Noul Cod administrativ este favorabil activităților desfășurate de asociațiile de dezvoltare intercomunitare
„Noul Cod administrativ votat în data de 9 iulie reprezintă un cadru legislativ mai concret și mai eficient. Reprezintă un pas înainte semnificativ pentru administrația publică locală. Vorbim despre o lege foarte importantă, care garantează o serie de drepturi ale minorității și pentru adoptarea căruia meritele revin activității desfășurate de UDMR. Totodată, reprezintă un pas spre autonomia locală pe care și-a asumat-o România în tratatele internaționale, însă pe care a uitat să aplice.
Ultima actualizare: luni, 16 iulie 2018
Nu este ușor a trece propunerile de modificare legislativă prin forurile de decizie. Doresc să îmi exprim recunoștința pentru reușita obținută de președintele Uniunii, Kelemen Hunor la dezbaterile organizate în acest sens, respectiv pentru perseverența și consecvența conducătorilor fracțiunii UDMR, Cseke Attila și Korodi Attila. Nu în ultimul rând țin să mulțumesc membrilor Consiliului Național al Primarilor și Consilierilor UDMR, prezidiului executiv condus de Porcsalmi Bálint, fiecărui ales local care a contribuit la această reușită. Doresc să evidențiez activitatea colegilor mei din cadrul Organizației teritoriale Ciuc și celor din cadrul consiliului județean care prin intermediul numeroaselor inițiative de modificare legislativă (http://judetulharghita.ro/consiliu/propuneri-de-modificari-legislative/propuneri-trimise-catre-institutiile-centrale.html ) au contribuit la redactarea codului administrativ”, a declarat Borboly Csaba.
Președintele Consiliului Județean Harghita a spus că pe baza propunerilor elaborate în cadrul instituției, asociațiile de dezvoltare intercomunitare vor avea statut de autoritate publică. Această decizie poate avea ca rezultat facilitarea investițiilor comune, practic administrațiile locale pot lua împreună decizii, ceea ce înseamnă lărgirea competențelor locale.
„De acum încolo este de datoria noastră să folosim în modul cel mai util noul cadru ce se va crea prin aplicarea codului administrativ”, a spus președintele consiliului județean.
În opinia președintelui consiliului județean, drepturile lingvistice asigurate pot fi aplicate și în acele județe în care populația maghiară nu are o pondere de 20%, acest lucru fiind posibil dacă există voință politică și toleranță.
„Dezbaterile pe marginea descentralizării durează de ani buni de zile, însă din păcate partidele politice române nu au susținut-o, doar atunci când s-au aflat în opoziție, iar odată ajunse la conducere această temă a fost înlăturată de pe lista de priorități. Mulțumită pragmatismului UDMR, prin intermediul actualului cod administrativ este posibilă realizarea unei descentralizări reale. Scopul nostru este ca tot mai multe decizii să poată fi luate la nivel local, de către comunități, iar statul să se intervină cât mai puțin în viața cetățenilor. Codul administrativ este doar un pas înainte, noi ne continuăm munca”, a afirmat Borboly Csaba.
Miercurea Ciuc, 13 iulie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)43 vizualizări