Utak felújítását, tűzoltók felszerelését és sípályák kiépítését támogatja Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Újabb 4,5 millió lejt osztott vissza települések beruházásainak támogatására Hargita Megye Tanácsa októberi ülésén.  

Csíkban a Felcsík kistérség integrált beruházásaira osztottak vissza jelentős összeget.

Összesen egymillió lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete a Felcsík kistérség integrált beruházására: 460 ezer lejt Csíkszentdomokos községnek540 ezer lejt Madarasnak. Az integrált beruházás révén többek között a felcsíki települések úthálózatai, az önkéntes tűzoltók járműparkjai, valamint a közintézmények épületei újulnak meg. 

Csíkmadaras 160 ezer lejt gázhálózatának kiépítésébe fektethet

Csíkszenttamásnak ezúttal 15 ezer lejt hagytak jóvá a gázhalózat kiépítéséhez szükséges topográfiai tanulmány elkészítésére.

Ugyanerre Csíkkarcfalva 90 ezer lejt kapott a mostani tanácsülésen. 29 ezer lejt új hangszerek beszerzésére költhetnek a helyi fúvószenekar számára.

A korábbi visszaosztásokról szóló közleményeink itt és itt olvashatóak.

Csíkpálfalva a delnei önkéntesek tűzoltó szertárának felújítására 30 ezer lejt költhet. A Csíkcsomortánba, a jelenlegi népfürdő helyére tervezett szabadidő központ megvalósítására a megyei testület 120 ezer lejt hagyott jóvá. Úszómedence, gyeppálya, öltözők, zuhanyzók és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet a majdani központban. Pálfalva csíkszeredai bejáratánál sportpályát épít a község: a megyei tanács 150 ezer lejjel támogatja a beruházást ezúttal. A pálya mellett öltözők, illemhelyiségek és kereskedelmi egységek számára kialakított felületek is helyet kapnak. Emellett, 18 ezer lejből hangszerekkel látják el a pálfalvi művelődési házat.

Csíkrákoson a Cserei Mihály középiskola sportpályáját tennék rendbe 15 ezer lejből, 30 ezer lejből pedig tűzifa tároló helyiséget építenének

Kászonaltízen új játszótér épül a központban, a testület által jóváhagyott 60 ezer lejből. A kászonimpéri Bornemisza-kápolna előtti tér rendezésére 23 ezer lejt szavaztak meg. A térkialakítás egyik finanszirozója a Bornemisza bárói család utódja. A tér közepén kapna helyet a Bornemiszák egyik ősének mellszobra.

Csíkszentsimonban fúvós hangszereket vásárolnak a kulturális központ és az ifjúsági zenekar számára, ezt a megyei tanács 80 ezer lejjel támogatta.

Csíkszentimrén és Csíkszentmihályon az utcákat teszik rendbe. Erre a célra 150 ezer, illetve 175 ezer lejt hagytak jóvá. 

Tusnádfürdőn új rendeltetést kap a polgármesteri hivatal régi épülete. Az épületben az önkéntes tűzoltók számára szertár, mentőállomás, családorvosi és más egészségügyi rendelők kapnak majd helyet. A tervek elkészítésére 80 ezer lejt igényelt a város.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyei tanács és a települések között létező szoros együttműködés eredménye, hogy a visszaosztásból származó összegeket hatékonyan tudják leosztani. Minden településen támogatják a nagyobb beruházásokat, amelyek a későbbiekben hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a közösség életminőségének javításához.

 

Udvarhelyszékre, a Madarasi Hargita sípályarendszerének kiépítésére, valamint több út fejlesztésére folyósít támogatást a megyei tanács.

Kápolnásfalu számára a megyei tanács 100 ezer lejről döntött, amely egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges a Madarasi Hargitán. A későbbi beruházással a sípályák könnyebb megközelítését, és azok kapacitásának növelését szeretnék elérni. Ezzel a Hargita-hegységet fejlesztik .

