Măsuri concrete în ceea ce privește politicile de tineret în cadrul instituțiilor europene
Cea mai mare problemă a țărilor din Europa de Est este așa-numitul „exod al creierelor” care se transpune în emigrarea tinerilor cu o bună pregătire intelectuală în alte țări, în speranța de a obține venituri mai consistente. Acest proces trebuie diminuat și este nevoie de luarea de măsuri la nivelul european, în cadrul instituțiilor abilitate. La întâlnirea Parteneriatului Estic care a avut loc în data de 7 iunie la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, ca reprezentantul Comitetului Regiunilor, a propus ca acesta să fie unul dintre principalele scopuri ale Parteneriatului Estic, deoarece în legătură cu această temă s-au luat decizii și la nivelul Comitetului Regiunilor.
Ultima actualizare: joi, 09 iunie 2016
Partenerii se străduiesc ca în domeniul politicilor de tineret, competențele și abilitățile să se realizeze în conformitate cu cerințele de pe piața forței de muncă.
Borboly Csaba susține sistematic cauza tinerilor, a învățământului profesional, lărgirea sferei posibilităților de accedere pe piața forței de muncă, prin intermediul platformelor locale și internaționale, activitatea de azi fiind rezultatul muncii consecvente. Comitetul Regiunilor a adoptat propunerile din domeniul politicilor de tineret făcute de Borboly Csaba, iar comisarul european pentru învățământ, cultură, politici de tineret și sport, Navracsics Tibor a promis că vor fi făcuți pași concreți în acest sens, dată fiind importanța care trebuie acordată învățământului.
Importanța conferinței din data de 7 iunie este dată de faptul că rezultatul direct al raportului aprobat în cursul lunii februarie al acestui an este adoptarea acelei agende de activitate cu privire la programul cadru pentru învățământ care prin intermediul învățământului profesional și al competențelor va pregăti forță de muncă competentă. Scopul programului este ca învățământul profesional și cel universitar să pregătească personal competitiv pe piața forței de muncă.
În cadrul întâlnirii, Borboly Csaba în calitate de reprezentant al Comitetului Regiunilor a prezentat bunele exemple din județul Harghita în ceea ce privește inițiativele de armonizarea activității desfășurate în domeniul învățământului și al cerințelor de pe piața forței de muncă. Comitetul Regiunilor l-a desemnat pe președintele Consiliului Județean Harghita de a prezenta aspecte cu privire la politicile de tineret ale învățământului în cadrul Parlamentului European și cel al UNESCO și să susțină punctul de vedere conform căruia consiliilor județene, respectiv cele locale trebuie să li se lărgească sfera competențelor pentru a putea soluționa problemele care se ivesc. În lipsa acestora este mai mare probabilitatea ca tinerii să renunțe la studii sau să emigreze. După cum a afirmat, este important schimbul de experiență, cunoașterea bunelor exemple, a planurilor de învățământ, a materialelor digitale și on-line, dezvoltarea sistemului de învățământ informal în scopul creșterii competitivității. Trebuie asigurate pentru administrațiile locale și regionale resurse financiare corespunzătoare care să facă posibilă integrarea tinerilor emigranți.
„În continuare lucrăm în folosul tinerilor. La Bruxelles încercăm să facem ceea ce este posibil pentru a schimba într-o direcție bună acest sistem”, a afirmat Borboly Csaba.
Mai multe informații cu privire la activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor puteți afla accesând link-ul: http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/ .
Miercurea-Ciuc, 7 iunie 2016
Ţi-a plăcut acest articol?(0 Votări)60 vizualizări