În data de 12 noiembrie a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, în organizarea Agenția de Management Energetic a consiliului...
(0 Votări)202 vizualizări
În data de 12 noiembrie a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita, în organizarea Agenția de Management Energetic a consiliului județean, un seminar în cadrul proiectului RE-SEEties cu tema „Eficiență energetică și gestionarea deșeurilor în orașul Miercurea-Ciuc”.
Ultima actualizare: miercuri, 13 noiembrie 2013
Proiectul RE-SEEties este sprijinit de Uniunea Europeană și de Programul de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei și are ca scop principal îmbunătățirea competenței de planificare politico-strategică a municipalităților din sud-estul Europei în domeniul eficienței energetice, energii regenerabile și valorificarea deșeurilor.
Cei prezenți la seminar au fost salutați de către Szigeti Mária și Becze István din partea consiliului județean. Din partea companiei GOSCOM Miercurea-Ciuc, Fekete Ana a făcut o prezentare a sistemului de termoficare al orașului Miercurea-Ciuc. Aceasta a menționat faptul că firma pe care o reprezintă a câștigat concursul organizat de Consiliul municipal Miercurea-Ciuc pentru următorii 25 de ani de producere a energiei termice a orașului. Strategia de producere și distribuție a energiei termice în Miercurea-Ciuc, investițiile realizate și principalele rezultate, rețeaua de distribuție a energiei termice – sunt unele dintre subiectele abordate în cadrul prezentării.
Prezentarea Proiectului regional de gestionare a deșeurilor în județul Harghita de către Papai C. Carol a oferit informații generale despre finanțarea proiectului – asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea proiectului – care se ridică la 46,5 milioane euro, dar și despre beneficiari: aceștia sunt autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita. Obiectivele proiectului vizează creşterea gradului de acoperire a populaţiei care beneficiază de colectarea deşeurilor municipale şi de serviciile de management de calitate corespunzătoare, la tarife acceptabile, reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi valorificate, înfiinţarea unor structuri eficiente de management al deşeurilor. Proiectul vizează închiderea depozitelor de deşeuri urbane care nu sunt conforme din localitățile Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Băile Tuşnad, Bălan, Borsec, Cristuru-Secuiesc, Vlăhiţa și construirea Centrelor de colectare selectivă în Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Bălan, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Sânsimion. De asemenea se urmărește realizarea Staţiilor de transfer în Miercurea-Ciuc şi Corund și înființarea Centrului de management integrat al deşeurilor în comuna Remetea. În scopul realizării în comun a proiectului s-a înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, iar aceasta este structura de cooperare cu personalitate juridică înfiinţată de unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Harghita și are sarcina de a îndeplini obiectivele proiectului.
Benkő Sándor, reprezentantul firmei Kontrastwedge a vorbit despre proiectul referitor la înființarea Centralei de cogenerare de biomasă în orașul Miercurea-Ciuc și despre materiile prime folosite, produsele centralei și folosirea acestora. Construirea acestei centrale ar însemna înființarea de noi locuri de muncă, costuri reduse ale apei calde, crearea unei piețe de desfacere a biomasei și posibilitatea construirii unui solar de legume, cu o suprafață de 5 hectare care ar putea furniza în permanență legume în regiune.
Din partea operatorului regional de salubritate Eco-Csík, Voloncs Csaba a vorbit despre gestionarea deșeurilor în Miercurea-Ciuc, iar despre tehnologia pompelor de căldură pentru ape uzate, Nagy Pál Sebestyén din partea firmei NP Consult.
Miercurea-Ciuc, 12 noiembrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)202 vizualizări