Se pot solicita echipamente video pentru a demonstra daunele provocate de urși
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita a achiziționat trei camere video care pot fi împrumutate, în urma semnării unui contract. Cu ajutorul acestora pot fi supravegheate terenurile și identificați urșii care frecventează locațiile în cauză.
Ultima actualizare: vineri, 14 decembrie 2018
„Atenție! În fața porții noastre sunt urme de urs! Așa începe dimineața noastră! Am speranță că ministerul își va schimba atitudinea și va face demersurile necesare protejării vieții oamenilor! Nu este normal ca ieșind pe poartă la ora 6 dimineața să fim întâmpinați de urme de urs. Este un pericol real…”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Nu este prima dată când ursul este observat în apropierea casei președintelui consiliului județean. La începutul lunii octombrie, ursul a distrus poarta de la curtea casei acestuia, răscolind în căutare de hrană, containerul de deșeuri. Asociația de vânătoare Szilos a solicitat atunci, intervenția în cazul ursului periculos, însă ministerul a respins-o.
Márton István, directorul asociației de dezvoltare intercomunitară a atras atenția asociațiilor de vânătoare din județul Harghita cu privire la oportunitatea de a solicita folosirea camerelor video pentru a ușura procesul de întocmire a documentației de despăgubire, respectiv intervenție în cazul exemplarelor de urs. Camere video pot fi preluate de către reprezentanții asociațiilor de vânătoare, prin semnarea pe perioadă determinată (20-30 de zile) a unui contract, urmând să instaleze aceste echipamente în locațiile frecventate de urs. După expirarea perioadei sus-menționate, echipamentele vor fi restituite Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita.
Cei interesați de această oportunitate vor trimite un e-mail la una din următoarele adrese: martonistvan@hargitamegye.ro, karikascsilla@hargitamegye.ro sau vor contacta numerele de telefon 0740169650 sau 0740169850.
„Putem constata că nu toți urșii hibernează, sunt tot mai frecventele urmele de urs pe zăpadă, nu numai în afara localităților, ci și în apropiere și interiorul acestora. Din păcate urmele nu sunt suficiente pentru înaintarea documentațiilor de intervenție, fiind nevoie de dovezi video. În acest sens echipamentele puse la dispoziție de către asociația de dezvoltare pot fi foarte utile”, a spus Borboly Csaba.
Măsurile întreprinse de consiliul județean cu privire la daunele provocate de urși puteți să le consultați la următoarele link-uri: http://judetulharghita.ro/daune.html și https://www.facebook.com/pericolursi/ .
Miercurea Ciuc, 12 decembrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)29 vizualizări