Prin cooperarea producătorilor a demarat activitatea la fabrica de lapte de la Frumoasa
„Chiar acum la București are loc un protest al fermierilor, iar răspunsul nostru la situația de criză din industria laptelui este că vom încerca prin forțe proprii să ne facem o piață de desfacere și să primim un preț bun pe lapte, dacă acest lucru nu se poate face la nivel central. Pentru ca acest lucru să fie realizabil este nevoie de consumatori conștienți, trebuie să cumpărăm produse locale și astfel să nu dorim în așa mare măsură susținerea din partea Bucureștiului”, a spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita la evenimentul prilejuit de inaugurarea fabricii de lapte de la Frumoasa, din data de 2 aprilie.
Ultima actualizare: miercuri, 08 aprilie 2015
Cooperativa de prelucrare a laptelui Csengő este o investiție de aproximativ 450 mii euro, consiliul județean contribuind la aceasta prin intermediul proiectului câștigat de asociația de dezvoltare comunitară, oferind sprijin în achiziționarea de echipamente.
În cadrul evenimentului festiv, președintele consiliului județean a mai spus că în județul Harghita nu doar se vorbește despre cooperare, aceasta este și pusă în practică, iar după fabrica de prelucrare a laptelui de la Cristuru-Secuiesc, această investiție este cea de a doua din domeniu, urmând ca în curând și la Lunca de Jos să se inaugureze fabrica de lapte.
„Am speranța că acest șir de evenimente va continua”, a adăugat Borboly Csaba.
La evenimentul festiv au ținut discursuri primarul localității, Ferencz Tibor, László Barna, președintele Cooperativei de prelucrare a laptelui Csengő și Farkas Balázs, consulul Ungariei la Miercurea-Ciuc. Au fost prezenți parlamentarul Korodi Attila, respectiv consilierii județeni Becze István și Szentes Antal. Ferencz Tibor a vorbit despre faptul că această investiție este rodul muncii a patru ani depusă de o mică echipă însuflețită de idealurile unei munci cinstite care într-un final și-a adus roadele.
„Precizez că acest rezultat este meritul cooperării dintre comunitățile din Frumoasa, Nicolești și Bârzava”, a conchis primarul.
László Barna a reamintit că activitatea cooperativei a început cu 72 de membri, numărul acestora a ajuns în prezent la 107. Scopul a fost acela de înființare a unei fabrici de prelucrare a laptelui, activitatea fiind demarată la finele anului 2014. Are o capacitate de prelucrare a 5.000 de litri de lapte, este utilată în prezent pentru fabricarea cașcavalului, se dorește extinderea liniei de producție și fabricarea de noi produse. În momentul de față fabrica preia 1.300 litri de lapte de la asociațiile de fermieri din Bârzava și Frumoasa și se preconizează că această cantitate va crește în lunile următoare. Composesoratul de la Frumoasa a asigurat terenul, iar primăria clădirea în care fabrica de lapte își desfășoară activitatea. Cooperativa Csengő cumpără laptele de la producător cu 1,2 lei/litru, faţă de maximum 60-80 de bani în alte zone din ţară şi din judeţ, iar la sfârşitul anului profitul va fi împărţit între producători.
După cum v-am informat în prealabil, pentru îmbunătățirea gamei de produse este nevoie de o serie de echipamente a căror achiziție se ridică la aproximativ 150 mii euro.
Miercurea-Ciuc, 2 aprilie 2015
[ Știri generale ]
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)64 vizualizări