Dezbatere organizată de profesori de istorie

La Miercurea-Ciuc a avut loc o dezbatere a cărei temă principală a fost volumul „Istoria secuilor”

(0 Votări)106 vizualizări

La dezbaterea organizată la sediul Consiliului Județean Harghita în data de 5 noiembrie și care a avut ca principală temă volumul Istoria secuilor, invitații au fost profesori de istorie din județ. Se dorește o a doua editare a acestei cărți sub forma unui îndrumar, fapt pe care autorii volumului l-au menționat în cadrul dezbaterilor. 

Scopul principal al întâlnirii a fost acela ca profesorii de istorie să-și exprime părerea despre volumul de carte, să-și împărtășească experiențele cu privire la anul de învățământ care a trecut și în care au folosit aceasta carte ca material complementar. Toate acestea vor fi luate în calcul la noua editare a volumului de carte.
Ferencz S. Alpár, unul dintre autorii cărții, consilier județean a fost cel care a deschis dezbaterea și i-a rugat pe colegii prezenți să își expună punctul de vedere cu privire  la volumul de carte. Acesta a mai adăugat faptul că la momentul apariției, cartea a stârnit ecouri puternice: au apărut recenzii în imortante reviste culturale, pe lângă acestea au fost semnalate și reacții din sfera științifică.
„Această carte s-a dorit să îndeplinească un dublu rol:  în primul rând acela de a servi ca material alternativ sau adițional în aria curriculară, iar în al doilea rând ca îndrumar pentru acele persoane care sunt interesate de  istoria secuilor și care nu sunt elevi”, a afirmat consilierul județean.
La întâlnire a fost prezent și Hermann Gusztáv Mihály, profesor universitar și autor al cărții care înainte de toate a vorbit celor prezenți despre circumstanțele în care a fost scrisă cartea. După spusele sale, cartea poate conține greșeli care se pot explica prin faptul că doar cine nu lucrează, nu greșește.
„Apariția cărții a fort urmată de două valuri, replici, iar dintre acestea prima a fost una pozitivă, iar alta negativă. Este regretabil faptul că pe internet a circulat varianta tradusă în mod necorespunzător a cărții și pe care presa centrală de la București  a preluat-o, și ca rezultat, cartea a fost de multe ori atactă pe nedrept. Experiența pozitivă are legătură cu cu criticile maghiare referitoare la probleme de amănunt, pe care le considerăm a fi de remarcat” – a afirmat Hermann.
Discuțiile au continuat prin expunerile punctelor de vedere ale profesorilor de istorie. Au fost păreri conform cărora cartea ar trebui să fie mai degrabă un instrument adițional pentru materiile obționale, deoarece ar fi destul de greu ca profesorul să noteze o astfel de materie. În cazul în care un elev ar obține note mici, probabil interesul față de o astfel de materie ar scădea considerabil. O altă părere sugerează că volumul de carte cu privire la aspecte din istoria secuilor ar fi preferat nu numai de elevii din școlile generale, ci și de aceia de liceu. S-a semnalat și lipsa din carte a capitolului cu privire la ceangăi. În acelașii timp s-a vorbit și despre necesitatea editării unui caiet de lucru, pe lângă acest volum de carte.
La finalul întâlnirii Hermann Gusztáv Mihály a informat cadrele didactice cu privire la faptul că se preconizează o nouă editare a cărții, a cărei versiune va avea mai degrabă un caracter de îndrumar – Aspecte cu privire la istoria secuilor, iar pe lângă acestea unul dintre obiectivele primordiale despre care a vorbit istoricul este traducerea oficială a acestei cărți și publicarea ei în cel mai scurt timp.


Miercurea-Ciuc, 5 noiembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774