S-au inaugurat centrul de reabilitare și case de tip familial pentru tinerii aflați în dificultate
Proiectul „Închiderea Centrului de plasament Sfânta Ana din Miercurea-Ciuc şi înfiinţarea a şapte case de tip familial şi a unui Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare” a cărui implementare a demarat în cursul lunii martie a acestui an, a fost dus la bun sfârșit.
Ultima actualizare: joi, 29 octombrie 2015
Evenimentul organizat cu această ocazie a avut loc miercuri, 28 octombrie la locația din strada Progresului și au fost prezenți președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, Elekes Zoltán, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, Elisabeta Trifan, coordonator în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, consilierii județeni Ferencz Salamon Alpár și Proca Ion.
Borboly Csaba a afirmat că odată cu finalizarea acestei investiții ia sfârșit o muncă depusă pe parcursul mai multor ani. Copiii nu sunt singurii beneficiari ai acestei investiții deoarece în prima fază a implementării acestui proiect s-a recurs la dezinfectarea terenului pe care s-a aflat odinioară centrul de protecție a plantelor și astfel terenul din împrejurimi a devenit mai sigur. De asemenea, președintele consiliului județean a ținut să completeze că unul dintre scopurile instituției pe care o conduce are în vedere și construirea clădirilor din lemn, casele de tip familial fiind construite din lemn.
„În primii ani ne-am confruntat cu mari dificultăți în ceea ce privește implementarea acestui proiect. Degeaba avem la dispoziție bani pentru investiție, trebuie să facem față numeroaselor piedici, denunțuri. Sunt de făcut încă multe lucruri în domeniul social, acesta este motivul pentru care după sărbătorirea acestei reușite trebuie să ne concentrăm asupra instituțiilor din domeniu. Următorul demers vizează construirea noii clădiri a școlii speciale, iar pentru aceasta este nevoie de identificarea terenului corespunzător și întocmirea unui proiect bun”, a afirmat Borboly Csaba.
Desfiinţarea Centrului de plasament „Sfânta Ana” din Miercurea-Ciuc, prin crearea alternativelor de tip familial la protecţia de tip rezidenţial este unul dintre obiectivele principale ale Strategiei de Asistenţă Socială a Judeţului Harghita prin care se urmărește sprijinirea copiilor și tinerii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare astfel ca să aibă şansa să trăiască într-un mediu mai apropiat de cel familial, să fie implicaţi în diferite activităţi de stimulare şi dezvoltare a anumitor abilităţi, activităţi gospodăreşti, de recreere şi socializare şi totodată se va facilita (re)integrarea acestora în familia naturală/lărgită şi integrarea socio-profesională. Se asigură astfel beneficiarilor condiţiile prevăzute în standardele minime obligatorii pentru protecţia copilului, adoptate naţional şi creşte calitatea îngrijirii şi a protecţiei speciale a copilului separat definitiv sau temporar de părinţii săi. La nivel judeţean, este îmbunătăţită dezvoltarea şi diversificarea gamei de servicii sociale în funcţie de nevoile identificate şi resursele disponibile; la fel şi administrarea şi finanţarea serviciilor sociale specializate, adresate tuturor categoriilor de persoane vulnerabile.
Prin complexul de servicii se asigură servicii cum ar fi cele de găzduire, îngrijire, educaţie, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, pregătirea reintegrării sau integrării familiale şi, după caz, integrării socio-profesionale ale copilului, tânărului cu dizabilităţi şi/sau cu deficienţe de învăţare. Se asigură de asemenea servicii de asistență medicală, abilitate și reabilitare, asistență socială.
Miercurea-Ciuc, 28 octombrie 2015
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)91 vizualizări