Planuri ambițioase ca urmare a aprobării Planului Urbanistic Zonal
Ca urmare a aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ), în următorii șase ani se va executa o serie de lucrări de investiții la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc care vor conduce la creșterea calității și numărului de servicii medicale pe care le va furniza instituția medicală județeană.
Ultima actualizare: miercuri, 21 noiembrie 2018
Aceasta a fost tema conferinței de presă care a avut loc marți, 20 noiembrie la sediul Consiliului Județean Harghita și la care au fost prezenți Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Konrad Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Zonda Erika, președintele consiliului de administrație al spitalului județean, Fulop Otilia arhitect șef în cadrul consiliului județean și Peli Levente, director general adjunct la Direcția tehnică din cadrul consiliului județean.
Președintele consiliului județean a afirmat că se dorește ca odată cu aceste investiții spitalul județean să devină o clinică care să înglobeze specialități medicale care să nu oblige locuitorii să treacă granițele județului pentru a beneficia de servicii medicale corespunzătoare. „Odată cu aprobarea Planului Urbanistic Zonal vor demara planuri ambițioase și se prevestește o reușită în ceea ce privește dezvoltarea spitalului de urgență județean. Locuitorii din județul Harghita și din cinci județe limitrofe vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, urmând ca aici să se realizeze intervenții medicale de specialitate. Preconizăm că până în anul 2026 se vor implementa acele investiții care să satisfacă nevoile locuitorilor”. În ceea ce privește sursele de finanțare a lucrărilor, o parte din aceste sume este asigurată, urmând a se depune proiecte de finanțare pentru ducerea la bun sfârșit a lucrărilor. Borboly Csaba a menționat că pentru a se ajunge în acest stadiu al investiției au fost parcurse numeroase faze, au avut loc numeroase dezbateri, s-au stabilit colaborări cu universități și spitale. Specialitățile medicale nou înființate, medicii specialiști, aparatura medicală și construirea de locuințe pentru medici au servit de asemenea, procesului de modernizare și dezvoltare a spitalului județean.
Zonda Erika, președintele consiliului de administrație al spitalului a spus că a luat parte la toate fazele premergătoare, la procesul de naștere a tuturor ideilor care au conturat actualul plan. Mulțumită bunei colaborări dintre consiliul județean, primăria municipiului Miercurea Ciuc și conducerea spitalului, experiențelor negative și pozitive, planurile au devenit realitate existând și finanțare pentru o parte a investiției.
Konrad Judit, managerul spitalului județean a afirmat că odată cu aprobarea PUZ se oferă posibilități de dezvoltare de anvergură a instituției medicale. Scopul pe termen lung este, în opinia managerului, o dezvoltare unitară a tuturor secțiilor, în concordanță cu nevoile locuitorilor. De asemenea, aceasta a spus că investițiile de până acum atât în ceea ce privește personalul, cât și secțiile și specialitățile medicale, și nu în ultimul rând investițiile infrastructurale, au servit aceluiași scop, și anume furnizării serviciilor medicale de calitate.
Fülöp Otilia, arhitectul șef al județului a spus că implementarea investiției este programată a fi finalizată în următorii șase ani, urmând ca în decurs de zece ani să fie construită o nouă clădire. Aceasta a mai spus că pe parcursul proiectării s-a avut în vedere ca activitatea spitalului să nu fie perturbată în nici un fel. Se are în vedere extinderea clădiri de primire a urgențelor, construirea unei noi clădiri care să adăpostească secția de boli infecțioase și pneumologie, respectiv interconectarea clădirilor. Totodată, se va construi heliportul și realiza un nou spațiu de parcare a autovehiculelor; se va fi construi și un spațiu de joacă, iar pe terenul pus la dispoziție de primăria municipiului Miercurea Ciuc se va construi locuințe pentru medici, și se va construi o nouă cale de acces către spital.
Despre resursele financiare necesare implementării acestor investiții a vorbit Péli Levente, director general adjunct la Direcția tehnică din cadrul consiliului județean. Acesta a afirmat că s-a înaintat un proiect de finanțare către Consiliul Național de Investiții (CNI) și se speră că acesta va figura anul viitor pe lista de investiții. Pentru consolidarea și extinderea actualei unități de primire a urgențelor s-a înaintat un proiect la CNI, iar pentru achiziționarea de aparatură medicală și construirea heliportului se dorește obținerea de finanțare europeană. În cursul anului 2019 se dorește finalizarea lucrărilor la blocul operator al spitalului. În vederea relocării ambulatoriului, asigurării spitalizării de o zi și consolidării clădirii se va aplica pentru obținerea de finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional (POR). În acest fel se dorește fluidizarea activităților în cadrul secțiilor din cadrul spitalului.
Planul Urbanistic Zonal poate fi consultat pe următorul link:
https://judetulharghita.ro/upload/public/PUZ/korhaz/reglementari_urbanistice.pdf
Miercurea Ciuc, 20 noiembrie 2018
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)44 vizualizări