Cooperativă constituită pentru sprijinirea fermierilor din Harghita

(1 Votări)58 vizualizări
La adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare rurală care a avut loc în data de 3 iulie, s-a votat aderarea noilor membrii, totodată şi programele şi bugetul asociaţiei pe anul 2013. Şedinţa a fost condusă de directorul asociaţiei, Márton István. Întâlnirea a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Harghita. 
 Prin reprezentanţii a douăzeci şi una de localităţi, asociaţia a avut capacitate de decizie. Din partea Consiliului Judeţean Harghita a fost prezent Lőrincz Csaba, iar din consiliul de conducere al asociaţiei Bálint Elemér Imre, primarul localităţii Dealu. Ordinea de zi a fost prezentată de către Márton István şi supusă la vot.
Cel mai important program al asociaţiei de dezvoltare rurală pentru acest an este înfiinţarea unei cooperative judeţene. Capitalul acesteia este de 25 de mii lei şi se compune, până în momentul de faţă, din 22 de persoane juridice şi 5 persoane fizice. Scopul cooperativei este acela de creare a unui lanţ de magazine care să comercializeze produse tradiţionale. După înregistrarea cooperativei se vor deschide două astfel de magazine în Miercurea-Ciuc, pe viitor se intenţionează deschiderea altor astfel de magazine. În aceste magazine membrii coperativei vor putea să-şi valorifice produsele, a afirmat Márton István, adăugând că înfiinţarea asociaţiei este sprijinită de Consiliul Judeţean Harghita, dorindu-se prin această modalitate înlesnirea accesului micilor producători pe piaţă.
Şi în acest an continuă programul asociaţiei prin intermediul căruia se promovează şi premiază fermele model, iar pentru aceasta sunt alocaţi 17 mii de lei. Pentru programul Micii grădinari, organizat de asociaţie din nou în acest an, s-au alocat 10 mii de lei.
Un alt scop al asociaţiei este folosirea şi valorificarea turbăriilor, directorul asociaţiei menţionând că de obicei pe timpul verii acestea se reaprind. În mare parte studiile acestor turbării s-au efectuat de către echipe de geologi, respectiv de către un institut de cercetare din Bucureşti. Pe locul turbăriilor se vor face păstrăvării, iar pentru acestea s-a alocat suma de 14 mii de lei.
De asemenea se sprijină înfiinţarea unor mici abatoare în zona Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni, iar în acest sens s-au făcut două modele-tip, cei interesaţi vor putea să le primească în mod gratuit. Prin intermediul proiectelor, cooperativa susţine fabricile de prelucrare a fructelor de pădure şi a altor fructe, iar cei care aplică în proiecte vor putea folosi banii pentru achiziţionarea dotarilor necesare.
Este în curs de evaluare un proiect european la care au aplicat în comun 14 state, iar partenerul român în proiect este reprezentat de Asociaţia de dezvoltare rurală a Consiliului Judeţean Harghita. Printre altele proiectul se ocupă cu sondarea pieţei, valorificarea şi crearea de noi produse.
La propunerea consiliilor locale şi a bisericii, familiile cu o situaţie socială precară sunt ajutate prin donarea de pui, oi şi capre.
Tot în programul din acest an figurează şi organizarea de informări cu privire la siguranţa alimentară, informări organizate împreună cu Direcţia Veterinară Judeţeană Harghita şi care se adresează în primul rând acelor fermieri care participă în mod constant la târgurile tradiţionale lunare.
Au devenit membri ai asociaţiei, în urma acceptării acestora prin vot, localităţile Siculeni, Ulieş, Dârjiu, Ciucsângeorgiu. S-a votat de asemenea cotizaţia şi balanţa financiară aferentă anului 2012 şi bugetul pe anul în curs.
 
Miercurea-Ciuc, 5 iulie 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774