În cadrul ședinței de la Bruxelles a comisiei EDUC din 16 septembrie 2013, Borboly Csaba a fost ales raportor pe tema „Învățământul superior european în lume”. Sunt numiţi raportori pentru documentele cu privire la care Comitetul Regiunilor (CoR) hotărăște să emită un aviz. Aceste documente pot fi propuneri legislative, comunicări, cărţi albe, cărţi verzi, rapoarte sau alte sesizări adresate CoR de către una din cele trei instituţii europene principale (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene sau Parlamentul European).
Ultima actualizare: marţi, 08 octombrie 2013
Decizia de a elabora un aviz se ia de către comisia competentă în cursul ședinţelor ordinare, luând în considerare gradul de relevanţă a subiectului pentru autorităţile locale și regionale și în urma consultării coordonatorilor politici. Numirea ca raportor necesită un angajament substanţial, pe o perioadă mai lungă de timp, iar raportorul ar trebui să fie disponibil pentru ședinţele pregătitoare și pentru activităţile de monitorizare dinainte și de după adoptarea avizului, pentru a asigura cel mai mare impact politic și instituţional al acestuia.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR și să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul.
Fiecare raportor poate alege și numi un expert care să-l asiste în elaborarea avizului (de exemplu, un funcţionar din cadrul autorităţii locale sau regionale a raportorului sau un universitar sau alt tip de expert cu privire la subiectul avizului). Expertul are dreptul să-l asiste pe raportor în cadrul tuturor ședinţelor comisiei și în sesiunea plenară în care se discută avizul, precum și în alte ședinţe care au loc în faza pregătitoare a avizului, cu reprezentanţi ai instituţiilor UE, cu asociaţii de interese și cu alţi actori relevanţi.
În calitate de raportor a lui Borboly Csaba se dorește redactarea unui proiect de aviz care să cuprindă și interesele sistemului de învățământ superior din România. În acest scop președintele consiliului județean întreprinde consultări cu reprezentanții facultăților și există deja un plan de acțiune elaborat în acest sens. În data de 4 octombrie, împreună cu expertul Csák László, se va întâlni la Reuniunea experților care va avea loc la Bruxelles, cu Simone Brusadin, reprezentantul secretariatului grupului politic EPP și cu Doru Hobjila, administrator în cadrul Comisiei pentru educaţie, tineret, cultură şi cercetare. Prima dezbatere a proiectului de aviz cu Comisia pentru educație, tineret, cultură și cercetare va avea loc în data de 13 noiembrie 2013, iar dezbaterea proiectului de aviz în sesiune plenară va avea loc în data de 30-31 ianuarie 2014.
Borboly Csaba și-a asumat rolul de raportor, rol pe care comisia de specialitate l-a și adoptat. Aceasta a fost motivată de către președintele consiliului județean prin faptul că județul Harghita este parte în mai multe proiecte europene care au legătură cu acest subiect („Învățământul superior european în lume”), iar exemplul dat de către acesta a fost proiectul SEEMIG, proiect care are scopul de a dezvolta strategii cu privire la migrație. Un alt exemplu a fost programul de stagiatură al Consiliului Județean Harghita care se bucură de un mare interes din partea studenților și în urma căruia se are în vedere organizarea unui program de formare de specialitate.
Mai multe informații despre Comitetul Regiunilor și activitățile președintelui consiliului județean în cadrul acestei instituții puteți găsi pe pagina web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.
Miercurea-Ciuc, 4 octombrie 2013
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)91 vizualizări