La Miercurea-Ciuc a avut loc o întâlnire a cărei tema au fost construcțiile din lemn

Renovarea celor vechi ar fi salutară în locul construirii caselor noi

(0 Votări)130 vizualizări

La sediul consiliului județean a avut loc în data 20 noiembrie prezentarea arhitectului Köllő Miklós, intitulată Drumul către eco-arhitectura regională. Evenimentul care a avut ca temă construcțiile realizate prin folosirea lemnului a fost organizat în cadrul programului Academia Harghiteană și a proiectului Robinwood Plus. 

Au fost prezenți Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, deputatul Korodi Attila și senatorul Tánczos Barna. În urarea de bun venit la eveniment, Borboly Csaba a menționat faptul că prin intermediul șirului de forumuri organizate, instituția consiliului județean își dorește să găsească răspuns la modalitățile eficiente de punere în valoare în mod viabil resursele pe care le avem la îndemână. Făcând referire la faptul că consiliul județean sprijină proiectarea și construirea de clădiri publice folosind lemnul ca materie primă, Borboly Csaba a atras atenția asupra durabilității acelor construcții care folosesc ca materie primă de construcție lemnul.
„Ne putem gospodării din resursele de care dispunem, iar din bani puțini putem obține rezultate notabile. În procesul de acordare de finanțare din partea consiliului județean, tot mai adesea este încurajată ideea de refolosire a materialelor provenite din demolările de clădiri. Sprijinim acele inițiative prin care se folosește masa lemnoasă autohtonă și nu materialele de construcții din import”, a afirmat președintele consiliului județean care a ținut să mulțumească în același timp   membrilor comisiei de urbanism și primarilor pentru colaborare.
În opinia lui Köllő Miklós în zona noastră există numeroase case vechi care pot fi regândite, în schimbul construirii de altele noi. În domeniul arhitecturii, zona noastră este foarte bine marcată, însă în ceea ce privește cooperarea între arhitecți și contractori, aceasta nu există. Arhitectul consideră a fi oportună înființarea unui centru de cercetare, chiar și prin intermediul înființării unui cluster în acest sens, care să poată analiza proiectele și să găsească rezolvare în cazul problemelor care se ivesc. În scopul schimbării atitudinii, ar fi oportună și organizarea de cursuri universitate de artă populară.
„Am moștenit un peisaj în care se oglindește istoria, deși încet-încet nu ne vom mai putea semnala prezența și nici schimbările care au urmat astfel peisajul”, a conchis Köllő Miklós. Acesta a mai adăugat că este regretabil faptul că în cazul proiectării tot mai mulți omit să acorde atenție integrării în peisaj a caselor pe care doresc să le construiască, iar acest fapt este aprobat de autorități prin acordarea autorizației de construcție.
Specialistul a amintit și casele pasive despre care a spus că și acestea pot să fie recondiționate și pot fi la fel de ecologice ca și acele case noi, construite dintr-o grămadă de bani. Plus că pentru renovarea acestor case vechi se folosește forță de muncă locală care este mai ieftină, sunt prelucrate materiale prime locale, astfel banii rămân la nivel local și nu sunt cheltuiți pentru angajarea meșterilor din alte regiuni.
„Și casele mici sunt frumoase. Nu este sigur că urmarea modelului de construire de case mari este necesară; nu toți copiii unei familii își doresc să stea în camere separate”, a atras atenția Köllő Miklós.
S-a vorbit și despre amenajarea spațiilor publice și la faptul că populația a „întors spatele” nenumăratelor posibilități pe care le oferă malul apelor, spre exemplu.
Prezentarea a fost urmată de o discuție liberă moderată de Molnár Gábor, manager în cadrul proiectului Robinwood Plus. Printre problemele ridicate de Köllő Miklós în domeniul arhitecturii și care au fost discutate împreună cu specialiști din domeniu, primari și întreprinzători, s-au menționat aspecte cu privire la importanța părerilor profesionale în domeniu și cele cu privire la nevoia schimbării sistemelor de reglementare din domeniu. S-a formulat și dorința organizării de întâlniri de acest fel, însă prin expunerea de exemple concrete ale constructorilor de case din lemn.
Consiliul Județean Harghita derulează programul Academia Harghiteană (http://szekelyfoldiakademia.ro/ro) și se adresează intelectualității din zona rurală și se organizează de obicei în localitățile de pe întregul cuprins al județului Harghita. Prezentarea lui Köllő Miklós se înscrie în seria evenimentelor de acest gen, chiar dacă de această dată s-a adresat persoanelor interesate prin intermediul programului internațional Robinwood Plus (www.robinwoodplus.eu). Specialiștii și reprezentații administrațiilor locale au dezbătut astfel tema utilizării masei lemnoase locale. Proiectul se încadrează în cadrul programului de dezvoltare economică Împreună pentru un viitor stabil! al Consiliului Județean Harghita (http://consultare.judetulharghita.ro/) și care abordează în mod separat problema eficienței industriei de prelucrare a lemnului, iar în cadrul acesteia – construcțiile din lemn.


Miercurea-Ciuc, 21 noiembrie 2013

POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774