócsoport nevében Szőgyör Domokos alparancsnok mondott köszönetet: „Az ajnádi önkéntestűzoltó-egyesület nevében köszönöm  a  támogatást  és  a bizalmat,  amit  megelőlegeztek  az  önkéntes  tűzoltók számára. Ahhoz,  hogy  elinduljon  a  tűzoltó-egyesület,  a  falu  lakosságának támogatására, lelkes fogadtatására is szükség volt.  A hatékony működés érdekében továbbra  is  szükség  van  az  elfogadásra  és  támogatásra.  Tehát  köszönet  a közösségnek,  valamint  a  kiemelt  támogatóknak,  Hargita  Megye  Tanácsának, Csíkszentmihály Önkormányzatának és a helyi közbirtokosságnak” – mondta Szőgyör.

Csíkszereda, 2015. augusztus 25.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774