Gheorgheni ar putea rămâne în afara proiectului de deşeuri regional

( Votări)62 vizualizări

În situaţia în care Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni va încheia un contract de concesiune cu un operator economic de gestionare a deşeurilor pentru o perioadă de după punerea în funcţiune a noului sistem regional, oraşul nu va putea fi parte în proiectul european, respectiv nu va putea transporta deşeurile în viitorul depozit de deşeuri din Remetea – atrage atenţia primarului Mezei János printr-o scrisoare din data de 27 iulie 2011, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Preşedintele s-a adresat printr-o scrisoare lui Mezei János şi consilierilor locali din municipiul Gheorgheni, deoarece din presă a aflat că în vederea gestionării deşeurilor, în Gheorgheni se va înfiinţa o firmă nou, aflată 100% în proprietatea consiliului local, şi viceprimarul a declarat de asemenea că există interes în acest sens şi din partea firmelor private.

Dat fiind faptul că în curând se va semna contractul de finanţare al asociaţiei judeţene de gestionare a deşeurilor, Borboly Csaba consideră ca fiind important să atragă atenţia demnitarilor din Gheorgheni, că din calitatea de membru al acestei asociaţii decurg numeroase drepturi şi obligaţii, printre altele că fiecare membru se obligă să utilizeze sistemul de gestionare al deşeurilor operat de furnizorul comun. Astfel, preşedintele consiliului judeţean solicită de la primarul din Gheorgheni, să-l informeze în mod oficial despre etapele planificate, inclusiv despre eventuala concesionare a serviciului.

„Specialiştii noştri, care cunosc foarte bine detaliile legate de investiţiile şi legislaţia din domeniul gestionării deşeurilor, stau la dispoziţie şi oferă detaliile necesare în privinţa problemelor de compatibilitate între sistemul pus în funcţiune de Gheorgheni şi sistemul regional”, relatează scrisoarea.

Rezultatele proiectului european (la care oraşul nu va putea fi parte, dacă nu respectă obligaţiile născute din calitatea de membru) sunt: insule orăşeneşti de colectare a deşeurilor (valoarea estimată 50.000 euro), puncte de colectare selectivă (valoarea 183.000 euro) şi finanţarea costurilor necesare pentru închiderea actualului depozit de deşeuri (663.517 euro).

Borboly Csaba a mai adăugat că aşteaptă de mai multe luni semnarea contractului de finanţare, deşi totul este pregătit, trebuie soluţionat doar situaţia nefericită din Odorheiu Secuiesc rezultată în urma privatizării, „dacă va exista voinţă locală în acest sens”. „Dacă nu, vom continua fără ei, deoarece nu vom compromite un proiect de 30 de milioane de euro”, formulează preşedintele consiliului judeţean.  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774