Consiliul Județean Harghita susține prin programe și evenimente imaginea satului tradițional și patrimoniul construit
(0 Votări)101 vizualizări
În data de 23 noiembrie a avut loc o conferință de presă online având ca temă patrimoniul construit al județului Harghita și imaginea satului tradițional în contextul pandemic actual.
Ultima actualizare: marţi, 24 noiembrie 2020
Așa cum a precizat președintele consiliului județean, Borboly Csaba, este responsabilitatea noastră de a da mai departe această moștenire și de aceea, la nivelul consiliului județean, sunt întreprinse toate demersurile necesare pentru ca monumentele să fie incluse în Planul Urbanistic General (PUG), astfel încât prin intermediul proiectelor să poată fi realizate lucrări de restaurare și reabilitare a celor mai importante monumente.
Consiliului Județean a construit o bază de date centralizată, în permanentă actualizare, care să constituie un instrument util atât pentru educație cât și pentru specialiștii în domeniu, fiind foarte necesar, în contextul pandemic actual, să fie facilitat accesul prin orice mijloace la monumentele și locațiile cu care se mândrește județul Harghita.
Astfel, prin intermediul a două platforme online: https://tinutulsecuiesc-360.ro/index_ro.php și https://epitettorokseg.ro/?lang=ro, orice persoană interesată, fie nostalgică, poate avea acces la informații referitoare la peste 50 de locații din zona Ciuc, Odorhei și Gheorgheni.
Bagoly Robert, dezvoltatorul acestor platforme a apreciat faptul că acest proiect are la bază o îmbinare a unor imagini panoramice aeriene cu imagini la sol, creând un periplu prin județul Harghita, pentru acest proiect primind și un feedback pozitiv mai ales pe platformele de socializare, ceea ce l-a determinat să gândească la o scară mai largă, vizând cartografierea în viitor a spațiilor de cazare, astfel încât să devină un instrument util și pentru cei care practică turismul.
Site-urile pot fi accesate din orice locație și turul virtual oferă posibilitatea de a vizita ori de câte ori se dorește un anumit loc, monument, fără a fi condiționat de spațiu și timp, putând fi observată dinamica platformei prin faptul că sunt disponibile imagini cu anumite monumente înainte de a fi restaurate și după restaurare.
De asemenea, Borboly Csaba, a ținut să aducă în prim plan faptul că la nivelul Consiliului Județean se desfășoară și un program referitor la casa secuiască modernă care are drept scop să pună la dispoziție, celor ce doresc să construiască, ideea de integrare în peisaj a construcțiilor noi prin intermediul elementelor caracteristice tradiționale de formă, culoare. Este important ca arhitectura tradițională să fie combinată cu confortul și astfel arhitectural, orice construcție nouă să fie încadrată în context.
La finalul conferinței de presă, Borboly Csaba a lansat un apel către populație și specialiști ca prin ideile și propunerile lor să contribuie la promovarea patrimoniului județului Harghita.
Cele două site-uri trebuie promovate pentru că ele constituie o bază de date utilă atât pentru cei interesați de restaurare cât și din punct de vedere turistic, pentru promovarea județului Harghita atât în țară cât și în străinătate.
Miercurea Ciuc, 23 noiembrie 2020
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)101 vizualizări