La Consiliul Județean Harghita, de azi mamele care se întorc din concediul de maternitate vor lucra progresiv, timp de trei luni – 2, 4, respectiv 6 ore
La sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc a avut loc o conferință de presă a cărei temă a fost modificarea legislativă în privința concediului de maternitate și sprijinirea administrațiilor locale în organizarea activităților destinate familiilor.
Ultima actualizare: miercuri, 09 noiembrie 2016
Barabás Csaba, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, instituție subordonată consiliului județean, a precizat că începând din luna septembrie s-au demarat consultații, forumuri în toate regiunile județului în vederea sintetizării propunerilor tuturor părților interesate în această privință, mame și angajatori deopotrivă. În aceste activități s-au implicat și participat deputatul Korodi Attila și senatorul Tánczos Barna, asociațiile mamelor din județ, administrații locale. Scopul acestora a fost găsirea de soluții pentru modificarea prevederilor legale actuale care reduc șansele de angajare ale acelor femei care urmează să aibă copii. Conform noilor prevederi angajatorul este obligat să reangajeze mamele după concediul de maternitate, pentru o perioadă de 6 luni. Astfel, în loc de a obliga angajatorii la reangajarea mamelor, prevederile ar trebui să fie astfel încât reangajarea lor după concediul de maternitate să fie și în interesul angajatorilor. Consultările au avut ca rezultat definirea mai multor probleme a căror rezolvare este posibilă la nivel local, sau prin modificarea legii. La nivel local se pot lua măsuri care vizează susținerea familiei: organizarea de consultări periodice între primar și mame, înființarea mai multor creșe, oferirea diferitelor facilități familiilor cu mai mulți copii. De asemenea, oportună ar fi și organizarea de forumuri periodice și informarea mamelor cu copii mici și a angajatorilor despre drepturile și obligațiile fiecăruia. Propunerile de modificare a legii, ar viza printre altele: asigurarea scutirii de impozit pentru antreprenorii care angajează mame care se întorc din concediul de maternitate, întoarcerea treptată – 2, 4, 6 ore – pe piața forței de muncă a mamelor, asigurarea unor formări și cursuri de perfecționare în timpul concediului de creșterea copilului, legalizarea profesiei de babysitter sau acordarea de bonuri de babysitter, asemănător cu bonurile de masă.
Senatorul Tánczos Barna, în calitate de președinte al Consiliului consultativ economic al județului Harghita, a participat la aceste consultări. Concluzia acestora, în opinia sa este că mamele nu solicită creșterea veniturilor pe durata concediului de maternitate, ci doresc să-și asume un rol activ în societate. Senatorul consideră că este nevoie de motivarea angajatorilor pentru integrarea treptată a mamelor după concediul de maternitate, perioade de muncă part-time sau oportunitatea ca acestea să lucreze de acasă.
Deputatul Korodi Attila a afirmat că reintegrarea mamelor pe piața forței trebuie să fie importantă, să nu reprezinte doar o obligativitate. În acest sens este nevoie de organizarea cursurilor de perfecționare sau reorientare profesională, deoarece adesea mamele se întorc pe piața forței de muncă după mai mult de doi ani, iar acest principiu trebuie avut în vedere și în cazul proiectelor. În ceea ce privește bonurile babysitter, asemenea bonurilor de masă, sau celor cadou, există o dispută însă introducerea acestora este motivantă pentru angajator deoarece bonurile sunt scutite de impozit. Efectul ar fi o mai rapidă reintegrare a mamelor pe piața forței de muncă și familii viabile în societate.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a prezentat demersurile pe care instituția le-a luat de ani de zile în vederea sprijinirii familiilor și a menționat faptul că este unică, la nivel național, inițiativa consiliului județean prin intermediul concursurilor de proiecte adresate organizațiilor civile care organizează programe destinate familiilor. O altă inițiativă în acest sens a fost înființarea în cadrul consiliului județean a comisiei de specialitate destinată familiilor, respectiv existența periodică a concursurilor de proiecte destinate familiilor numeroase. Există o strânsă colaborare și cu biserica, a cărei contribuție este foarte importantă în programele destinate familiilor. Acestea au un rol important în administrarea centrelor de zi, prin intermediul cărora se întinde o mână de ajutor familiilor aflate în dificultate. Consiliul Județean Harghita angajează tineri și există permanent personal care se află în concediu de creștere a copilului. Borboly Csaba a ținut să spună că „de șapte ani la consiliul județean, mamele cu copii mici termină programul de lucru cu o jumătate de oră mai devreme, iar începând de azi mamele care revin la muncă după concediul de maternitate, vor avea posibilitatea ca în prima lună să lucreze două ore, a doua lună patru ore, respectiv în a treia lună șase ore, urmând ca din a patra lună după întoarcerea la locul de muncă să lucreze opt ore. Consider că aceste măsuri sunt un exemplu și activitatea consiliului județean nu avea de suferit de pe urma acestora”. O problemă nerezolvată este și cea a perioadelor de vacanță, când părinții nu au cu cine să lase copiii. În acest sens este nevoie de înființarea și la instituțiile subordonate a centrelor care să supravegheze copiii și să organizeze activități dedicate acestora pentru timpul în care părinții se află la locul de muncă. Președintele consiliului județean a concluzionat că vor rămâne în continuare o prioritate activitățile de amenajare a spațiilor destinate copiilor și familiilor, renovarea acestora, dar și a activităților destinate sprijinirii acestora.
Kolozsvári Tibor, consilier județean a menționat că sunt sprijinite activitățile care contribuie la politicile demografice și bunăstarea familiilor. Tot mai mult administrații locale se implică în crearea unui mediu pro familie, iar acordarea unui premiu în acest sens nu ar avea doar un rol simbolic.
Miercurea-Ciuc, 8 noiembrie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)64 vizualizări