Pentru relansarea învățământului profesional trebuie luate în considerare cerințele pieței
Prin intermediul unei scrisori, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a prezentat primului ministru al României, Dacian Cioloș, măsurile pe care instituția le-a întreprins în ultimii ani în scopul relansării învățământului profesional. Această scrisoare a fost redactată ca urmare a strategiei pentru educație și formare profesională, elaborată de Guvernul României.
Ultima actualizare: joi, 16 iunie 2016
După cum reiese și din scrisoare, Consiliul Județean Harghita acordă o atenție sporită reformelor din educație și consideră că în scopul dezvoltării unui sistem competitiv, în concordanță cu cererile de pe piața forței de muncă, este necesar a se porni de la nevoile fiecărui individ în parte. Activitatea desfășurată în acest sens de instituție a cuprins o multitudine de activități, concursuri de proiecte destinate elevilor, tinerilor, programe de stagiatură și sprijinirea activităților de consiliere și orientare profesională. Din această serie de activități face parte și sondajul realizat de biroul de analiză și sinteză din cadrul consiliului județean (http://analiza.judetulharghita.ro/orientare-profesionala-in-judetul-harghita-raport-de-cercetare/) care a urmărit impactul pe care îl are consilierea profesională în rândul elevilor de clasa a VIII-a, respectiv a părinților acestora. După evaluarea rezultatelor sondajului se poate constata că este o mai mare nevoie de servicii de consiliere și orientare, dar și că în momentul de față nu se poate vorbi de o sistematizare în ceea ce privește serviciile sus-amintite. Elevii și tinerii au nevoie de mai mult sprijin pentru a putea lua o decizie în ceea ce privește cariera, respectiv traseul de pregătire pe care ar trebui să îl urmeze, iar instituția care poate avea un rol important în aceste demersuri este Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Harghita. Prioritare ar trebui să fie deci: planificarea carierei încă din cadrul studiilor gimnaziale, îmbunătățirea imaginii domeniilor și profesiilor cu potențial de angajare, dar și programele care vizează integrarea tinerilor absolvenți pe piața muncii.
Se menționează în scrisoare și faptul că s-a realizat de către consiliul județean și un raport despre situația învățământului profesional din județ. Borboly Csaba este de părere că este nevoie de stabilirea unui parteneriat funcțional între sectorul public-privat și sectorial, între actorii care joacă un rol important în acest domeniu. În acest sens s-au organizat mese rotunde pe tema formării profesionale la care au participat reprezentanți ai inspectoratului județean școlar, reprezentanți ai școlilor și ai agenților economici, iar concluzia la care s-a ajuns este că furnizorii de formare profesională trebuie să-și adapteze și actualizeze permanent oferta de educație și formare profesională. În momentul de față cea mai bună modalitate de instruire practică este învățământul profesional în sistem dual. Astfel se optimizează transferul de la școală la viața activă, sistemul dual fiind pârghia care face legătura dintre activitatea economică și procesul de instruire.
Consiliul Județean Harghita acordă prioritate proiectelor care vizează dezvoltarea învățământului profesional și realizarea fermelor educaționale. Instituția acordă finanțări nerambursabile asociațiilor, fundațiilor pentru organizarea unor schimburi de experiență profesională, programe de funcționare a tinerilor, sprijinirea activităților de orientare școlară și profesională.
Concluzia scrisorii poate fi sintetizată prin faptul că este nevoie de identificarea soluțiilor pentru remedierea lipsei de personal calificat și motivarea tinerilor în a alege să învețe o meserie.
Scrisoarea poate fi citită și pe site-ul consiliului județean:
http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/06_13_Ciolos_MiniszterelnokUr_Szakoktatas.pdf
Miercurea-Ciuc, 15 iunie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)95 vizualizări