Academia Harghiteană la Subcetate

(1 Votări)149 vizualizări

În data de 18 noiembrie 2013 a avut loc în localitatea Subcetate o nouă ediție a programului Academia Harghiteană. Au fost prezenți din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a Consiliului Județean Harghita Márton István, Ioan Hârb, directorul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Harghita, primarul comunei Subcetate, Rizea Ioan, consilierul județean Marcu Răducu Ioan, primarul comunei Gălăuțaș, Țăran Radu, directorul Liceului Miron Cristea din Subcetate, angajați ai celor două primării, persoane interesate de subiectele dezbătute.

Acestea au abordat problema pagubelor cauzate de animalele sălbatice din județul Harghita, dar și stadiul depunerii proiectelor prin programul FEADR 2007-2013 și precizări în legătură cu programele ce vor putea fi accesate prin Politica Agricolă Comună, în perioada 2014-2020.
Rizea Ioan, primarul comunei Subcetate a mulțumit consiliului județean pentru această inițiativă și a precizat că este necesară organizarea întâlnirilor de acest fel, fiind totodată un prilej de discutare a problemelor comunității.
Márton István a făcut câteva precizări cu privire la prevederile Legii 407/2008 referitoare la pagubele provocate de animalele sălbatice. Acesta a precizat că au fost redactate pliante referitoare la acest subiect și au fost transmise către primării încă din anul 2009. În toate aceste cazuri proprietarii de terenuri care au înregistrat pagube produse de animale sălbatice trebuie să urmeze calea amintitei legi pentru a fi despăgubiți. Referitor la despăgubirile acordate Márton István susține că sunt situații în județul Harghita unde în cazul pagubelor proprietarii de terenuri (păgubiții) iau legătura cu asociațiile de vânătoare din zonă și în urma unei analize se pun de acord pentru a plăti daunele. Asociațiile de vânătoare ar trebui să aibă depozite de cereale pentru hrănirea animalelor sălbatice, astfel ca în cazul producerii unor pagube acestea ar avea de unde să acopere paguba sau măcar o parte din aceasta. Referitor la aceste pagube primarul comunei Subcetate a afirmat că au fost și cazuri în care deși s-au făcut sesizări din timp referitoare la pagubele produse de animalele sălbatice, proprietarii de terenuri – păgubiții nu s-au ales mai cu nimic. S-a întâmplat de asemenea să se întocmească toate dosarele și actele referitoare la pagubele produse, iar acestea să nu ajungă în timp sau deloc la organele competente în a le soluționa.
În continuare Ioan Hârb, director al APDRP Harghita, a vorbit despre fondurile europene care au fost accesate în anii precedenți și posibilitățile ce se întrevăd pentru viitorul apropiat. Referitor la absorbția fondurilor europene acesta a subliniat importanța ca localitățile din zonă să facă parte dintr-un GAL (grup de acțiune locală), deoarece în acest mod ar fi mai ușor să obțină finanțări importante pentru zonă. Din punct de vedere al numărului de proiecte depuse si a valorii acestora, județul Harghita stă destul de bine situându-se chiar înaintea județelor Mureș, Sibiu, Covasna. S-a menționat și faptul că momentan se lucrează la Planul Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada următoare, plan care va conține cel mai probabil 13 programe mari de finanțare. Aceste programe însumează aproximativ 7,1 miliarde euro, respective 8,5 miliarde de euro cu aportul statului. Programele finanțate în perioada următoare se referă la: măsurile 112, 121 (construire de ferme de animale, utilaje agricole, etc. – aici se va introduce și pomicultura pe suprafețe cuprinse între 0,5 și 5 ha), 125 (infrastructura – drumuri agricole/forestiere), măsuri privind turismul, măsura 312 privind serviciile rurale, măsuri ce acordă posibilitatea de investiție în mediul rural pentru medici /farmacii/laboratoare etc.
La final primarul localității Subcetate a mulțumit tuturor pentru participare și a afirmat că aceste întâlniri sunt bine venite în zonă deoarece reprezintă o modalitate corectă de informare în timp util a cetățenilor cu privire la diversele probleme de interes local.


Toplița, 18 noiembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774