„Două treimi din locuitorii județului Harghita trăiesc în mediul rural sau în orașe mici. Din păcate, programul Uniunii Europene supus consultării nu cuprinde proiecte destinate acestor zone, ba mai mult le exclude în totalitate, fapt inadmisibil deoarece tot județul ar rămâne fără oportunitate de a accesa fonduri. Dorim ca apelurile la proiecte să reflecte și realitatea județului Harghita, a regiunii! Acesta este motivul pentru care sunt așteptate din partea tuturor idei cu ajutorul cărora să putem face lobby aici în țară, dar și la Bruxelles” – a atras atenția Borboly Csaba care a prezentat platforma realizată de Consiliul Județean Harghita în acest sens.
Ultima actualizare: joi, 04 iunie 2020
Consiliul județean a creat un site bilingv (https://ideideproiecteue.judetulharghita.ro/) unde ideile pentru viitoarele proiectele UE sunt binevenite. Scopul este ca programele finanțate de Uniune să se consolideze reciproc și să permită îmbunătățiri la scară largă în următorul ciclu de finanțare. Consultări au loc și în legătură dezvoltarea unei viziuni comune – Harghita 2030 – o strategia care rezumă ideile care prezintă modul de dezvoltare al județului Harghita până în anul 2030.
„Județul Harghita, regiunea noastră, are nevoie de fondurile Uniunii Europene, iar acum este momentul în care guvernul român semnează contractul cu comisia Uniunii Europene. Din păcate, programul de finanțare prezentat pentru consultare nu susține mediul rural și orașele mici, iar 2/3 din populația județului Harghita locuiește în aceste zone, așa că acest lucru trebuie schimbat. Garantăm protecția datelor în legătură cu ideile încărcate de care avem nevoie pentru a putea atrage atenția asupra realității județului Harghita atât la nivel național, cât și la Bruxelles. În următorul ciclu de finanțare ne dorim să putem dezvolta cât mai mult județul Harghita din fonduri europene, de aceea și facem lobby pentru ca apelurile de proiecte să țină cont și de realitatea de aici ”, a declarat Borboly Csaba.
Propunerile de proiecte sunt așteptate din partea primăriilor, a cultelor care dispun de imobile monument istoric, de la antreprenori, fermieri, actorii din sfera civilă și privată și care doresc să implementeze investiții accesând fonduri europene.
Miercurea Ciuc, 28 mai 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(1 Votări)49 vizualizări