La şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita, care a avut loc în data de 8 martie, s-au repartizat peste nouăsprezece milione de lei unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ. Această sumă provine din redistribuirea taxei pe valoare adăugată şi a impozitului pe venit, iar cu această ocazie preşedintele consiliului judeţean a mai adăugat că la împărţirea acestor sume s-a avut în vedere asigurarea continuării investiţiilor.
Ultima actualizare: luni, 11 martie 2013
„Deoarece ne aflăm în opoziţie, iar sumele de care dispunem sunt mai mici, i-am rugat pe primarii localităţilor să solicite finanţări pentru lucrările necesare vieţii de zi cu zi, respectiv continuarea proiectelor şi construcţiilor aflate deja în derulare”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a mai adăugat că acest mod de repartizare a sumelor este probabil unic şi este în conformitate cu sistemul de proiecte propriu, mulţumind primarilor localităţilor din judeţ pentru înţelegere şi colaborare.
La şedinţa extraordinară s-au alocat fonduri pentru reabilitarea drumurilor, asigurarea contribuţiei proprii în cazul proiectelor europene câştigate de administraţiile locale, finanţarea construirii trotuarelor, totodată şi cultele vor beneficia de finanţări pentru construirea/reabilitarea de imobile. Nu în ultimul rând, vor beneficia de finanţare şi investiţiile care vor genera crearea de noi locuri de muncă (de exemplu centrele de tratament de la Borsec şi Băile Tuşnad, respectiv centrele de prelucrare a fructelor). Foarte importante sunt şi lucrările de reabilitare a reţelelor de drumuri, astfel se vor finanţa, de exemplu, şi lucrările de reabilitare a străzii Bisericii din localitatea Frumoasa. Borboly Csaba a afirmat că în 98% la sută din cazuri se asigură din aceste sume aportul propriu la proiectele finanţate din bani europeni.
„În unele cazuri finanţările acordate de consiliul judeţean reprezintă doar o mică parte, însă prin colaborare şi muncă comună, aceste deziderate pot fi realizate”, a afirmat preşedintele consiliului judeţean.
S-au alocat fonduri pentru construirea internatului de la Liceul Márton Áron din Miercurea-Ciuc, renovarea clădirii Liceului Tamási Áron din Odorheiu-Secuiesc, respectiv pentru construirea locuinţelor sociale din dealul Cserehát. Printre altele, la Gheorgheni s-au alocat fonduri pentru reabilitarea drumului care duce la Grădina Csíky, însă Borboly Csaba a spus că la următoarea şedinţă se vor vota sume mai mari pentru promisa renovare a patinoarului. S-au alocat de asemenea fonduri pentru reabilitarea drumurilor din Ciceu, drenarea apei la Ciucsângeorgiu, reparaţii la casa de cultură din Dăneşti, construirea sălii de sport de la Leliceni, reabilitarea drumurilor şi trotuarelor din localităile din zona Ghimeş, renovarea şcolii de la Mihăileni, lucrări de extindere la casa de cultură din Păuleni şi lucrări de renovarea la casa de cultură din Sândominic. Din aceste sume la Sânsimion se va introduce apa curentă, la Siculeni se vor efectua lucrări de amenajare a Monumentului Siculicidium şi se va pune în funcţiune centrul wellness de la Băile Tuşnad. La Cristuru-Secuiesc se va înfiinţa o piaţă de legume, la Târnoviţa un centru comunal, la Căpâlniţa un sistem de supraveghere, la Feliceni un centru de prelucrare a fructelor, iar la Lueta se va renova şcoala. La Mărtiniş se va reabilita drumul care duce la peştera de la Mereşti, la Ocland se vor efectua lucrări de extindere la şcoală, la Praid se reabilitează de asemenea drumurile, la Şimoneşti se introduce apa curentă şi se renovează clădirea şcolii, la Zetea se asfaltează drumurile, iar la Topliţa se va contribui la înfiinţarea centrului SMURD. La Remetea se va construi o grădiniţă, la Corbu o capelă morturară, la Tulgheş sistem de drenare a apei, iar la Lăzarea se va repara drumul care duce spre Castelul Lazar. La Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului se vor repara drumurile, trotuarele şi sala de sport, la Ditrău se va construi drumul care duce spre depozitul de gunoi, la Suseni se va realiza sistemul de drenare a apei, la Ciumani se va înfiinţa un centru de prelucrare a fructelor, la Joseni se va finaliza clădirea şcolii şi staţia de pompieri, la Sărmaş se va contrui o parcare, la Gălăuţaş se va repara clădirea casei de cultură, la Bilbor se vor efectua lucrări la imobilele bisericii. Această înşiruire este pe departe de a fi completă, deoarece finaţare au primit 67 de loclaităţi din judeţul Harghita.
Preşedintele consiliului judeţean a vorbit şi despre bugetul judeţului, care urmează a fi votat la următoarea şedinţă de consiliu şi din care lipsesc aproximativ zece milioane de euro, care reprezintă diferenţa rezultată în urma măriri salariilor cu 25%. Ar fi nevoie de şapte milioane de euro pentru investiţii, două milioane pentru cheltuielile de personal şi un milion pentru sistemul de protecţie a copilului.
Miercurea-Ciuc, 8 martie 2013