Evaluarea anuală a activității Serviciului Public de Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita
Evenimentul de evaluare al activității Serviciului Public de Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita a avut loc la Gheorgheni în data de 23 decembrie, iar printre invitați s-a aflat și Borboly Csaba. În discursul său președintele consiliului județean a vorbit despre importanța elaborării planului de dezvoltare al zonei montane din județ, afirmând că dacă se aprobă legea descentralizării atunci printre atribuțiile consiliului județean va intra și activitatea din domeniul turismului, iar acest lucru va avea impact și asupra activității salvamontiștilor.
Ultima actualizare: joi, 02 ianuarie 2014
„Vor fi multe provocări în anul care vine, acesta este motivul pentru care trebuie să punem accent pe atragerea de voluntari și pe instruirea acestora, iar dacă se va vota legea descentralizării, atunci vom avea mult de muncă”, a afirmat Borboly Csaba.
În opinia președintelui consiliului județean trebuie găsite surse pentru finanțare a activităților de voluntariat ale salvamontiștilor, chiar introducerea anumitor taxe pentru salvamontiști, fapt care ar duce la creșterea numărului de echipe de salvamont. Borboly Csaba consideră de asemenea importantă implicarea salvamontiștilor în educarea celor mici, în scopul protejării mediului și includerea a cât mai multe școli în acest program. Cei prezenți au fost rugați să își prezinte sugestiile în această privință.
„Consiliul județean își exprimă angajamentul în acestă privință și ne dorim ca pe viitor să putem face cât mai multe în domeniul salvării montane și a turismului montan”, a afirmat Borboly Csaba care a ținut totodată să mulțumească membrilor serviciului public pentru munca depusă în anul care a trecut.
Fekete Örs, conducătorul serviciului public a vorbit despre realizările anului 2013 și a catalogat acest an ca fiind cel al progresului, mai ales pe plan profesional: s-a organizat curs de pregătire destinat scafandrilor, s-a format echipa de speologie, respectiv au fost atestați noi salvatori montani. Toate acestea au fost necesare având în vedere faptul că salvamontiștii au fost chemați la salvări în cazul a 135 de accidente în zona Gheorgheni, 96 în zona Toplița, 146 în zona Odorhei, 117 în zona Ciuc, iar în mai mult de 600 de cazuri salvamontiștii au intervenit în cadrul evenimentelor organizate în județ. În scopul unui turism montan sigur s-au reabilitat 500 de kilometri de trasee turistice, 6 noi trasee montane pentru bicicletă, însumând 300 de kilometri și au fost omologate de către ministerul de resort 52 de trasee. S-au amplasat mai mult de 400 de noi indicatoare, 200 de stâlpi indicatori și au fost amenajate 42 de locuri de popas, respectiv s-au introdus în baza de date digitală trasee turistice însumând 200 de kilometri. În afară de asta s-au amplasat 20 de noi trasee de escaladă, organizat festivaluri, iar 11 refugii montane au fost dotate cu materiale și panouri informative. În cadrul programului Consiliului Județean Harghita Să cutreierăm Ținutul Secuiesc! au fost implicați mai mult de 500 de copii de la 53 de școli, respectiv s-au alăturat și copii aflați în sistemul județean de protecție a copilului; s-au organizat pentru aceștia tabere de schi, concursuri de orientare, ture, tabere de bicicletă.
La eveniment au fost premiate echipele de salvamont Toplița-Călimani, Ciuc, Dancurás și Harmont, respectiv echipa salvaspeo și de scafandri a Serviciului Public salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita. Pentru activitatea remarcabilă și rezultatele obținute și pentru contribuția la salvarea și asigurarea vieții omenești, Borboly Csaba a înmânat Premiul pentru Altruism lui Szikszai Attila și Fórika Ottó.
Miercurea-Ciuc, 26 decembrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)89 vizualizări