Válság a tejgazdaságban – a tejtermelés volumenének csökkentését szeretnék

Válasszuk a helyi termelők által készített termékeket!

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (RéB) Természeti Erőforrások Szakbizottságának (NAT) június 27-i ülésén bemutattak egy tanulmányt, amely szerint a tejgazdaságban bekövetkező válságra a tejtermelés volumenének csökkentése lehetne a válasz. A tanulmány szerint e szabályozás gyors és pozitív hatással lenne a termelők jövedelmére. Mivel a tejgazdaságban súlyos és tartós válság tapasztalható, az Unió mezőgazdasági minisztereinek intézkedniük kell annak érdekében, hogy irányíthassák a tejgazdaságot és biztosítsák a tejpiac fennmaradását Európában. A helyi és regionális vezetők elkötelezettek a tejpiac megmentése iránt, hogy megmaradjanak az általa biztosított munkahelyek. Megvizsgálják a bemutatott tanulmány gyakorlatba ültetésének lehetőségét, mert a tejpiacot jelenleg egyensúlyhiány jellemzi.

A tanulmány a következőket tartalmazza: a tejtermelés volumenének szabályozása gyors és pozitív hatással lenne a tej árára, ezen következtetés alapján felvetődik az a kérdés, hogy elegendő-e csupán Európában csökkenteni a tejtermelés volumenét ahhoz, hogy módosuljanak az árak a tejpiacon. Továbbá a tejtermelés mennyiségének ideiglenes szabályozása pozitívan befolyásolná az összes termelő bevételét Európában, egy éven át 6 százalékos csökkentés eredményeként 14,6 százalékkal növekedne a tej ára, és 38 százalékkal a termelők bruttó nyeresége. Minderről bővebben a Régiók Bizottsága oldalán, a következő linken http://cor.europa.eu/en/news/Pages/Dairy-crisis-temporary-cap-on-production-is-essential.aspx olvashatnak.

A szakbizottság ülésén elhangzottak kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a RéB tagja szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a Hargita megyei termelők megélhetése és támogatása érdekében vásároljunk helyi termékeket, és ne holland, dán vagy konstancai tejtermékeket vegyünk le a polcról bevásárláskor.

– Azzal, hogy a helyi termelők tejtermékeit választjuk, segítjük a kis tejfeldolgozók fennmaradását, hiszen amint a Régiók Bizottsága is jelentette, nagy válság következik a tejpiacon. Amikor helyi termelőktől vásárolunk, közben élményt kapunk, megismerhetjük az előállított termék történetét, így sokkal jobb étvággyal fogyaszthatjuk el az élelmiszereket. A vidéki életet vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hogy minél többen hazaköltözzenek, mindezt csak a megélhetési lehetőségek megteremtésével érhetjük el. Célunk, hogy a termelés mellett a feldolgozás és az értékesítés is helyiek által történjen – osztotta meg gondolatait Borboly Csaba.

A megyeelnök RéB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. június 30.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774