Este asigurată circulația în bune condiții pe drumurile județene

Interviu cu Incze Csongor, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita

(0 Votări)56 vizualizări

Am purtat o discuție despre administrarea pe timp de iarnă a drumurilor județene cu vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Incze Csongor. Acesta a ținut să precizeze că un drum este practicabil nu doar atunci când este curățat, ci atunci când se poate circula în condiții de siguranță pe aceasta. Interviul a avut loc în data de 29 decembrie.

– Este dificilă circulația pe drumurile județene din pricina căderilor de zăpadă?
– Nu am primit nici o plângere, nici de la populație și nici din partea instituțiilor publice. Desigur suntem informați în astfel de situații, facem vizite pe teren, iar până în momentul de față toate drumurile județene sunt practicabile, curățirea acestora făcându-se în termenul prevăzut de lege. Termenul limită în situații de urgență – furtună neprevăzută, troiene de zăpadă, drumuri înghețate sau alunecoase, cu alte cuvinte situații care duc la impracticabilitatea drumurilor – este de trei ore, iar în cazul situaților obișnuite, în cazul drumurilor de categoria întâi, termenul este de cinci ore și opt ore în cazul drumurilor de rang doi. Această clasificare este în funcție de gradul de circulație al porțiunii de drum.
– Există porțiuni de drum pe care deszăpezirea se face cu utilajul consiliului județean și cu un singur angajat. Care sunt porțiunile acestea și de ce a fost nevoie de o astfel de soluție?
– În momentul de față lucrări de deszăpezire cu utilajul consiliului județean se efectuează la Băile Harghita, zona Ciucsângeorgiu și Valea Uzului. Este vorba de un utilaj, tractor, care în mod normal este folosit pentru lucrări agricole, pe care am instalat un plug de zăpadă și o instalație de împrăștiat sare. Scopul nostru este ca pe acest utilaj să lucreze cât mai puține persoane, iar lucrările să se execute de firme locale sau administrațiile locale.
– Având în vedere faptul că la ultima licitație publică nu s-a prezentat nicio firmă pentru lucrările de deszăpezire pe porțiunile de la Băile Harghita, Băile Büdös, Ciucsângeorgiu, Valea Uzului, Ghimeș, Casin și Ditrău, pe când se preconizează un rezultat?
– Cu excepția Băilor Harghita, pe porțiunile menționate, termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitația publică este data de 16 ianuarie, ora 9,00, în aceeași zi având loc și analizarea ofertelor depuse. Chiar și în cazul în care va fi numai o ofertă, se poate semna a doua zi contractul; în cazul în care se vor prezenta mai multe oferte atunci perioada de constatare este de șase zile lucrătoare. Este important de menționat faptul că în cazul contractelor de deszăpezire termenul pe care se semnează contractele este de trei ani, astfel anul viitor nu va fi nevoie de reluarea procedurilor. Pe această cale fac un apel către firmele de specialitate să se prezinte la licitația publică.
– Până atunci, cum se asigură deszăpezirea pe porțiunile de drum sus-menționate?
– Aceste lucrări sunt efectuate de către administrațiile locale din Tușnad, Sâncrăieni, Cozmeni, Plăieșii de Jos, Lunca de Jos și Ditrău. Până la semnarea contractelor pe trei ani, lucrările de deszăpezire sunt asigurate până la data de 31 martie de către administrațiile locale.
– Care este cuantumul de bani alocat de către Consiliul Județean Harghita pentru lucrările de deszăpezire?
– Administrarea și reabilitarea drumurilor județene se face din bani pe care guvernul îi acordă din sume provenite din taxa pe valoare adăugată. Anul acesta, județul Harghita a primit suma de nouă milioane de lei, iar din această sumă, șase milioane de lei s-au acordat pentru administrarea drumurilor județene pe timp de vară și de iarnă.
– Ce înseamnă de fapt întreținerea de iarnă a drumurilor și care sunt condițiile minime pe care trebuie să le asigure consiliul județean în acest sens?
– Trebuie demitizat acel fapt conform căruia întreținerea de iarnă se rezumă la asigurarea unui asfalt fără zăpadă și posibilitatea de a circula cu o viteză de 90 km/h. Practicabilitatea drumurilor județene, pe care suntem obligați prin lege să o asigurăm, depinde de condițiile meteo și de bugetul acordat în acest sens. Chiar dacă toți banii destinați pentru administrarea drumurilor s-ar aloca pentru lucrări de deszăpezire, nici atunci nu ar fi suficienți. Ne străduim să putem asigura circulația cu cel puțin 40 km/h pe drumurile județene.
– Unde pot să se adreseze cetățenii în cazul în care întâmpină probleme pe drumurile județene?
– Numărul de telefonul la care poate fi apelat Consiliul Județean Harghita, în cazul problemelor referitoare la drumurile județene, este în continuare 0266-207774. Totodată doresc să atrag atenția asupra faptului că acest număr nu este un număr de urgență, în situațiile de urgență trebuie apelat numărul 112. Ne adresăm tuturor conducătorilor auto să se deplaseze având în vedere condițiile meteo, să aibă autovehiculele echipate cu cauciucuri de iarnă și lanțuri antiderapante.

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774