Divergenţe de hotare

O scurtă prezentare generală a situaţiei reale privind graniţele administrative ale judeţului Harghita
 
Judeţul Harghita se învecinează la nord cu judeţul Suceava, la sud cu judeţele Braşov şi Covasna, la est cu judeţele Neamţ şi Bacău, iar la vest cu judeţul Mureş. Graniţa cu judeţul Suceava se desfăşoară pe o distanţă de 50.35 km, cu judeţul Braşov se desfăşoară pe o distanţă de 36.64 km, cu judeţul Covasna, 112.80 km, cu judeţul Neamţ, 100.80 km, cu judeţul Bacău, 106.86 km, iar cu judeţul Mureş, graniţa se desfăşoară pe o distanţă de 211.35 km.
Cadrul legal al organizării administrativ-teritoriale din România îl reprezintă Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, cu modificările ulterioare. Anexa legii menţionate enumeră localităţile care aparţin fiecărui judeţ, fiind astfel delimitate administrativ teritoriile judeţelor. Ceea ce este important este că limitele teritoriale ale judeţelor coincid cu hotarele administrative ale localităţilor din judeţul respectiv şi din judeţele învecinate.
Având în vedere faptul că de la apariţia Legii nr. 2/1968 în aceste zone s-au produs numeroase schimbări, conducerea Consiliului Judeţean Harghita a considerat ca fiind necesară clarificarea unor probleme ce ţin de delimitarea hotarelor administrative ale localităţilor din judeţ. Eforturile făcute în acest sens se concretizează şi în faptul că în anul 2009 mai mult de 120 ordine au fost emise de prefect, în vederea clarificării hotarelor administrative ale localităţilor din judeţ.
Totuşi, în urma analizării situaţiilor reale existente cu privire la delimitarea administrativ-teritorială dintre judeţele Harghita şi Neamţ şi judeţele Harghita şi Bacău, s-au constatat o serie de divergenţe în privinţa hotarelor administrative, pe care le vom arăta mai jos:
 
Judeţul Harghita şi judeţul Neamţ
 
Între judeţele Harghita şi Neamţ nu există nici un acord privind limita teritorială între municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita şi comuna Bicaz Chei, judeţul Neamţ, limită teritorială care coincide cu hotarul administrativ dintre aceste două judeţe.
În anul 2002 la Lacu Roşu s-au întrunit comisiile desemnate prin Ordinul Prefectului judeţului Harghita nr. 90/2002 şi al Prefectului judeţului Neamţ nr. 94/2002. Reprezentanţii Consiliului Local Gheorgheni au solicitat procurarea anexei grafice la HCM nr. 1115/1968 prin care s-au stabilit limitele unităţilor administrativ-teritoriale conform Legii nr. 2/1968 pentru judeţul Harghita.
Cele mai recente discuţii au avut loc în 2009, atunci când părţile s-au întâlnit de mai multe ori, având ca principal punct pe ordinea de zi aspectele divergente privind limita hotarelor dintre aceste două judeţe. În cadrul discuţiilor Consiliul Judeţean Harghita a susţinut opinia Consiliului Local al municipiului Gheorgheni, solicitând de două ori constituirea din nou a unei comisii de delimitare care să fie numită printr-un ordin comun al Prefectului judeţului Harghita şi al Prefectului judeţului Neamţ. Însă, acestor solicitări nu li s-a dat curs, divergenţele de hotare administrative nefiind încă soluţionate.
 
 
Judeţul Harghita şi judeţul Bacău
 
Potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, cu modificările ulterioare, localitatea Valea Uzului aparţine de comuna Sânmartin, judeţul Harghita. Cu toate acestea, prin planurile cadastrale din 1972 şi 1985 cele două oficii de cadastru şi organizarea teritoriului, respectiv din judeţul Harghita şi judeţul Bacău au recunoscut ca hotarul dintre judeţele implicate să fie pârâul Uzului şi astfel localitatea Valea Uzului să fie inclusă în cadastrul oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău. În acest sens, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Harghita a considerat că planurile cadastrale vechi au fost întocmite cu încălcarea prevederilor legale şi este necesar ca instanţa să se pronunţe în acest sens şi să constate apartenenţa suprafeţei de aproximativ 120 ha, inclus în cadastrul localităţii Dărmăneşti în mod abuziv, la comuna Sânmartin judeţul Harghita.
Tabăra şcolară Valea Uzului reprezintă şi ea un punct de divergenţă la nivelul autorităţilor din judeţele Harghita şi Bacău în ceea ce priveşte apartenenţa teritorială a acesteia. Prin Ordinul nr. 1093/2006 emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Tineret, Borbély Károly, care a abrogat Ordinul nr. 919/2006, s-a aprobat transmiterea imobilului tabăra Valea Uzului proprietate publică a statului în administrarea Agenţiei Naţionale de Tineret, situat în Valea Uzului împreună cu mijloacele fixe şi obiectele de inventar din dotare spre utilizare Direcţiei Judeţene de Tineret Harghita de la Direcţia Judeţeană de Tineret Bacău. Ordinul prevede ca în termen de 30 de zile de la emiterea lui să se încheie protocolul de predare-preluare al imobilului, astfel fixându-se ca termen data de 20 iulie 2006. Reprezentanţii judeţului Bacău nu s-au prezentat la acest termen, fapt care a continuat cu contestarea respectivului ordin în faţa instanţei de contencios administrativ.
Din păcate, toate eforturile depuse pentru preluarea taberei şcolare de la Valea Uzului şi încercarea de a o face să fie funcţională şi să constituie un punct de atracţie naţională în rândul elevilor, studenţilor şi nu numai, au eşuat, neconcretizându-se astfel nici un rezultat.
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«octombrie, 2024»
lmmjvsd
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774