Joi, 18 septembrie, la Băile Tușnad, în organizarea Asociației pentru județul Harghita, a avut loc o conferință pe tema incluziunii sociale. Această conferință a avut ca temă principală situația romilor din județul Harghita și problemele pe care le întâmpină aceasta. Evenimentul s-a realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi se doreşte stabilirea de parteneriate durabile între autorităţile administraţiei publice centrale, locale, pe de o parte şi organizaţii nonguvernamentale, pe de altă parte, în vederea elaborării şi implementării de proiecte de îmbunătăţire a situaţiei romilor pornind de la nevoile locale.
Ultima actualizare: vineri, 19 septembrie 2014
Conferința a debutat prin alocuțiunea președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a afirmat printre altele că „și dacă se creează doar un singur loc de muncă, se merită să ne aflăm aici. Nu există o rețetă după care trebuie făcute lucrurile, trebuie să avem încredere că este realizabil”. A urmat primarul localității Băile Tușnad, Albert Tibor care vede că rezultate în privința incluziunii sociale comunitatea romă din județ vor putea fi obținute doar dacă generațiile viitore de romi vor putea fi integrate în comunitate. Un exemplu bun în această privință fiind centrul educațional din localitate. Problemele demografice ale comunităţii rome au fost abordate de şeful de birou al Grupului de analiză și sinteză al Consiliului Județean Harghita, Dobos Erika, concluzia fiind că numărul romilor a crescut în ultimii ani, numărul real al reprezentanților acestei comunitate fiind mult mai mare decât cel consemnat la recensămintele populațiilor. Romii nu-și declară identitatea, sau datorită faptului că nu există posibilitate de a te declara în același timp și rom, și român sau maghiar, numărul cert al componenților acestei etnii nu este unul cert.
Bodó Julianna, profesor la Univesitatea Sapientia şi reprezentantă a GAC – Centrul de Cercetări Regionale şi Antropologice, a vorbit despre comunitatea romă și a prezentat o serie de aspecte menite a face mai ușor de înțeles modul lor de viață și aspectele referitoare la raportarea acestora faţă de ceilalţi membri ai societăţii. În comparaţie cu anii dinainte de ’89, populaţia romă este mult mai prezentă în spaţii publice, fapt relevat şi de prezenţa lor în locuri în care până atunci nu au fost prezenţi, aceasta conducând şi la schimbări comunicaţionale. Bodó Julianna a spus că este greşit a încerca să-i integrăm pe aceştia într-o singură categorie, o schimbare marcantă constatându-se după anul 1989. Printre soluţiile enumerate au fost abordarea pe cale paşnică a problemelor pe care le întâmpină comunitatea, prin vizite la faţa locului şi rezolvarea problemelor care apar la nivel local. Pentru o schimbare reală a lucrurilor este nevoie de sume mari de bani, programele mici şi diferitele ajutoare rezolvă doar temporar problemele comunităţii rome. De asemenea, comunitatea romă trebuie abordată într-un mod care nu le este străin şi este nevoie de eliberarea de prejudecăţi.
Ioni Gheiza, președintele Asociației Romilor din Județul Harghita a prezentat problemele pe care le întâmpină romii din judeţul Harghita. Creşteri semnificative ale populaţiei rome s-au constatat în zonele Odorheiu-Secuiesc şi Cristuru-Secuiesc. Cele mai reprezentative probleme ale acestora sunt lipsa actelor de identitate şi faptul că majoritatea etnicilor nu au frecventat şcoala. Acesta este şi motivul pentru care există foarte puţine persoane de etnie romă care să aibă un loc de muncă.
Domokos Nina, director general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a prezentat strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita pentru perioada 2014-2018. Strategia prevede şi promovarea şi respectarea drepturilor categoriilor de persoane şi familii aflate în situaţii de risc de excluziune socială. Printre rezultatele aşteptate se numără: gestionarea eficientă a problemelor cu care se confruntă minorii și utilizarea mai bună a resurselor umane, creşterea numărului centrelor de zi, reducerea abandonului copiilor în spitale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale, ajutarea tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie şi a persoanelor cu dizabilităţi, în scopul unui progres profesional și social. Pentru punerea în aplicare a strategiei se dorește obținerea de fonduri de la bugetele de stat, județene și locale, dar și a fondurilor provenite din proiecte și donații.
Conferința va continua în cursul zilei de mâine, vineri și va include un workshop și o vizită la centrul educațional din Băile Tușnad.
Băile Tuşnad, 18 septembrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)79 vizualizări