Oroszhegy a DC34-es községi útÜlke és Székelyszenttamás közötti szakaszának újjáépítésére 500 ezer lejt kap. Az év eleji hóolvadás és esőzés jelentősen megrongálta az említett szakaszt. A beruházásnak köszönhetően a két érintett település újra be tud kapcsolódni a község és a város életébe.

Homoródalmás 132-es megyei út, az Almási-barlang felé vezető út javítási munkálataira igényelt 100 ezer lejt. 

- A Madarasi-Hargita turisztikai célpontként prioritás számunkra és azon vagyunk, hogy segítsük az önkormányzatok munkáját, hogy ez még jobban kiépülhessen – fogalmazott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának térségi alelnöke. Megítélése szerint az utak esetében sürgősségi helyzet állt fenn és mindkét esetben ígéret volt év elején a polgármestereknek, hogyha nem érkezik kormánytámogatás, akkor önerőből segítik ki őket. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyei tanács és a települések között létező szoros együttműködés eredménye, hogy a visszaosztásból származó összegeket hatékonyan tudják leosztani. Minden településen támogatják a nagyobb beruházásokat, amelyek a későbbiekben hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a közösség életminőségének javításához.

Gyergyó-térség több önkéntestűzoltó egyesülete részesült támogatásban.

Hargita megyében található az ország legtöbb önkéntes tűzoltó egyesülete. Minden község rendelkezik saját tűzoltó alakulattal: tagjaik nagyban hozzájárulnak a megye közbiztonságának megteremtéséhez: sok esetben az önkéntesek a hivatásos tűzoltók előtt kiérnek a helyszínre, biztosítva és előkészítve a terepet számukra. Hargita Megye Tanácsa ezért kiemelten támogatja ezen egyesületeket.

Gyergyóalfalu csaknem 15 ezer lejt igényelt az önkéntesek felszerelésének beszerzésére - további 70 ezer lejt pedig a község közvilágításának modernizálására. A község folytatná a helyi utak felújítását Alfaluban és Borzonton is, ehhez most 300 ezer lej támogatást nyújtott a megyei tanács.

Gyergyószárhegy egy tartályautót vásárol a helyi tűzoltók számára az igényelt 50 ezer lejből, biztosítva ezzel a tűzesetekhez szükséges vízmennyiség tárolását, szállítását. Az alakulat jelenlegi járműveinek kapacitása nem bizonyult elegendőnek a tűzeseteknél, ezért egy 9 ezer literes tartályautót vásárolnának. A község további 45 ezer lejt kapott árvízmegelőzési munkálatokra.

Gyergyócsomafalva tűzoltóalakulatának megfelelő védőfelszerelést biztosíthat - ehhez a megyei tanács 14,6 ezer lejjel járult hozzá. 75 ezer lejből a község központjában keletkezett árvízkárokat javítanák ki, és mederszabályozásra is sor kerül. További 200 ezer lejt a DC61-es községi út felújítására költenek - az útszakaszt még 2008-ban aszfaltozták le.

Gyergyóújfalu 25 új tűzcsapot telepítene: ehhez 45 ezer lejjel járult hozzá a megyei testület. A tűzcsapok a községhez tartozó három településen biztosítanák a vízellátást.

Egyenként 15 ezer lejjel támogatja a megyei tanács GyergyóremeteDitró, és Vasláb községeket, hogy felszerelést vásároljanak az önkéntes tűzoltó alakulatok számára. 

Gyergyótölgyes az iskolabuszok javítására 20 ezer lejt költhet.

Gyergyószentmiklós összesen 645 ezer lej támogatást kap: 180 ezer lejt a sportbázis bővítésére, 300 ezer lejt a Csodavilág napköziotthon bővítési munkálataira, 45 ezer lejt pedig hangszervásárlásra a Salamon Ernő Gimnázium zenekara számára. A „Vaskertes“ iskola udvara 20 ezer lejből újul meg. További 100 ezer lejből a város 52 kövezett utcájában fognak karbantartási munkálatokat végezni.

 

 Csíkszereda, 2019. november 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774