Munca la distanţă pentru tinerii din mediul rural

( Votări)54 vizualizări
În cadrul proiectului Telework, reprezentanţii judeţului Harghita au participat la o vizită de studiu în Italia
Începând cu data de 6 iunie 2011, participanţii din judeţul Harghita ai proiectului european Telework au luat parte, în cadrul grupului din România, la o vizită de studiu în Italia. În cadrul implementării proiectului Telework, care are ca obiectiv promovarea şi răspândirea muncii la distanţă, Consiliul Judeţean Harghita are rolul de partener, împreună cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Obiectivul proiectului intitulat „Noi oportunităţi de ocupare în mediul rural prin telework” este îmbunătăţirea nivelului de trai şi a condiţiilor de lucru în rândul al 792 de persoane sub 35 de ani din mediu rural din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Alba şi Hunedoara, prin intermediul cursurilor de formare profesională şi a posibilităţilor oferite de noile tehnologii informaţionale şi de telecomunicaţii.
 
Anul trecut în judeţul Harghita au fost deschise telecentre în patru localităţi: Sândominic, Sânmartin, Şimoneşti şi Gălăuţaş. Locaţia este asigurată de primăriile localităţilor în cauză, iar după 2011, sfârşitul perioadei de implementare a proiectului, consiliul judeţean va finanţa cheltuielile de întreţinere ale centrelor.
În prima zi a vizitei de studiu din perioada 6-10 iunie 2011, grupul din Transilvania a vizitat telecentrul Alps’ Word din localitatea Alberado per San Marco. În localitatea cu o populaţie sub 400 de locuitori, call-centerul funcţionează de mai mult de zece ani şi asigură loc de muncă pentru 14 persoane. Conform celor declarate de Bladis Marroncini, conducătorul centrului telework, angajaţii lucrează în domeniul cercetărilor de piaţă: fac interviuri prin telefon, compară rezultatele acestora, elaborează baze de date, respectiv operează un centru de relaţii clienţi cu 17 numere verzi. Activitatea centrului din satul din Alpi permite un program de lucru flexibil, astfel este favorabilă în special mamelor tinere.
A doua zi, marţi, grupul a vizitat centrul de telework din San Secondo di Pinerolo, aflată la o distanţă de patruzeci de minute cu maşina de Torino. Centrul Telework Villa la Sorridente este operat de partenerul internaţional de proiect Infor din anul 1999 şi asigură loc de funcţionare şi altor firme. În filmul pe care l-au proiectat vizitatorilor, au prezentat că serviciul pentru clienţi poate fi prestat, cu ajutorul telefonului şi internetului, chiar şi pe durata călătoriilor, ceea ce creşte şansele tinerilor din medii rurale în găsirea unui loc de muncă.
În a treia zi grupul a vizitat Telecentrul Media Valle del Serchio, în regiunea Toscana, unde le-au fost prezentate cele nouă centre care funcţionează în regiune. Centrele sprijinite de autorităţile locale şi regionale funcţionează de un deceniu, iar în această perioadă şi-au extins activitatea prin numeroase proiecte. Operează un call center şi un contact center, de exemplu colectează informaţii legate de problemele şcolilor generale şi ale grădiniţelor, transmiţându-le firmelor în cauză. Au o linie verde destinată situaţiilor de protecţie civilă, pe durata unui serviciu de 24 de ore pot recepţiona 5.000 de sms-uri în 15 minute.
Joi, grupul format din douăzeci şi şase de persoane, din care zece din judeţul Harghita, au vizitat alte două centre: una din Arcidosso şi cealaltă din Santa Fiora. De la începutul constituirii acestor telecentre în Amiata s-au efectuat numeroase activităţi de formare în formare în colaborare cu IFOA (care cuprinde Camerele de Comerţ din Reggio Emilia), cu care a început o fructuoasă colaborare care a direcţionat activităţile sale şi a acţionat pentru a le introduce într-o „mare reţea” o interfaţă pentru resursele umane, tehnologie şi profesionalism, în funcţie de realizarea unor servicii sau constituirea unor aşa-numite companii virtuale operative pe obiective specifice.
Scopul vizitei a fost cunoaşterea funcţionării telecentrelor, iar în baza experienţelor acumulate să înfiinţeze centre similare şi acasă, deoarece prin asigurarea de locuri de muncă tinerilor din localităţi izolate poate fi un pas semnificativ în stoparea procesului de îmbătrânire a satelor. În privinţa proiectului, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a declarat că ponderea persoanelor în Uniunea Europeană care lucrează de la distanţă prin intermediul internetului este de peste 10%, însă la noi acest procent este mai scăzut, ceea ce trebuie schimbat.
Proiectul Telework este cofinanţat din Fondul Social European şi grupa ţintă este constituită din tineri sub 35 de ani, care participă la cursuri de perfecţionare în următoarele domenii: utilizarea calculatorului, contabilitate primară, webdesign, telematică, telemarketing, limbi străine (engleză, germană). Cursurile sunt gratuite, fiind de asemenea rambursate cheltuielile de deplasare ale persoanelor care fac naveta din satele apropiate. În cadrul cursurilor se asigură bilingvism (maghiar-român), iar echipa de implementare a proiectului promovează teleworkul şi în rândul întreprinzătorilor, ca aceştia să angajeze într-o pondere mai ridicată tinerii care au absolvit cursurile Telework.
  
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774