Se solicită cotă de vânătoare proporţională

(0 Votări)54 vizualizări

În judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov, pe lângă pagubele materiale produse, miza atacurilor urşilor, de multe ori, este viaţa omenească. Judeţele amintite vor înainta Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor un document cu privire la cota de vânătoare, semnat de preşedinţii consiliilor judeţene.

La conferinţa de presă organizată pe această temă, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a spus că acest proiect de ordin care prevede reducerea cotei de vânătoare, a provocat multă agitaţie în judeţele secuieşti, dar şi în celelalte regiuni ale ţării. Se vehiculează că, în România, ar fi prevăzută interzicerea vânării urşilor, începând din anul 2017.

„Sunt un adept al protecţiei animalelor, dar trebuie menţinut un echilibru între protejarea acestora şi protejarea intereselor oamenilor şi a bunurilor. În propunerea înaintată ministerului de specialitate, am avut în vedere trei aspecte importante: în perioada următoare, dorim, în primul rând, o evaluare exactă a efectivului de vânat, deoarece potrivit datelor oficiale, în judeţul Covasna există un număr de 650-700 de urşi, dar în realitate şi în evidenţa specialiştilor figurează 1300 de exemplare. Pentru judeţul nostru au fost acordate 45 de derogări la urşi, însă acest număr ar trebui să crească la cel puţin 60-70, pentru că, potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, valoarea daunelor provocate de atacul animalelor sălbatice este în creştere de la an la an, la fel şi numărul atacurilor asupra omului. În propunerea noastră iniţiem o distribuţie a cotelor după un sistem uniform la nivel de ţară, şi solicităm despăgubirea rapidă a daunelor cauzate de animalele sălbatice, pentru că ministerul în cauză nu a mai plătit de ani de zile sumele cuvenite oamenilor, de multe ori plăţile întârziind cu 2-3 ani” – a declarat Tamás Sándor. Acesta a mai spus că este necesar să se înainteze în acest caz care pune în pericol mijloacele de subzistență ale oamenilor simpli din mediul rural care lucrează în agricultură şi a subliniat faptul că, în loc de vânarea pisicilor sălbatice şi a lupilor, în judeţul Covasna mai degrabă ar fi necesară reducerea numărului de mistreţi.

Potrivit afirmaţiilor lui Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, mass-media prezintă problema într-o manieră foarte unilaterală. Acesta consideră că cei care sunt împotriva cotei de vânătoare, nu vorbesc deloc despre victimele omeneşti. Preşedintele CJ Harghita a precizat că, în calitatea sa de membru al Comitetului Regiunilor, a fost surprins să constate faptul că cei de la Bruxelles nu au auzit de victimele omeneşti.

„Am realizat o trecere în revistă a legilor din domeniu şi niciunul nu tratează acest aspect, tratează problema doar la nivelul daunelor. Doresc să întreb: la ce bun este orice despăgubire pentru omul care a suferit un accident care pune în pericol viaţa lui sau pentru un copil de 14 ani care a suferit o traumă pe care o va purta toată viaţa şi care cu greu va putea trece peste acest atac?” –  a pus întrebarea Borboly Csaba. „Viaţa umană este de cea care nu vorbesc organizaţiile verzi. Pe de altă parte, se înregistrează mari pagube în culturi, cei din judeţul se duc cu arme la seceriş. Normele juridice nu oferă o bună soluţie nici pentru despăgubiri, răspuns la această problemă exista atunci când ministerului de resort era condus de un reprezentant al UDMR. După ora şase seara, copiii nu sunt lăsaţi pe stradă în foarte multe localităţi, oamenii nu mai au curajul să se ducă la pădure, să-şi cultive terenurile, nu se mai fac ture şi excursii, foarte puţini sunt cei care au curajul să se expună acestui pericol. La Bruxelles am auzit că nu s-a ştiut de aceste lucruri, nu au fost informaţi de către România. Atunci când ursul a fost inclus pe lista de animale sălbatice protejate prin lege, nu au fost informaţi asupra acestui tip de pericol. Din păcate cota de vânătoare a fost stabilită în urma unei calculaţii eronate, adică acel număr de 6500 a ajuns să fie mai mult de atât. Mult mai bine s-ar putea studia habitatul urşilor dacă s-ar implanta microcipuri la câţiva exemplare, costurile fiind minime.”

Borboly Csaba a declarat că CJ Harghita a atras de multe ori atenţia asupra acestei probleme, de asemenea, s-a adresat şi primului ministru Dacian Cioloș, deoarece autorităţile în domeniu nu iau în calcul cazurile care pun în pericol viaţa umană. Acesta consideră că vinovaţii sunt aşa-numiţii „baroni verzi” care, în calitatea lor de beneficiari ai mai multor finanţări europene, protejează animalele din interes propriu. „Dacă se elimină cota de vânătoare, această măsură ar reprezenta un pericol mare pentru locuitorii acestor zone. S-ar pune în pericol viaţa copiilor noştri şi mulţi nu doresc să abordeze această problemă, deşi ar trebui. Am susţinut azi această conferinţă de presă, pentru ca să le facem vocile auzite acelor oameni care nu au curajul să iasă din casele lor şi pe care îi reprezentăm” – a declarat Borboly Csaba, atrăgând atenţia asupra raportului în acest sens, elaborat de CJ Harghita.

Conducătorii judeţelor recomandă tuturor persoanelor interesate să raporteze eventualele daune cauzate de animalele sălbatice, deoarece cotele de vânătoare sunt stabilite de către minister în funcţie de acestea.

Sfântu Gheorghe, la 3 octombrie 2016


[ Știri generale ]

 

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774