Despre activitatea desfășurată în cursul anului trecut, respectiv despre planurile pentru acest an s-a discutat la adunarea generală a Filialei Natura 2000 a Asociației Microregionale Pogány-havas care a avut loc în data de 12 aprilie la sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc.
Ultima actualizare: marţi, 16 aprilie 2019
Scopul filialei, al cărei președinte este profesorul universitar dr. Lányi Szabolcs, este de a aduce mai aproape locuitorii de valorile naturale, în așa fel încât să poată beneficia de pe urma faptului că sunt parte a rețelei ariilor protejate Natura 2000.
Biologul Demeter László, directorul științific al filialei a trecut în revistă activitatea desfășurată în cursul anului care a trecut, în special vorbind despre inițiativa demarată în ceea ce privește prevenirea conflictelor între carnivorele mari și om. Astfel, la inițiativa Filialei Natura 2000 a Asociației Microregionale Pogány-havas s-a înființat Grupul de lucru pentru gospodărirea durabilă a peisajelor culturale, iar ca parte a unui proiect european, funcționează platforma pentru carnivorele mari din județul Harghita. Nu cu mult timp în urmă a demarat, în colaborare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), formarea specialiștilor din domeniul cinegetic astfel ca aceștia să poată interveni la nivel local, respectiv în vederea desfășurării activităților cu rol de prevenirea daunelor cauzate de animalele sălbatice. Totodată, se află în curs de realizare un studiu științific referitor la populația de urs din Bazinul Ciucului.
Prin intermediul filialei, Consiliul Județean Harghita este partener în cadrul proiectului LIFE - ECO2GRASS, care a fost înaintat în acest an și care are în vedere utilizarea biomasei provenite din pajiștile valoroase ale ariilor Natura 2000 într-un mod inovativ și viabil din punct de vedere economic.
Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, instituție care în calitate de membru al filialei asigura cuantumul cel mai mare al cotizațiilor, a atras atenția asupra importanței finanțării activităților începute.
„În ultima vreme am constatat faptul că degeaba așteptăm ca problemele noastre să fie rezolvate de la București – aici mă refer în special la atribuțiile Ministerului Mediului cu privire la daunele provocate de urși. Acesta este motivul pentru care trebuie să acționăm la nivel local, totodată trebuie să fim prezenți și la Bruxelles și să atragem atenția Uniunii Europene asupra specificului zonei noastre. Filiala Asociației Microregionale Pogány-havas are o seamă de inițiative importante în acest sens, iar prin sprijinirea activităților desfășurate de aceasta putem obține rezultate notabile și la nivel local”, a spus președintele consiliului județean.
Miercurea Ciuc, 12 aprilie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)22 vizualizări