XI. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Idén szeptember 12-15. között zajlott a XI. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál.
Az első nap, csütörtökön a környékbeli önkormányzatok csapatai mérték össze a futball tudásukat.
Péntekre megérkeztek a testvértelepülés érkező buszok is, így Mogyoród, Somberek, Dombóvár és Bonyhád és szép számban képviseltette magát az idei Hagymafesztiválon

. A pénteki program Böjte Csaba atya által celebrált misével kezdődött a Szent Anna kápolnában, ahol részt vett a helyi Zöld Péter Iskola minden diákja és tanítója is, valamint a helyiek és vendégek egyaránt. A szentmise után Böjte Csaba atya vezetésével zarándoklat indult a Siculicidium útján, ez egy 14 stációból álló tanösvény, amelyet végigjárva megismerhetjük a Madéfalván, 1764-ben történt székely mészárlás történetét. A zarándoklaton több százan vettek részt.

A délutáni program az erdőn, a fenyvesek között folytatódott, ahol egy közös piknikezésen vehettek részt a vendégek és a helyiek. Malacsütés, közös étkezés, közös nótázás, beszélgetések, jó hangulat jellemezte a közös pikniket, gyönyörű festői környezetben.

Szombaton a székely települések futballtornájával folytatódott a fesztivál, ahol a magyarországi székely települések is képviseltetik magukat. Este a hagyományos, élő zenés Hagymabálra került sor, ahol mintegy 250 helyi és vendég mulatott együtt.

A fesztivál központi eseménye a vasárnapi hagyományos termékek kiállítás és vására. A szentmiséről a résztvevők átvonultak a vásártérre, ahol a termékek megáldására is sor került, hálát adva az idei bő termésért.

A vásáron helyben termelt zöldségeket, házi kenyeret, mézes termékeket, helyi kézműves termékeket vásárolhattak az érdeklődők. A főzőcsapatok üstjeiben hagymás ételek fortyogtak egész nap. A színpadon pedig késő estig kultúrális csoportok, közöttük a Maros Művészegyüttes is színpadra lépett, majd este a Mediterrán zenekar zárta a fesztivált.

Madéfalva számára jelentős eseménynek is helyt adott a fesztivál, az európai uniós forrásból épült iskola épületét Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István csíki RMDSZ elnök és Csibi József madéfalvi polgármester avatták fel.

A Madéfalvi Ökotourist Egyesület ezúton is köszoni Hargita Megye Tanácsának a programra nyújtott támogatást.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774