Borboly Csaba se va adresa Ministerului Transporturilor în legătură cu situația drumurilor naționale
Cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului Județean Harghita care a avut loc în data de 27 aprilie s-a lansat un nou program – prin intermediul asociației de dezvoltare rurală se organizează un concurs de creștere și îngrijire a animalelor domestice mici, pe modelul programului Micul Grădinar. Concursul este destinat elevilor din clasele V-VIII. Becze István, președintele comisiei de dezvoltare rurală din cadrul Consiliului Județului Harghita a afirmat că în urma discuției cu reprezentanții asociației sus-menționate, s-a stabilit ca animalele înscrise în concurs să fie prezentate în cadrul evenimentelor și târgurilor organizate de aceasta. Consilierul județean a mai afirmat că se dorește organizarea lunară a întâlnirilor fermierilor în cadrul cărora să fie comunicate informațiile utile. Borboly Csaba, președintele consiliului a mai adăugat că ideea de organizare a acestui concurs îi aparține lui Csilip Árpád, angajat în cadrul consiliului județean.
Ultima actualizare: miercuri, 03 mai 2017
În cadrul ședinței s-a adoptat și hotărârea cu privire la mandatarea a două persoane care să reprezinte consiliul județean, în vederea achitării cotizației în valoare de 244 mii lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita Business Center. Borboly Csaba a menționat că se dorește și sprijinirea tinerilor antreprenori din zonele Ciuc și Gheorgheni, în cotizație fiind incluse aceste cheltuieli. În zona Gheorgheni s-au demarat deja măsurile necesare înființării acestui incubator de afaceri.
S-a adoptat și proiect de hotărâre privind asocierea Consiliului Județean Harghita cu municipiul Gheorgheni, în vederea înființării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Lacul Roșu.
Totodată, s-a aprobat studiul de fezabilitate în vederea construirii a două noi baze salvamont la Băile Tușnad și Borsec. Fekete Örs, directorul Serviciului Salvamont și Salvaspeo din cadrul Consiliului Județean Harghita a spus că este nevoie de înființarea acestor baze, deoarece membrii actualelor echipe de salvamont întâmpină dificultăți de a ajunge în timp la intervențiile din aceste zone. Și la Băile Tușnad și la Borsec funcționează pârtii de schi, numărul accidentărilor fiind numeros. Directorul serviciului județean de salvamont a mai spus că în județ funcționează mai mult de treizeci de pârtii de schi, iar salvamontiștii au fost chemați să intervină în aproximativ 200 de cazuri.
„Ne dorim ca la fiecare bază să își desfășoare activitatea șase salvamontiști. La noile baze se dorește asigurarea cazării, acordarea primului ajutor și asigurarea unui spațiu destinat antrenamentelor salvamontiștilor” a spus Fekete Örs. Acesta a completat că și în cazul celorlalte patru baze de la Băile Harghita, Lacul Roșu, Harghita-Mădăraș și Toplița se dorește echiparea cu surse de energie regenerabilă, în vederea diminuării costurilor, documentația în acest sens fiind aprobată de asemenea.
S-au adoptat și două hotărâri de principiu: una care face referire la solicitarea din partea Ministerului Transporturilor în vederea acordării de resurse pentru reabilitarea drumurilor naționale din județul Harghita, deoarece s-au înregistrat numeroase cereri în acest sens din partea populației. Borboly Csaba a afirmat că va solicita o întrevedere cu ministru de resort, totodată invitându-l pe acesta să efectueze o vizită la fața locului.
Cea de a doua hotărâre are în vederea asocierea Consiliului Județean Harghita cu primăria orașului Vlăhița, în vederea reabilitării drumului care duce la Harghita Mădăraș.
În cadrul ședinței, Asociația Handicapaților Fizici din județul Harghita și-a prezentat activitatea, luând cuvântul președintele asociației, Józsa Csaba și întemeietorul acesteia Fikó Csaba. S-a amintit faptul că prin punerea pietrei de temelie a Casei Solidarității care a avut loc zilele trecute, visul de un sfert de secol va deveni realitate.
„Pe lângă serviciile sociale, asociația are un rol productiv având semnate contracte de servicii cu mai mult de trei sute de firme și administrații locale. Avem 34 de angajați, 70 de persoane asistate, iar asociația noastră numără mai mult de două mii de membri. Rolul nostru la nivel județean se poate evidenția și mai mult dacă tot mai multe administrații locale solicită serviciile noastre”, a afirmat fondatorul asociației.
Miercurea-Ciuc, 27 aprilie 2017
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)86 vizualizări