Cum se poate reduce rata migrației din rândul tinerilor?
În cadrul conferinței de tineret organizată la sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc, marți, 28 octombrie, s-au dezbătut aspecte referitoare la învățământul profesional, șansele tinerilor pe piața forței de muncă, combaterea migrației tinerilor și consolidarea comunității. Au fost prezente la conferință asociațiile studențești, instituțiile profesionale, reprezentanții consiliilor studențești. Discuția referitoare la rămânerea tinerilor pe tărâmurile locale a fost moderată de vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamér.
Ultima actualizare: luni, 03 noiembrie 2014
Cu această ocazie s-a prezentat și strategia de tineret a consiliului județean, eforturile depuse în direcția învățământului profesional, respectiv cursurile destinate adulților, organizate de camera agricolă.
În debutul conferinței, Borboly Csaba a subliniat importanța stabilirii unei direcții de acțiune și coordonare a activității diferiților actori care activează în domeniul tineretului.
„Fiecare activează în domeniul său, însă pentru a putea fi eficienți în ceea ce privește combaterea migrației tinerilor este nevoie de o coordonare a cunoștințelor din acest domeniu. Una dintre probleme este reprezentată de faptul că politicienii nu sunt preocupați îndeajuns de mult de dificultățile cu care se confruntă tinerii, deoarece persoanele din acest segment de vârstă se prezintă în cel mai scăzut număr la vot. Tinerii vor reprezenta interes pentru politicieni doar dacă va crește prezența lor la vot, deci este nevoie de o prezență mai pregnantă a tineretului în viața publică. Totodată, un tânăr fără bani și aflat la început de drum va fi foarte puțin interesat de asfaltări, mai ales că nu are mașină, alimentarea cu apă și canalizarea nu îl vor interesa deloc, în momentul în care nu poate să-și găsească un loc de muncă acasă. Temele care trebuie să ne preocupe și care reprezintă cea mai mare importanță în această regiune sunt migrația tinerilor și întoarcerea acestora pe tărâmurile natale în cel mai scurt timp”, a afirmat Borboly Csaba.
La finalul conferinței s-a concluzionat că tinerii care au terminat cursurile învățământului profesional trebuie formați în așa fel încât să aibă un rol activ în economie, este nevoie de susținerea loc în a demara afaceri proprii, iar pentru aceasta este nevoie de cooperare cu actorii acestui segment economic. Acești tineri trebuie informați în legătură cu susținerea pe care o pot primii din partea statului, prin intermediul campaniilor de conștientizare. Se propune înaintarea unui proiect de hotărâre cu privire la înființarea asociațiilor școlare care să reglementeze activitatea elevilor. De asemenea, se propune și scutirea de la plata contribuțiilor a elevilor/studenților care lucrează, dar și crearea posibilităților de a lucra la distanță. Este important ca asociațiile și instituțiile care activează în domeniul tineretului să se cunoască între ele și să existe o cooperare activă între acestea. Acesta este motivul pentru care se încurajează organizarea întâlnirilor grupurilor de lucru în scopul stabilirii de direcții concrete. Este nevoie și de crearea sistemelor de consiliere și informare a tinerilor care să ofere informații în legătură cu posibilitățile de accesare a fondurilor europene, respectiv să își asume și un rol în intermedierea locurilor de muncă, prin implicarea profesioniștilor. Sistemul de consiliere ar trebui să se prezinte sub forma unei rețele, accesibilă în cele trei zone ale județului.
Textul referitor la aceste aspecte va fi transmis către organizațiile și asociațiile de tineret din județ, pentru a fi completat și pentru a se face propuneri asupra acestuia, iar pe baza textului final se vor întreprinde pași concreți, cum este spre exemplu elaborarea unei propuneri legislative.
Miercurea-Ciuc, 28 octombrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)53 vizualizări