(1 Votări)130 vizualizări
Serviciul teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) va avea sediul la etajul patru, în clădirea Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc. Contractul de închiriere al spațiului în care își va desfășura activitatea serviciul teritorial, și anume camera 422 din clădirea consiliului județean, a fost semnat azi de președintele consiliului județean Borboly Csaba și Adi Croitoru, directorul agenției.
Ultima actualizare: miercuri, 23 ianuarie 2019
Pentru ca agenția să-și poată desfășura în mod corespunzător activitatea a fost nevoie de înființarea unei serviciu teritorial, astfel sediul reprezentanței agenției în județul Harghita va fi în clădirea consiliului județean. Contractul este valabil până la finele anului 2019, existând posibilitatea de prelungire a acestuia.
Județul Harghita dispune de bogății naturale extraordinare, fiind o regiune bio-culturală unică la nivel european. Gestionarea în mod corespunzător a ariilor naturale protejate din punct de vedere agricol și turistic, este foarte importantă. Această sarcină revine ANANP și va fi dusă la bun sfârșit prin intermediul serviciului teritorial.
Consiliul Județean Harghita tratează cu prioritate aspectele referitoare la ariile natural protejate, asigurarea spațiului de funcționare a serviciului fiind o modalitate de sprijinire a activității acestuia.
Putem constata și prin intermediul măsurilor întreprinse în gestionarea conflictelor dintre om și urs faptul că protejarea eficientă a mediului nu este posibilă fără cooptarea comunităților locale, acesta este motivul pentru care în procesul de gestionare a acestor conflicte este nevoie de stabilirea unei bune colaborări între actorii implicați, fie că vorbim administrațiile locale, proprietarii de terenuri, instituții și organizații cu specific agricol și creșterea animalelor, salvamontiști, jandarmi, instituții de învățământ, etc. Din acest motiv serviciul teritorial, pe lângă monitorizarea habitatelor, florei și faunei, respectiv eliberarea anumitor autorizații, trebuie să acorde o atenție sporită menținerii legăturii și stabilirii colaborării între diferiții actori.
„Împreună cu fracțiunea parlamentară a UDMR considerăm că este foarte important ca serviciul teritorial să nu își desfășoare activitatea în mod izolat, ci să se stabilească o legătură strânsă cu administrațiile locale, cu grupurile de lucru care funcționează în cadrul Consiliului Județean Harghita, diferitele instituții, organizații, respectiv cu organizațiile care s-au ocupat până în momentul de față cu gestionarea acestor arii naturale. Am încredere, că activitatea acestui serviciu va fi organizată în așa fel încât județul Harghita, această regiune, să devină un centru al activității de protecție a naturii și care să contribuie la bunăstarea locuitorilor, fiind un motiv de mândrie pentru toți cei care trăiesc aici”, a afirmat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 22 ianuarie 2019
Ţi-a plăcut acest articol?(1 Votări)130 vizualizări