Șirul de consultări ale raportorului Borboly Csaba au continuat și la Bruxelles
A continuat în cursul zilei de luni, 22 septembrie, la Bruxelles șirul de consultări pe care raportorul Comitetului Regiunilor (CoR), Borboly Csaba le desfășoară pe tema clădirilor sustenabile. Acesta, împreună cu expertul Csák László, a discutat pe această temă cu reprezentanții Comitetului Social și Economic al Comitetului (EESC), respectiv cu Direcția Generală de Mediu a Comisiei Europene (ENV) și Direcția Generală Întreprinderi și Industrie a Comisiei Europene (ENTR).
Ultima actualizare: miercuri, 24 septembrie 2014
Borboly Csaba a atras atenția asupra importanței utilizării cunoștințelor și materiilor prime locale și a îndemnat ca acestea să fie cuprinse în cadrul măsurilor care vizează construcțiile durabile. Costurile vor fi astfel eficientizate, impactul asupra mediului prin prelucrarea masei lemnoase putând fi astfel mai redus. Toate aceste aspecte sunt în concordanță cu programele Consiliului Județean Harghita care vizează protecția imaginii satului și modernizarea caselor vechi, programe care au ca principal scop utilizarea materiilor prime locale. Reglementările europene trebuie să aibă în vedere specificul diferitelor regiuni, aceste consultări oferind posibilitate de exprimare a intereselor regiunii și de atragere a atenției asupra acesteia. Reprezentanții ambelor instituții europene au fost de acord cu afirmația lui Borboly Csaba prin care a reamintit faptul că pe acest subiect Comisia Europeană a emis un comunicat conform căruia este nevoie de un sistem unic în care să fie adunate diferitele aspecte referitoare la sustenabilitatea industriei de construcții.
În data de 19 iunie, la Bruxelles, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a fost ales raportor pe tema construcțiilor durabile în cadrul ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) a CoR. Scopul general al inițiativei Comisiei Europene referitor la tema construcțiilor durabile este acela de reducere a impactului clădirilor asupra mediului prin îmbunătățirea eficienței resurselor, crescând astfel competitivitatea companiilor din domeniul construcțiilor. În acest sens este nevoie de îmbunătățirea cunoștințelor generale referitoare la utilizarea resurselor, conștientizarea asupra efectelor pe care le au clădirile asupra mediului, respectiv este nevoie de organizarea de campanii de sensibilizare în sfera privată, a arhitecților și în rândul instituțiilor publice pentru creșterea cererilor de construcție a clădirilor ecologice.
Rolul fundamental al unui aviz CoR este acela de a emite recomandări cu privire la modul în care UE ar trebui să-și modeleze politicile și legislaţia. De aceea, un aviz CoR ar trebui să exprime preocupările autorităţilor locale și regionale și ar trebui să le prezinte în așa fel încât celelalte instituţii să poată identifica ușor mesajele-cheie și urmări argumentaţia și modul de a raţiona al CoR, respectiv să opereze modificări asupra propunerii originale, dacă este cazul. Fiecare raportor poate alege și numi un expert care să-l asiste în elaborarea avizului (de exemplu, un funcţionar din cadrul autorităţii locale sau regionale a raportorului sau un universitar sau alt tip de expert cu privire la subiectul avizului).
Mai multe informații despre activitățile președintelui Consiliului Județean Harghita în cadrul acestei instituții puteți găsi pe pagina web http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.
Miercurea-Ciuc, 23 septembrie 2014
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)56 vizualizări