Raportorul Comitetului Regiunilor, Borboly Csaba a discutat cu ingineri constructori pe această temă
În cursul zilei de vineri 19 septembrie, Borboly Csaba a purtat discuții cu ingineri constructori pe tema construcțiilor durabile, dat fiind faptul că a fost ales raportor pe această temă în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a Comitetului Regiunilor (CoR), care a avut loc la Bruxelles în data de 19 iunie. În opinia lui Borboly Csaba șirul dezbaterilor pe această temă are ca scop implicarea în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene, având în vedere și opiniile țărilor membre și punerea de acord a acestor opinii.
Ultima actualizare: marţi, 23 septembrie 2014
„Putem constata faptul că puterea Comitetului Regiunilor este tot mai mare, acesta devine un fel de cameră superioară a Uniunii Europene, de aceea este important ca odată cu elaborarea avizelor să ne facem auzită vocea, să ne facem cunoscute interesele. Trebuie să insistăm în ceea ce privește măsurile locale. Construcțiile din România sunt nechibzuite și risipitoare, însă Consiliul Județean Harghita prin intermediul proiectelor sale, cum sunt programele de conservare a satelor sau cel destinat caselor moderne secuiești, încearcă să remedieze aceste neajunsuri la nivel județean. Se află în curs de elaborare și planul urbanistic județean. Domeniile ca prelucrarea lemnului sau gospodărirea pădurilor, pot fi de asemenea abordate prin intermediul construcțiilor durabile”, a afirmat Borboly Csaba.
La discuții a fost prezent și expertul Csák László. Una dintre teme dezbătute a fost și cea legată de lipsa ventilației la clădirile instituțiilor publice, aceasta generând îmbolnăvirea multor copii care frecventează școala sau grădinița, respectiv efectul negativ pe care ventilația necorespunzătoare îl are asupra activității adulților care își desfășoară activitatea în astfel de clădiri. Acest aspect al ventilației ar trebui să fie luat în considerare în momentul în care se reabilitează sau se întocmesc planuri de construcție pentru astfel de clădiri și trebuie incluse într-un articol al proiectului de aviz, mai ales că printr-un sistem de ventilație adecvat se poate face economie și la agentul termic. În cazul întocmirii sistemelor de ventilație, trebuie să existe cooperare între arhitecții clădirilor și inginerii constructori.
Cei prezenți au îndemnat la efectuarea unui studiu referitor la capacitatea de exploatare forestieră, deoarece în funcție de aceasta ar trebui să se execute sistemele de termoficare. În prezent lemnul este vândut în forma sa brută, efectele negative observându-se la construirea clădirilor și locuințelor sustenabile a căror costuri de construcție ar scădea în cazul în care s-ar utiliza material lemnos local. S-a discutat și despre posibilitatea de izolare a clădirilor cu lână, procedeu care în această zonă nu este la întrebuințat. O altă problemă este cea a aparatelor de aer condiționat care se montează separat în fiecare birou. Cu un sistem de umbrire corespunzător nu ar fi necesară instalarea aparatelor de acest fel.
Scopul general al inițiativei Comisiei Europene referitor la tema construcțiilor durabile este acela de reducere a impactului clădirilor asupra mediului prin îmbunătățirea eficienței resurselor, crescând astfel competitivitatea companiilor din domeniul construcțiilor. În acest sens este nevoie de îmbunătățirea cunoștințelor generale referitoare la utilizarea resurselor, conștientizarea asupra efectelor pe care le au clădirile asupra mediului, respectiv este nevoie de organizarea de campanii de sensibilizare în sfera privată, a arhitecților și în rândul instituțiilor publice pentru creșterea cererilor de construcție a clădirilor ecologice.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul. Fiecare raportor poate alege și numi un expert care să-l asiste în elaborarea avizului (de exemplu, un funcţionar din cadrul autorităţii locale sau regionale a raportorului sau un universitar sau alt tip de expert cu privire la subiectul avizului).
Mai multe informații despre activitățile președintelui consiliului județean în cadrul acestei instituții puteți găsi pe pagina web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.
Miercurea-Ciuc, 19 septembrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)53 vizualizări