La Cristuru-Secuiesc în data de 19 decembrie a avut loc evenimentul prilejuit de punerea în funcţiune a fabricii de lapte achiziţionată de Cooperativa Agricolă Târnava-Mare. Ineditul acestui eveniment a fost reprezentat de faptul că proprietarii acestei fabrici sunt cei aproximativ 500 de gospodari din zonă care s-au asociat în scopul achiziţionării acestei fabrici. La eveniment au participat numeroşi gospodari, reprezentanţi ai instituţiilor care au sprijinit demersurile de achiziţionare a fabricii, respectiv reprezentanţi ai presei.
Ultima actualizare: joi, 20 decembrie 2012
Varga-Nagy László, preşedintele cooperativei agricole a vorbit despre greutăţile întâmpinate în procesul de achiziţionare a fabricii. Acesta a menţionat totodată şi faptul că inaugurarea acestei fabrici este o mare realizare, mai ales datorită faptului că aceasta este prima fabrică de prelucrare a laptelui de mare capacitate aflată în proprietatea a peste 500 de familii de gospodari. Valoarea de achiziţionare a fabricii a fost de aproape 450 mii de euro, iar valoarea echipamentelor şi utilajelor moderne se ridică la suma de 420 mii de euro. Capacitatea de procesare a fabricii este de 35 de mii de litri de lapte pe zi, dar la început se vor prelucra zilnic 10 mii de litri. Preşedintele cooperativei a mai adăugat faptul că se doreşte înregistrarea cooperativei ca grup de producători pentru a putea aplica la sesiunea de proiecte în scopul achiziţionării de utilaje şi echipamente care încă lipsesc din dotarea fabricii.
Zsigmond Barna Pál, consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, a ţinut să felicite cooperativa pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune a fabricii de lapte şi a vorbit despre curajul gospodarilor din zonă, despre abilitatea acestora de a face primii paşi în direcţia realizării dezideratelor. Ministerul Agriculturii din Ungaria a sprijinit acest demers al cooperativei agricole deoarece consideră că prin acesta economia locală se va întări, dovadă fiind succesul acestui proiect bazat pe cooperare şi conlucrare. Primarul localităţii Cristuru-Secuiesc, Rafai Emil a felicitat cooperativa pentru iniţierea procesului de funcţionare al fabricii, urând în acelaşi timp mult succes în demersurile viitoare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, unul dintre susţinătorii de bază ai acestui proiect, a afirmat că răspunsul Ţinutului Secuiesc la criza economică mondială este însăşi această fabrică, cumpărată şi pusă în funcţiune prin alierea a 500 de familii de gospodari. Această realizare este un bun exemplu atât pentru judeţele învecinate, cât şi pentru toată ţara. Preşedintele consiliului judeţean este de părere că investiţia gospodarilor s-a dovedit a fi o bună decizie dar şi una eficientă, profitul existând deja. Cu această ocazie preşedintele consiliului a acordat premiul „Vitos Mózes” celor nouă reprezentanţi ai conducerii cooperativei: Varga-Nagy László, Szőcs Béla, Mészáros Zoltán, Bálint Sándor, Jakab Béla, Szilágyi Lajos, Györfy Levente, Tamás Pál şi Kinda János. Borboly Csaba a ţinut să mulţumească şi celor 10 primari din zona Odorhei-Cristur pentru implicarea în realizarea acestei investiţii.
În încheierea discursurilor inaugurale s-a amintit faptul că fără susţinerea statului această investiţie şi demersurile de acest fel sunt greu de susţinut şi realizat, acesta fiind motivul pentru care se contează pe sprijinul statului şi implicarea în astfel de proiecte care contribuie la crearea de locuri de muncă şi la rămânerea tinerilor în locurile natale.
Miercurea-Ciuc, 19 decembrie 2012