Arborarea steagului secuiesc şi depunerea jurământului pentru cetăţenia maghiară în Miercurea-Ciuc

( Votări)88 vizualizări

Evenimentele organizate de 15 martie au început prin arborarea steagului secuiesc în reşedinţa de judeţ din Harghita. În faţa sediului Consiliului Judeţean Harghita la arborarea steagului judeţului au fost prezenţi viceprim-ministrul Republicii Ungare, Semjén Zsolt, subsecretarul de stat al Republicii Ungare, Répás Zsuzsanna, preşedintele UDMR şi Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene Harghita, Covasna şi Mures, Borboly Csaba, Lokodi Edit Emőke şi Tamás Sándor.

 

În data de 15 martie, steagul secuiesc adoptat ca steag al judeţului Harghita a fost arborat pentru a doua oară pe clădirea palatului administrativ din Miercurea Ciuc. După arborarea steagului episcopul romano-catolic Tamás József a binecuvântat evenimentul.

În opinia preşedintelui Borboly Csaba arborarea în acest an al steagului secuiesc reprezintă un moment deosebit de important.

„Acest steag este simbolul colaborării. Arborarea steagului are o importanţă simbolică, reflectă că Ţinutul Secuiesc câştigă din ce în ce mai mult teren şi în sfera dreptului public, deoarece pe lângă demnitarii locali participă la eveniment şi înalţi demnitari din Ungaria” a declarat Borboly Csaba. 

După arborarea steagului a urmat un alt moment simbolic. Cei trei preşedinţi de consiliu judeţean s-au deplasat împreună la sediul Consulatului General al Republicii Ungare din Miercurea-Ciuc unde, împreună cu familiile lor, au depus jurământul pentru cetăţenia maghiară.

Cu ocazia preluării documentelor care atestă cetăţenia maghiară, Borboly Csaba şi-a declarat bucuria, declarând că „A fost un moment emoţionant, mi-am amintit de bunicii mei, care au povestit adeseori că ei niciodată nu au renunţat la cetăţenia lor. Acum a venit momentul să primim şi noi această cetăţenie şi sper că această bucurie nu va fi ştirbită. Redobândirea cetăţeniei este în concordanţă cu legislaţia internaţională şi sper că nimeni nu va avea o atitudine negativă în acest sens. Este un eveniment istoric la fel de important ca în cazul românilor din Basarabia, care pot deveni din nou membrii naţiunii noastre printr-o procedură similară, simplificată. Aş dori să ne bucurăm împreună de această posibilitate politică şi de drept internaţional, prin intermediul căreia fiecare persoană poate fi membră a comunităţii din care provine, dar trăindu-şi în continuare viaţa ca un cetăţean responsabil al ţării în care s-a născut.”

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a exprimat sentimente şi gânduri similare.

„Am dorit, ca faptul că noi, conducătorii autorităţilor publice locale din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş am solicitat împreună cetăţenia maghiară, să fie un semn. Cetăţenia maghiară este pentru noi un aspect sentimental, relaţia noastră cu Budapesta a primit astfel o formă oficială. Este însă foarte important, ca în calitatea de cetăţeni maghiari, să trăim şi să lucrăm în continuare în şi pentru ţara noastră natală” a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

După depunerea jurământului, Borboly Csaba a participat la evenimentul de comemorare organizat la Pasul Nyerges.

   
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774