Nu putem fi urmași nedemni ai strămoșilor noștri

Serviciu religios ecumenic, protest împotriva ilegalităților de la cimitirul din Valea Uzului 

(0 Votări)40 vizualizări

O mulțime copleșitoare s-a adunat la cimitirul din Valea Uzului, duminică 12 mai, ca urmare a anunțului făcut cu privire la organizarea unui serviciu religios ecumenic de către Comisia de inițiativă și Consiliul Județean Harghita. Persoane din toate colțurile regiunii și din Transilvania au protestat împreună împotriva hotărârii consiliului local din Dărmănești de a construi în mod ilegal și a cărei urmare este defăimarea memoriei ostașilor îngropați la cimitirul militar din Valea Uzului. 

Consiliul Județean Harghita a fost reprezentat de către președintele instituției Borboly Csaba și consilierul județean Becze István, alături de care au fost prezenți senatorul Fejér László Ödön și deputatul Márton Árpád din județul Covasna, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, Antal Árpád, primarul orașului Sfântu-Gheorghe, deputatul Korodi Attila și senatorul Tánczos Barna din județul Harghita. Reprezentate au fost și zonele Odorhei, Mureș, Gheorgheni, Trei Scaune, Ormeniș, județul Brașov. Totodată, au fost prezente delegații ale localităților din regiune, acestea fiind conduse de primari și viceprimari. Nu în ultimul rând, reprezentanți ai cultelor istorice maghiare, din toate colțurile Transilvaniei au participat la eveniment.

„A fost înălțător să vedem imensa mulțime adunată pentru ruga comună. Putem afirma că există colaborare, putere, interes și dorință comună în privința rezolvării acestei situații. Trebuie să fim mândri de faptul că ne putem baza unii pe alți și atunci când este nevoie, și când înfruntăm situații grele”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

După cum se știe, primăria orașului Dărmănești prin intermediul unei hotărâri, a trecut în domeniul public terenul pe care se află cimitirul militar din Valea Uzului, care aparține localității Sânmartin din județul Harghita, chiar dacă acest teren aparține domeniului public al localității harghitene, fapt dovedit și de o hotărâre guvernamentală din anul 2010. În cimitirul de la Valea Uzului unde sunt îngropați grăniceri din Divizia 10 a armatei austro-ungare, s-au ridicat cruci și un monument în memoria ostașilor necunoscuți români.

În ultimii o sută de ani ne-am învățat lecția: dacă nu ne ocupăm de lucrurile noastre, o va face  țara care înconjoară Ținutul Secuiesc. De acum nu vor să ne organizeze doar viața, ci și cimitirele. Ni s-a terminat răbdarea, căci ceea ce au făcut cei din Dărmănești nu este o eroare administrativă, ci într-un mod mișel au vrut să ne calce în suflete, au vrut să defăimeze memoria strămoșilor noștri”, a afirmat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

„Credeți-mă „că nu ne vor binele cei care ne iau în brațe și ne adorm, ci cei care ne doresc sfârșitul”, căci de o sută de ani ne țin treji,ne aduc la un loc, ne fac mai puternici. Noi ne tragem puterea de aici și afirmăm într-un glas: da, vrem ca ceea ce au adus aici, să și să ducă înapoi. Vrem ca cimitirul să fie adus la starea inițială. Nu e de ajuns să ne dorim ceva, trebuie să și facem ceva în acest sens. Am citit și noi că se va amâna ceremonia din 17 mai, dar în ultima sută de ani am învățat că nu trebuie să ne încredem în ei. Să păzim împreună cimitirul. În seara zilei de 16 mai vom veni împreună cu primarul Antal Árpád, pentru ca ziua următoare, să fim primii, ca gazde bune ce suntem, care îi vom întâmpina pe muncitori. Nu ne lăsați să fim doar amândoi, veniți cât mai mulți!”, a spus Tamás Sándor, care a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru participarea la ruga comună pentru cimitirul din Valea Uzului.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Hargita a citat din poezia Cântec național scrisă de poetul Petőfi Sándor, „care ne-a transmis nouă urmașilor, ceea ce trebuie să facem”, apoi a declarat: Luptăm ca persoane libere, iar dacă suntem amenințați, pedepsiți, nedreptățiți de autorități, ne ridicăm din nou. Căci înfrânți nu pot fi decât cei care își pierd demnitatea. Acesta este mesajul meu către cei care de aici din Valea Uzului, atacă comunitatea noastră. Din demnitate nu vom face niciun pas înapoi. Acesta a conchis: ceremonia de inaugurare nu ar fi avut loc nici dacă nu s-ar fi amânat. Nu ne oprim aici, deoarece situații de acest fel s-ar putea întâmpla oricând. Le-a mulțumit celor care s-au implicat în dezbaterile care au avut loc în ultimele zile, deoarece „primarul din Dărmănești nu a amânat de bunăvoie ceremonia”. Președintele Consiliului Județean Harghita a afirmat că asemenea încălcări ale drepturilor fundamentale nu vor mai avea loc, dacă hotarul dintre județe va fi mutat cu trei kilometri mai spre răsărit, „acolo unde a și fost de-a lungul istoriei”. „Ultima săptămână ne demonstrează faptul că este nevoie de toată lumea. Dacă ne sprijinim unii pe alții și nu ne ocupăm cu munca altora, obținem succes. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe maghiari!” – a conchis Borboly Csaba.

Organizatorii au dat citire unui protest în limbile maghiară și română, în care solicită cercetarea amănunțită a actului abuziv, tragerea la răspundere a celor vinovați, restabilirea situației inițiale, soluționarea urgență a situației hotarului dintre cele două județe, respectiv oferirea de scuze publice familiilor soldaților și națiunilor jignite. (Anexăm textul complet al protestului)

La serviciul religios ecumenic au participat Demeter Sándor Lóránd părintele unitarian de la Dârjiu, Böjte Csaba călugăr franciscan, Gáspár-Györgydeák Lajos preot catolic pensionar, Gábor Zoltán parohul bisericii din Frumoasa, Kincses Kálmán părinte reformat de la Avrămești, Biró Erika părinte reformat de la Surcea, Kovács István părinte unitarian de la Sfântu-Gheorghe, respectiv Zelenák József părinte evanghelic. Demeter Sándor Lóránd a spus că nu doar la mare depărtare de noi sunt prigoniți creștinii, ci și în România creștinii se prigonesc unii pe alții. Făcând referire la epistola Apostolului Pavel către corinteni, a enumerat încălcarea drepturilor maghiarilor, care „trec dincolo de Valea Uzului”. Böjte Csaba a afirmat că trăim acele timpuri în care omul este cea mai mare valoare, e greu a se găsi forță de muncă în Europa, iar aici acasă, dar și la București  trebuie recunoscut faptul că e nevoie de fiecare om. A făcut apel ca maghiari să nu fie alungați, ci împreună să dezvoltăm țara.

 

Miercurea Ciuc – Sfântu-Gheorghe, 12 mai 2019


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774