Védett lakóotthont terveznek Hargita megyében

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)32 megjelenítés

A családon belüli erőszak áldozatainak ideiglenes elhelyezésére épül védett lakóotthon Hargita megyében egy európai uniós pályázat keretében, szavazta meg Hargita Megye Tanácsa a projektben való részvételt a csíkszeredai megyeházán megtartott rendkívüli ülésén március 22-én. Az országos pályázatban a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vesz részt.

. Az országos pályázatban a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vesz részt. Továbbá elfogadta Hargita Megye Tanácsa a közigazgatási egységeknek a személyi jövedelemadóból és az áruforgalmi adóból visszaosztott 17,5%-os kvótát, ez a határozattervezet indokolta a március 22-i tanácsülés rendkívüliségét, ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek kapcsán a megyeelnök kifejtette, köszönet illeti az RMDSZ szenátorait és képviselőit, hiszen az ő lobbijuk eredménye, hogy az összegek lényegesen megnövekedtek az első változathoz képest.

A megyeelnök egy sajnálatos esetről is beszámolt, mégpedig, hogy Ülke fele beszakadt a 34-es községi út, ezért a buszjárat útvonalát ideiglenesen el kell téríteni.

Módosult a megyei tanács ideiglenes beruházási listája, fogadta el a módosítást a döntéshozó testület, erre a Székely termék védjegy meghosszabbítása miatt volt szükség, illetve a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság pályázata miatt. A vezérigazgatóság részéről Elekes Zoltán vezérigazgató beszámolt arról, hogy sajnos Hargita megyében is sokkal válnak a családi erőszak áldozatává, és indokolt egy védett lakóotthon létrehozása, ahol ideiglenesen el tudják helyezni a bántalmazott személyeket. Az európai uniós finanszírozású országos projekt négyéves lefutású, a pályázat három éven át biztosítja a lakóotthon finanszírozását is.

Szomorú hírrel kezdődött a tanácsülés, Borboly Csaba beszámolt a testületnek a március 22-i kőrispataki medvetámadásról. Az erről készült felvétel megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/watch/?v=2226733340919885

A tanácsülés ideje alatt Kolumbán Dávid megyei tanácsost értesítették a tragikus hírről, miszerint a 35 éves áldozat a mentőben elhunyt. A tanácsülés résztvevői egy perc csenddel adóztak az elhunyt családapa emlékének.

Borboly Csaba kérte Elekes Zoltánt, hogy a vezérigazgatóság nézzen utána a gyerekeknek, akiket az áldozat anya nélkül nevelt, illetve elmondta, a megyei tanács szintjén is megvizsgálják, hogy hogyan tudják segíteni az áldozat családját.

A megyeelnök felhívta a figyelmet arra, hogy idén még veszélyesebb lesz a helyzet a medvetámadásokat tekintve, mint a korábbi években, és ez egy valós veszély, amelyre sem országos, sem európai szinten nem figyelnek oda. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kihangsúlyozta: nem azt akarják, hogy kipusztítsanak egy védett fajt, hanem, hogy szabályozzák azt a populációszámot, aminek életteret tudnak biztosítani. A megyei tanácsosok egyetértettek abban, hogy tarthatatlan a helyzet, és fel kell lépni az emberi élet védelme érdekében.

Csíkszereda, 2019. március 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774