Marți, 16 iunie a avut loc la sediul Consiliului Județean Harghita prezentarea proiectului United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate. Acesta proiect a demarat la inițiativa Caritas Alba-Iulia, direcțiilor de protecție a copilului din județele Mureș, Harghita și Covasna, în parteneriat cu Universitatea Babeș–Bolyai, finanțat prin intermediul Granturilor SEE 2009–2014. Se urmărește sprijinirea combaterii fenomenului de excluziune socială în rândul copiilor şi tinerilor în comunităţile din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, inclusiv în rândul comunităţilor de romi, dezvoltând infrastructura socială instituţională regională în domeniul incluziunii sociale.
Ultima actualizare: joi, 18 iunie 2015
Printre obiectivele proiectului se numără crearea şi coordonarea funcţionării timp de 11 luni a unei reţele regionale şi a 6 reţele judeţene (câte 2 pe judeţ) instituţionale operaţionale în domeniul incluziunii sociale în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, selectarea a 15 autorităţi publice locale marginalizate şi implicarea lor în activităţi pentru cunoaşterea unor bune practici în domeniul incluziunii sociale şi a unui curs de instruire în domeniu.
În cadrul conferinței de presă, președintele consiliului județean Borboly Csaba a menționat faptul că există de mai mult de zece ani o colaborare fructuoasă cu Caritas Alba-Iulia și se derulează în comun programul de îngrijire la domiciliu. Această colaborare s-a extins și în domeniul dezvoltării rurale, turismului, programului consiliului județean destinat familiilor, respectiv programului destinat persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități. „Caritas Alba-Iulia este una dintre instituțiile care au aplicat cu succes la concursurile de proiecte lansate de consiliul județean”, a afirmat președintele consiliului județean care a adus în discuție programul destinat satelor mici din județ, care asemenea proiectului United Networks reprezintă printre altele, un exemplu de bună practică. „Greul programului va veni după ce se finalizează proiectul, când vor trebui continuate activitățile demarate, iar sarcina consiliilor județene va fi asigurarea continuității acestora”, a conchis Borboly Csaba.
Elekes Zoltán, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, instituție subordonată consiliului județean a afirmat că prin acest program se dorește implicarea acelor comunități care sunt „ocolite de toată lumea”. „În acest sens există exemplul unei organizații civile din Cluj-Napoca care prin intermediul unui proiect a reușit să aducă mai aproape reprezentanții etniei rome și ai administrației locale. Și acest proiect urmărește același scop, însă în mod integrat”, afirmă Elekes Zoltán.
Márton András, directorul Caritas Alba-Iulia a spus că această problemă poate fi abordată prin acțiuni strategice întreprinse în acest sens. Prin derularea acestui proiect se stabilește un parteneriat cu comunitățile locale.
Ludescher László, director de departament în cadrul Caritas Alba-Iulia și coordonator al proiectului a afirmat că beneficiari sunt reprezentanţi şi specialişti ai entităţilor publice, organizaţiilor nonguvernamentale din domeniul incluziunii sociale, reprezentanţi ai sectorului privat, ai unor grupuri locale de iniţiativă şi ai unor asociaţii profesionale. De asemenea, vor beneficia în mod direct şi persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv voluntari locali din cele 3 localităţi selectate pentru intervenţia socială, astfel numărul total al beneficiarilor proiectului este de 340 persoane. În primul rând proiectul va fi orientat către orașele mai mici și localitățile cu o populație care nu depășește 20 de mii de locuitori și unde preponderentă este populația romă.
„Ne dorim să introducem metoda clăcilor instituționale care să servească drept model pe viitor. Trebuie pus accent pe resursele locale, deoarece acestea nu sunt suficient exploatate”, a spus coordonatorul proiectului.
Valoarea totală a proiectului este de 1.334.750,00 lei, valoarea cofinanţării fiind de 133.475,00 lei, iar perioada de derulare a proiectului se întinde pe perioada mai 2015 – aprilie 2016.
Miercurea-Ciuc, 16 iunie 2015
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)91 vizualizări