Două proiecte a câte 50 de mii de lei pentru producători
La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc în data de 8 mai, adunarea generală a asociațiilor de producători din județul Harghita. Au fost prezente la întâlnire Asociația Székelykonyha, Asociația producătorilor de produse de panificație din județul Harghita, Asociația producătorilor de produse preparate din carne din județul Harghita, respectiv Asociația crescătorilor de porci Mangalița. Principalele subiecte dezbătute de cei prezenți s-au referit, în primul rând, la concursurile de proiecte și la procedurile de obținere a mărcilor în cazul produselor tradiționale.
Ultima actualizare: luni, 12 mai 2014
Borboly Csaba, președintele consiliului județean a afirmat că în acest an finanțările destinate producătorilor nu vor fi în același cuantum ca și în anii trecuți, însă și-a exprimat speranța ca o dată cu rectificarea bugetară care va avea loc la jumătatea anului, lucrurile vor putea fi îmbunătățite.
„Trebuie identificate în cazul tuturor meseriilor, bunele practice de peste hotare. Dacă tot ne aflăm la guvernare, să inițiem proceduri de modificare a legii pentru completarea legislației cu privire la obținerea autorizațiilor și funcționarea asociațiilor”, a afirmat președintele consiliului județean, adăugând că este necesară popularizarea mărcii Produs secuiesc, astfel ca produsele să fie accesibile în cât mai multe magazine.
Este importantă prezența în mass-media
Borboly Csaba a atras atenția celor prezenți și asupra importanței pe care o reprezintă comunicarea. Prezența în mass-media are un impact benefic asupra cumpărătorilor, cheia succesului fiind reprezentată de cumpărăturile efectuate în mod conștient. În scopul efectuării cumpărăturilor în mod conștient, Consiliul Județean Harghita va publica, în cel mai scurt timp, concursul de proiecte a cărui valoare este de 50 mii lei și la care vor putea depune proiecte doar asociațiile. Pe lângă mediatizare, concursul de proiecte oferă posibilitate și pentru participarea producătorilor la expozițiile de produse.
La întâlnire s-a propus și inițierea unei colaborări a producătorilor cu reprezentanții composesoratelor și cei ai magazinelor locale și totodată acordarea atenției cuvenite și în cazul cerințelor instituite de Protecția Consumatorilor, astfel ca produsele să nu-și piardă calitatea.
Și asociația de dezvoltare rurală face public un concurs de proiecte în valoare de 50 mii lei
Márton István, președintele Asociație de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita anunță concursul de proiecte în valoare de 50 de mii de lei pentru achiziționarea de aparatură necesară producătorilor. Documentația poate fi înaintată până la data de 15 mai.
Președintele asociației a atras atenția producătorilor asupra importanței calității produselor, deoarece există un interes tot mai ridicat față de produsele inscripționate cu marca Produs secuiesc.
„Din anul 2008, s-a încheiat un nou capitol, s-au organizat asociații profesionale. În perioada următoare este necesar ca aceste asociații să poată să-și desfășoare activitatea în mod independent, să aibă angajați cărora să le asigure un salariu și care să ofere informații despre posibilitățile de obținere de finanțare membrilor asociației”, a afirmat Márton István.
Este complicată procedura de înregistrare a produselor
La întâlnire a fost prezentă din partea Direcției Generale de Agricultură și Dezvoltare Rurală Harghita și György Erzsébet care a menționat că până în momentul de față, în județul Harghita au obținut din partea Ministerului Agriculturii certificate de recunoaștere a produselor tradiționale, 17 asociații. Criteriile de înregistrare s-au modificat, acesta fiind motivul pentru care a fost nevoie de o nouă solicitare de certificare. György Erzsébet a oferit informații și cu privire la descrierea produselor, respectiv modalitățile prin care se poate atesta însușirea de produs tradițional.
László Zoltán, reprezentantul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Harghita a vorbit celor prezenți despre modalitățile de obținere a licenței în cazul produselor care au ca bază plantele.
Miercurea-Ciuc, 8 mai 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)72 vizualizări