În ultimii zece ani, mărimea zonelor împădurite din județ a crescut cu șaptesprezece la sută
În organizarea Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita a avut loc în data de 26 martie 2019 o conferința intitulată „Viitorul pădurilor din județul Harghita în 2019”.
Moderatorul evenimentului Cilip Árpád, director al Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita a salutat numeroasa audiență, invitații și pe cei care au luat cuvântul.
Ultima actualizare: joi, 28 martie 2019
Becze István consilier județean, conducătorul Asociației Székely Gazdaszervezet a felicitat agenția pentru reluarea activității de gestionare a pădurilor, evidențiind rolul colaborării și conlucrării. Asociația Székely Gazdaszervezet desfășoară un program dedicat rețelei consultanților agronomi și care poate avea un rol pozitiv în acest domeniu.
Borboly Csaba, președintele consiliului județean a felicitat echipa agenției pentru că se ocupă cu aspecte referitoare la gestionarea pădurilor, deoarece este importantă cooptarea la scară largă a experților din domeniu și disiparea legendelor urbane.
„Pădurile sunt valoarea! Acceptarea socială este importantă, la fel și responsabilitatea comună în tratarea acestei teme. Modul în care putem vorbi despre aceasta este o provocare a acestei profesii. Să se clarifice acea legendă urbană care face referire la faptul că s-au tăiat pădurile sau nu în județul nostru, deoarece este un factor de manipulare adesea utilizat. Conform studiilor pe care le-am realizat, în ultimii 10 ani suprafața pădurilor din județul Harghita a crescut cu 17%. Din păcate, acest fapt nu este încă cunoscut de opinia publică. Se poate consulta și raportul Greenpeace, care susține aceste afirmații”, a spus președintele Consiliului Județean Harghita.
Raportul poate fi consultat la următorul link:
https://www.greenpeace.org/romania/
Borboly Csaba spus că este nevoie de stoparea a legendelor urbane: „fie că este vorba de lipsa forței de muncă, inundații, chiar și atacuri ale urșilor, comentatorii și răspunsul Bucureștiului este că problemele din județul Harghita se datorează faptului că s-au tăiat pădurile! Nu aceasta este realitatea!” a evidențiat președintele consiliului județean care a încurajat demararea unui dialog social în acest sens.
Acesta a mai spus că se dorește oferirea sprijinului începând de la învățământul profesional la punerea în practică, și de la echiparea laboratoarelor școlare până la modalitățile de valorificare. Totodată, a atras atenția asupra importanței grupului de lucru care se ocupă de gestionarea spațiilor naturale.
Borboly Csaba în calitate de raportor în cadrul Comitetului regiunilor de la Bruxelles a elaborat în anul 2015 un proiect de aviz referitor la clădirile sustenabile.
Demeter László a ținut o prezentare referitoare la direcțiile de urmat în ceea ce privește protecția mediului. Acesta a vorbit despre avantajele formării profesionale practicată în Elveția, importanța protecției muncii, oportunitățile de obținere a subvențiilor. A atras atenția asupra importanței conservării și gestionării resurselor naturale.
Tamás László, în prezentarea sa intitulată Priorități și demersuri ale proprietarilor de păduri a vorbit despre drepturile de proprietate în ceea ce privește terenurile împădurite. S-a discutat și despre cadrul de funcționare și impozitare.
Porzsolt Levente, proprietar de pădure a vorbit despre inițiativa proprietarilor de pădure din Covasna și a vorbit despre afilierea la APAPET (Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei). Acesta a atras atenția asupra faptului că rolul unei organizații este asigurarea membrilor a unui fel de siguranță.
Kádár Tibor, a vorbit despre viitorul exploatărilor forestiere. Acesta a spus că se înregistrează o severă lipsă de forță de muncă în domeniu, de aceea un rol important îl are preluarea modalităților moderne de exploatare forestieră și nu în ultimul rând protecția muncii. Muncitorii calificați ar trebui să fie o bază și în viitor.
Dr. Sólyom Andrea, în prezentarea sa a vorbit despre aprecierea societății și bazele sociale cu privire la managementul forestier. Tezele și cercetările efectuate în diferite țări ale lumii (Asia, America, Europa) scot la iveală faptul că în rândul populației nu sunt cunoscute noțiunile referitoare la pădure, însă meseria de silvicultor este una admirată. S-a sugerat efectuarea sondajelor periodice și transmiterea mesajelor concrete către grupurile țintă (pedagogi, organizații civile, etc.). Foarte importantă este și formarea continuă a pedagogilor, aceștia au o responsabilitate uriașă dat fiind faptul că au rolul de intermediere. Și rolul mass media este important în procesul de informare în mod corect și pertinent.
Melles Előd, reprezentant al Ocolului silvic Gheorgheni a vorbit despre activitatea de lobby și rolul de instituție-umbrelă a ocoalelor silvice. S-au adus în discuție problemele actuale legate de terenurile forestiere. Acesta a menționat că de trei ani se organizează zilele deschise la ocolul silvic, acestea bucurându-se de popularitate. Grupul de elevi participant este ales printr-un concurs de proiecte.
Ferencz Levente, a participat la eveniment în calitate de reprezentant al Școlii Pădurii Kalibáskő. Această școală s-a înființat în anul 2005, obiectivul acesteia fiind participarea la activitățile organizate printr-o contribuție bănească minimă. În acest sens se aplică pentru dotarea cu instrumente și programe specifice. Succesul activității desfășurate reiese și din faptul că în cursul anului școlar 2017-2018 au participat la programele școlii, peste 7.000 de elevi. Școala Pădurii are ca scop elaborarea și derularea acelor programe care ajută elevii/tinerii să fie autonomi, independenți, respectiv să își găsească rostul pe tărâmurile natale.
Szmolka Péter, doctorand, a făcut o prezentare despre inovația în cadrul ocoalelor silvice private, vorbind despre noțiunea de inovație, formelor de proprietate forestieră, respectiv problemele referitoare la lipsa forței de muncă.
Sandi-Szabó Melinda a vorbit despre certificarea pădurilor și trendurile progresive în domeniul silvic. A atras atenția asupra avantajelor certificării forestiere, iar în ceea ce privește trendurile progresive, au fost menționate aspecte referitoare la obținerea și menținerea certificărilor forestiere, digitalizarea în domeniul managementului silvic.
La final, Cilip Árpád a atras atenția participanților asupra faptului că se va face un proces verbal al acestei întâlniri care va fi transmis participanților la adresele de e-mail furnizate. Obiectivul este ca lunar să fie organizată o întâlnire pe tema managementului forestier, pentru identificarea soluțiilor la problemele actuale.
Mai multe despre activitatea Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita:
https://adehar.ro
Miercurea Ciuc, 26 martie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)24 vizualizări