S-a votat bugetul județean pentru acest an

(0 Votări)78 vizualizări

Marți, 10 februarie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, iar printre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței s-a numărat și hotărârea cu privire la aprobarea bugetului consiliului județean, care în acest an se ridică la aproximativ 110 milioane de euro. 

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean a ținut să menționeze în debutul ședinței că „bugetul din acest an este, în opinia mea, cel mai bine pregătit buget de când mă aflu la conducerea consiliului județean. Dat fiind faptul că din acest an se dorește ca toate deciziile să fie luate la București, s-au avut în vedere toate aspectele și domeniile de interes ale dezvoltării județene, cum ar fi susținerea micilor localități, învățământul profesional, asigurarea condițiilor necesare pentru rămânerea pe tărâmurile natale, crearea locurilor muncă, sau găsirea de soluții pentru problemele din domeniul social și cultural. Pentru acest lucru țin să le mulțumesc celor doi vicepreședinți ai consiliului județean și administratorului public al județului, care au coordonat cu succes activitatea direcțiilor și compartimentelor antrenate în elaborarea bugetului județean din acest an”. 
Barti Tihamer, unul din cei doi vicepreședinți ai consiliului județean a vorbit despre investițiile care au în vedere lucrările de reabilitare a drumurilor județene, aparatura pentru realizarea centrului de comandă și control județean din cadrul sistemului integrat de înștiințare și alarmare a populației al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Oltul, continuarea lucrărilor de reabilitare a spitalului județean, respectiv achiziționarea de echipamente medicale, schimbarea sistemului de termificare al spitalului de la Tulgheș, dar și continuarea programelor de alimentare cu apă și energie electrica a satelor mici.
Despre instalarea pe drumurile județene a camerelor de supraveghere menite a preveni furturile de material lemnos, a vorbit Incze Csongor, vicepreședintele consiliului județean responsabil cu activitățile arhitectului șef și patrimoniu din cadrul instituției. De asemenea, acesta a menționat și lucrările de întreținere a drumurilor județene pe timp de iarnă și vară, dar și programele culturale și cele de protejare a monumentelor istorice din județ.
Investițiile finanțate din fonduri externe nerambursabile se ridică în acest an la suma de 300 milioane de lei și cuprind, printre altele, continuarea lucrărilor referitoare la sistemul de management integrat al deșeurilor de la Remetea, colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor, cofinanţare proiect „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita”, centru inovativ de dezvoltare economică în județul Harghita - Harghita Business Center, incubator de afaceri, centrul de sprijinire a afacerilor în municipiul Odorheiu-Secuiesc. Și sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita va fi realizat cu ajutorul fondurilor europene.
Borboly Csaba a afirmat că în acest an se dorește și sprijinirea investițiilor din domeniul turismului, cum sunt cele de la Borsec, băile de la Fântâna Sărată sau Dănești, însă pentru care încă nu s-a reușit găsirea cadrului juridic adecvat. „Pentru realizarea acestor investiții vom înainta proiecte de hotărâre și vom încerca să obținem bani de la guvern, însă intenționam să alocăm bani și din fondul de rezervă județean pentru construirea acestor băi”, a afirmat președintele consiliului județean.
De asemenea, în cadrul ședinței consiliului județean s-a votat și Strategia de protecție a monumentelor istorice din județul Harghita. Aceasta se referă la perioada 2013-2023, iar în opinia președintelui consiliului județean este o inițiativă unică, la nivel național. „La nivel național, această strategie de protecție a monumentelor este unică, iar la forma finală a acesteia s-a ajuns în urma unui întreg proces complex de consultări pe durată căruia au existat doar opinii pozitive, instituțiile abilitate care au analizat documentația fiind de aceeași părere pozitivă. În cadrul consiliului județean activitatea de protejare a patrimoniului construit este pusă în practică prin intermediul programului de conservare a imaginii satului tradițional. Pe lângă acestea, prin intermediul programului Cutreierând Ținutul Secuiesc! Le facem cunoscuți copiilor valorile noastre tradiționale și sprijinim renovarea porților secuiești”.
Din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al județului Harghita și aflat la dispoziția Consiliului Județean Harghita  pe anul 2015 s-a hotărât acordarea unui ajutor financiar comunei Praid. În urma solicitărilor sosite din partea primăriei Praid și având în vedere situația financiară dificilă cu care se confruntă aceasta, s-a convenit acordarea unei sume de 620 mii lei pentru executarea lucrărilor la complexul balnear din localitate. Prin acordarea acestei sume există posibilitatea deschiderii centrului balnear în cursul acestei primăveri.


Miercurea-Ciuc, 10 februarie 2015

POSTURI VACANTE
Pagini tematice

Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774