Reabilitarea drumurilor, prioritară anul acesta
Prima ședință ordinară a Consiliului Județean Harghita s-a desfășurat în localitatea Șoimușu-Mic, Săcele, în data de 29 ianuarie. S-a ales această locație și datorită faptului că la ședință s-a aprobat hotărârea în urma căreia se va reabilita drumul care leagă localitatea de orașul Cristuru-Secuiesc. Pe lângă consilierii județeni, la ședință a luat parte și parlamentarul Antal István, primarul localității Săcele, Nagy Lajos, consilieri locali, respectiv reprezentanți ai altor localități din împrejurimi, printre aceștia numărându-se și primarul localității Cristuru-Secuiesc.
Ultima actualizare: vineri, 31 ianuarie 2014
„În localitățile izolate, cum este și Șoimușu-Mic, trebuie să avem grijă la depopulare”, acestea au fost cuvintele rostite de către președintele consiliului județean în deschiderea ședinței. „Unde izolarea reprezintă un asemenea obstacol, trebuie să ajutăm comunitatea în lupta împotriva șomajului, respectiv trebuie să îi motivăm pe oameni pentru a se întoarce pe meleagurile natale. Dezvoltarea infrastructurii este acel aspect prin care putem contribui la bunăstarea localității”, a afirmat președintele consiliului județean.
Reabilitarea drumului spre Cristuru-Secuiesc se va desfășura pe mai multe segmente, în cursul anului 2014 se va construi macadamul, iar cel mai târziu până în anul 2016 va fi posibil ca oamenii să circule pe drum asfaltat.
Bugetul propriu al județului va fi completat cu suma de 25 milioane care reprezintă credit bugetar din fondul de dezvoltare locală și care a fost aprobat de către vicepremierul Liviu Dragnea la începutul săptămânii. Din această sumă, consiliul județean dorește să aloce suma de aproximativ 12 milioane de lei pentru reabilitarea, respectiv construirea drumurilor din județ.
„Anul acesta am avut la dispoziție o sumă mai mare decât în anul precedent și datorită faptului că am diminuat sumele alocate instituțiilor subordonate, respectiv a fost nevoie și de diminuarea fondurilor destinate concursurilor de proiecte. Pe lângă acestea am înjumătățit și cotizațiile, să nu mai vorbim despre măsurile de austeritate luate la nivelul instituției. Avem însă noroc că am putut să aprobăm bugetul consiliului județean încă în ianuarie și că putem să ne folosim de aceste sume în activitățile noastre din acest an”, a afirmat consiliul județean.
Primarul singurului oraș din regiune, Cristuru-Secuiesc, Rafai Emil a atras atenția asupra problemelor specifice și grave cu care se confruntă zona Cristur.
80 milioane de lei pentru gestionarea deșeurilor
Președintele consiliului județean a vorbit și despre reușitele înregistrate de instituție în concursurile de proiecte la care a aplicat. Cel mai reușit astfel de proiect oferă posibilitatea județului de a aloca 80 de milioane de lei pentru gestionarea deșeurilor. Toată această suma va fi destinată construirii depozitului regional de gestionare a deșeurilor de la Remetea. În cursul zilelor trecute s-au finalizat două investiții prin care s-a reușit economisirea a aproximativ 1 milion de lei. Din această suma, 900 de mii de lei provin din lucrările de reabilitare ale spitalului de la Tulgheș.
Tot atunci, consiliul județean a amânat hotărârea cu privire la programul de transport public județean de persoane. A ieșit la iveală faptul că unele firme de transport persoane au semnat contracte de transport cu primăriile, iar programul acestora nu este în concordanță cu necesitățile locuitorilor. Au fost înaintate la consiliul județean plângeri din partea a numeroase persoane cu privire la programul de transport public județean.
Având în vedere faptul că bugetul consiliului județean este unul destul de complex, în viitorul apropiat vom veni cu informații suplimentare în legătură cu programele de investiții și cu situația referitoare la reabilitarea drumurilor.
Șoimușu-Mic, 29 ianuarie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)94 vizualizări