Zilele Ţinutului Secuiesc – ediţia a IV-a

( Votări)56 vizualizări
În perioada 10-17 mai 2013 va avea loc a patra ediţie a Zilelor Ţinutului Secuiesc, un şir de eveniment organizat de către consiliile judeţene din Harghita şi Covasna, respectiv centrele culturale ale acestora. Cu această ocazie s-a organizat în data de 7 mai 2013 o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a făcut o scurtă prezentare a programelor care sunt cuprinse în această manifestare, care se doreşte a fi un prilej de prezentare culturală, istorică şi turistică a acestei zone. 
 Zonda Erika, directorul Direcţiei Generale de Programe şi Instituţii Subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Harghita a vorbit despre faptul că această manifestare a pornit ca o sărbătoare a Zilelor judeţului Harghita, iar cu trecerea timpului a luat amploare prin alăturarea judeţelor Covasna şi Mureş. Anul acesta cei interesaţi pot participa la aproximativ 200 de evenimente, conferinţe, concerte, dezbateri organizate în diferite localităţi din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Cât despre organizatori, numărul acestora se ridică la aproximativ 100 de organizaţii non-guvernamentale, organizaţii locale, incluzând şi consiliile locale din cele trei judeţe. Printre noutăţile din acest an se numără şi includerea programelor sportive.
 
Nagy József, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna a vorbit despre multitudinea de programe cu care se mândreşte ediţia din acest an a Zilelor Ţinutului Secuiesc. Dintre acestea a evidenţiat Bienala de Fotografie din Ţinutul Secuiesc, care se află la prima ediţie şi a cărei inaugurare va avea loc în data de 10 mai la Târgu-Secuiesc şi expoziţia comună a Muzeului Naţional Secuiesc şi a Arhivelor Capitalei Budapesta, intitulată Universul lui Kós Károly, 1912. Subiectul bienalei de fotografie a fost prezentat mai pe larg de către Kovács László, preşedintele Asociaţiei Camera Club Siculorum. Acesta a spus că s-au jurizat 876 de lucrări fotografice realizate de către 85 de fotografi, lucrări care au fost încadrate în trei categorii. Această competiţie doreşte să promoveze valorile Secuimii să le integreze în dialogul cultural naţional şi să încurajeze astfel turismul cultural din zonă.
 
Conducătorul Centrului Cultural Judeţean Covasna, Imreh Márton István şi-a exprimat bucuria legată de faptul că an de an, acest şir de evenimente este tot mai bine organizat, iar interesul populaţiei faţă de programele oferite, este tot mai mare. Această manifestare se adresează în primul rând locuitorilor din Secuime, însă o dată cu trecerea timpului se doreşte transformarea acesteia într-un eveniment de interes naţional. Acesta a mai afirmat că şirul de evenimente se doreşte a fi şi un schimb de produse culturale între cele trei judeţe.
 
Pe lângă programele prezentate mai sus, s-a mai amintit de concertul simfonic susţinut de Orchestrele de cameră Ciuc şi Georgius, decernarea Premiului Orbán Balázs şi expoziţia cu vânzare de produse meşteşugăreşti tradiţionale şi de carte. În total numărul evenimentelor în Covasna se ridică la 52, în Mureş 12, iar în judeţul Harghita vor fi organizate 130 de astfel de evenimente. Acestea se adresează deopotrivă comunităţilor româneşti, cât şi celor maghiare fiind un bun prilej de cunoaştere a valorilor şi de apropiere a celor două comunităţi.
 
La conferinţa de presă a fost prezentată broşura cu programele Zilelor Ţinutului Secuiesc în limbile română şi maghiară, de asemenea aceste programe pot fi vizualizate şi pe site-ul http://szekelyfoldnapok.ro/?nyelv=ro
 
Miercurea-Ciuc, 7 mai 2013
 
POSTURI VACANTE
Pagini tematice
Calendar evenimente
«decembrie, 2024»
lmmjvsd
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FACEBOOK

Proiecte

 

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

 

DAUNE CAUZATE DE ANIMALE SĂLBATICE

Urgenţe

Număr unic pentru apeluri de urgenţe:

112

Serviciul permanent de deszăpezire al drumurilor judeţene asigurat de Consiliul Judeţean Harghita:

0266 207 774