Borboly: am luat o decizie ținând cont de situația copiilor noștri
Elevii de la școlile din localitățile Ditrău, Lăzarea, Miercurea Ciuc și Odorheiu-Secuiesc au primit de mai multe ori cornuri cu mucegai, cu un gramaj mai mic decât cel stabilit, sau a căror garanție nu era menționată pe ambalaj. De la părinți și directorii școlilor din localitățile mai sus-menționate au sosit la Consiliul Județean Harghita, sesizări în acest sens. Și la consiliul județean au fost depuse sesizări în ceea ce privește calitatea produselor livrate de firma din localitatea Turda.
Ultima actualizare: joi, 17 ianuarie 2019
. Având în vedere numeroasele plângeri, respectiv prevederile asumate prin semnarea contractului, consiliul județean a sesizat firma să nu mai furnizeze produse în cazul loturilor unde s-au constatat nereguli, pentru a putea scoate din nou la licitație furnizarea produselor. În acest sens, consiliul județean reziliază contractul cu firma din Turda, și astfel aceasta nu va mai furniza cornuri în cazul a trei loturi.
În luna septembrie, președintele consiliului județean i-a solicitat directorului Agenției de Protecție a Consumatorului Harghita, Claudiu Moldovan investigarea produselor furnizate de firma din Turda Demersurile au continuat, făcându-se apel către Instituția Prefectului Harghita de a convoca comisia care supraveghează programul laptele și cornul, în vederea investigării acestei situații. Firma a fost amendată în cursul anului trecut de către protecția consumatorului ca urmare a constatării de nereguli în ceea ce privește produsele furnizate.
După cum se știe deja, din cele 27 de loturi, firma din Turda furnizează produse în cazul a 21 loturi. În urma sesizărilor depuse, consiliul județean reziliază contractul în cazul a trei loturi. Pentru furnizarea de produse de panificație la unitățile de învățământ din Ditrău, Lăzarea, Miercurea Ciuc și Odorheiu-Secuiesc, pot depune oferte de preț firme Pan Abacs SRL și Harmopan SA.
Elevii de la unitățile de învățământ în cauză nu vor rămâne fără corn, procedura de achiziție desfășurându-se pe perioada vacanței. Până în data de 21 decembrie, firma din Turda va furniza produsele, iar odată cu terminarea vacanței acestea vor fi furnizate o altă firmă care le va asigura elevilor produse de o mai bună calitate.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita îi sfătuiește în continuare pe conducătorii unităților de învățământ și pe părinți ca în cazul în care copiii primesc produse necorespunzătoare, să semnaleze acest lucru consiliului județean sau oficiului de protecție a consumatorului. „Ca urmare a numeroaselor demersuri putem acum să reziliem contractul, de aceea este important ca neregulile să fie semnalate. Totodată, îmi exprim speranța că școlilor în cauză li se vor furniza, de această dată, produse proaspete, de la furnizori locali”, a afirmat președintele consiliului județean.
În anii trecuți, Consiliul Județean Harghita a organizat întrevederi cu firmele și directorii de școală în vederea derulării în mod corespunzător a programului, iar firmele care au furnizat produse necorespunzătoare au fost sesizate în vederea remedierii deficiențelor. Se întreprind măsuri în vederea asigurării produselor de calitate și pentru modificarea programului în așa fel încât firmele locale să poată furniza produse proaspete și de calitate în școli. Au fost înaintate mai multe propuneri de modificare a legislației în scopul eficientizării programului de furnizare a laptelui și cornului, astfel ca nu prețul cel mai scăzut să fie unicul criteriu, ci și calitatea produselor furnizate. Acest aspect este important mai ales pentru că în cazul mai multor copii aceasta este singura masă sigură pe zi. Tot în vederea asigurării produselor de calitate în școli, procedura de licitație publică în cazul produselor lactate și de panificație a fost împărțită în 27 de loturi.
Mai multe aspecte legate de această temă puteți afla accesând:
http://judetulharghita.ro/stiri/program-lapte-corn.html
Miercurea Ciuc, 10 decembrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)63 vizualizări