Consolidare în domeniul cooperării turismului regional

La sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc s-a organizat un forum turistic 

(0 Votări)79 vizualizări

Consiliul Județean Harghita, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Universitatea Babeș-Bolyai, Extensia Gheorgheni a organizat în data de 15 octombrie 2014, la sediul consiliului județean, un forum turistic pe tema Colaborării teritoriale în organizarea turismului.

Evenimentul care a avut ca invitați din țară și din Ungaria a fost organizat în cadrul celei de-a cincea ediții a Zilelor Ținutului Secuiesc, iar cei prezenți au discutat despre crearea unei baze pentru o organizație de tip destinație turistică de management. Au făcut prezentări Semsei Sándor (președintele Uniunii de Destinație Turistică de Management din Ungaria), Víg Tamás (liderul grupului de lucru strategic al UDTM din Ungaria), Somossy Eszter (vicepreședinte al UDTM din Ungaria), Roxana Niculescu (reprezentant ANT Brașov), Albert Zoltán (referent în cadrul Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din Județul Covasna), Gál Tünde (președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita) și Horváth Alpár (lector universitar, UBB, Extensia Gheorgheni).

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a afirmat că scopul fiecăror activități din domeniul turismului trebuie să fie creșterea numărului de înnoptări a turiștilor. Numeroasele birouri turistice trebuie însuflețite, iar pentru aceasta este nevoie de cooperare la nivelul regiunii. Este importantă buna organizare, având în vedere faptul că administrațiile locale cheltuiesc numeroși bani publici în cadrul diferitelor programe turistice, dar și prin intermediul finanțărilor guvernamentale. Dacă numeroasele festivaluri și investiții nu au efecte economice, dacă numărul înnoptărilor turiștilor nu crește, eforturile sunt zadarnice. Președintele consiliului județean a mai adăugat că în acest domeniu este nevoie de personal specializat, chiar și în cadrul instituției pe care o conduce, adăugând că se caută specialiști care pot oferi soluții concrete în ceea ce privește dezvoltarea turismului în Ținutul Secuiesc.

Nagy József, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna a vorbit despre necesitatea unor procese pozitive în domeniul turismului, atât la nivel național, cât și la nivelul regiunii. Acesta a adăugat faptul că programul turistic național se află în curs de dezvoltare, iar parte a acestuia este și reabilitarea drumului spre Băile Bálványos. Pentru asigurarea calității serviciilor turistice este nevoie de cooperare, iar antreprenorii din domeniu trebuie să aducă completări reciproce ale programelor.

Județul Mureș a fost reprezentat de primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Szabolcs. Acesta și-a manifestat deschiderea pentru cooperarea cu celelalte județe și a afirmat că există toate premisele necesare pentru dezvoltarea unui turism de calitate în regiune. Acesta a mai amintit faptul că incertitudinea de cooperare la nivelul celor trei județe trebuie înlăturată și început de la zero, un nou proces de dezvoltare și cooperare comună. Acest scop îl servește și acest forum, și chiar dacă din județul Mureș nu există reprezentanță la nivelul consiliului județean, se fac eforturi pentru schimbarea acestei situații pe viitor.

Dombay István, directorul UBB, Extensia Gheorgheni a subliniat importanța formării personalului din domeniul turismului și a făcut o scurtă prezentare a activității instituției pe care o reprezintă. A vorbit despre faptul că atracțiile turistice de care dispune Ținutul Secuiesc și regiunea sunt adesea mai valoroase ca cele pe care le regăsim în Elveția, însă nu sunt exploatate corespunzător. Acesta este încă un motiv în plus de a specializa personal în acest sens. În continuare, acesta a făcut un apel la organizațiile de specialitate, antreprenorii din domeniu de a întinde o mână de ajutor studenților și de a le oferi posibilitatea de a participa la stagii de practică.

În cadrul prezentărilor s-a vorbit despre necesitatea abordării aspectelor din turism la nivel de regiune, creșterea gradului de conștientizare, crearea de rețele și noi produse și punerea de acord asupra „ce, de ce și cum trebuie făcut”. Au fost depistate, ca fiind probleme, lipsurile privind onoarea profesională, societatea profesională, respectiv lipsa proiectării și cooperării din domeniu. S-a concluzionat că este nevoie de recâștigarea încrederii în rândul actorilor antrenați în dezvoltarea turismului și clarificarea unui scop comun. Vorbitorii au semnalat necesitatea consolidării și semnării unui memorandum de specialitate care să conducă în direcția unei organizații de tipul management de destinație turistică.

 

Miercurea-Ciuc, 15 octombrie 2014

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774