Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 05:17:10
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 16 martie 2018

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

din data de 16 martie 2018

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 16 martie 2018

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

17

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

18

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

19

LŐRINCZ CSILLA

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  201/2018, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 2, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de protocol al Consiliului Județean Harghita. Salută pe toți cei prezenți și cere domnului secretar Egyed Árpád să răspundă la întrebarea dacă sunt prezenți 16 de consilieri județeni.

 

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita salută pe toți cei prezenți. Din cei 31 de consilieri județeni sunt prezenți 22 de consilieri județeni și sunt îndeplinite condițiile pentru desfășurarea ședinței, există cvorum pentru luarea deciizilor.

 

Domnul președinte Borboly Csaba salută pe doamna Torda Márta, șef serviciu la  Compartimentul relații internaționale din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria și menționează că mai multe organizații din județ au colaborări fructuoase cu Ministerul Agriculturii din Ungaria și mulțumește doamnei pentru prezența la ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita și pentru inițierea și desfășurarea diferitelor programe în cooperare cu organizații județene. În proiectul ordinii de zi sunt 5 proiecte de hotărâri, fiecare are motivație cu regim de urgență, sunt și unele care nu au putut fi corectate până la începerea ședinței, iar corectarea acestora se va face oral. La fiecare proiect de hotărâre de pe ordinea de zi se va pronunța în legătură cu caracterul de urgență și asupra stadiului proiectului de hotărâre. Domnul președinte întreabă consilierii dacă sunt întrebări și nelămuriri în privința ordinii de zi și solicită pornirea aparatelor de vot și supune la vot aprobarea ordinii de zi.

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Abținere.

Se trece la primul punct de pe ordinea de zi.

 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării de către Județul Harghita a proiectului ”Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Harghita” cod SMIS 2014+106311 și aprobarea modelului Contractului de finanțare care va fi încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în vederea asigurării implementării proiectului, varianta distribuită.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că domnul vicepreședinte Barti Tihamér va prezenta detaliat proiectul de hotărâre dar este vorba despre proiectul în legătură cu gestionarea deșeurilor.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér prezintă proiectul de hotărâre cu precizarea ca în legătură cu contractul privind gestionarea deșeurilor consiliul județean trebuia să mai depună încă un proiect de finanțare pentru ca proiectul inițial să fie închis, iar aceasta este faza a doua a proiectului, la care a sosit contractul care conține finalizarea acelor lucruri care au rămas în afara proiectului inițial, juriștii au cerut ca în proiectul de hotărâre să fie prezentat în detaliu și partea financiară a  proiectului. Acest lucru s-a realizat și aprobarea proiectului de hotărâre este necesar pentru încheierea contractului.

Domnul președinte Borboly Csaba spune că proiectul de hotărâre trimis inițial consilierilor s-a completat cu documentele distribuite în cadrul ședinței, și întreabă consilierii dacă sunt întrebări în legătură cu acest proiect de hotărâre.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán consideră că nu a fost alt material decât cel distribuit.

Domnul președinte Borboly Csaba precizează că la ora 15,05 a fost trimis materialul către consilieri.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă dacă că ar fi trebuit să vină cu avionul de la Odorheiu Secuiesc?

Domnul președinte Borboly Csaba precizează că dacă domnul consilier nu dorește să voteze proiectul de hotărâre atunci nu votează.

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează că are tot dreptul de a vota sau de a nu vota un proiect de hotărâre și are o întrebare referitor la valoarea cheltuielilor neeligibile în suma de 25.542.000 lei, menționate în proiect dacă cineva ar prezenta mai în detaliu.

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér spune că proiectul a fost conceput în felul următor că sunt cheltuielile eligibile finanțate de UE si sunt cheltuielile proprii, pentru ca proiectul să fie complet când proiectul a fost realizat a mai conținut cheltuieli precum toate drumurile de legătură care sunt spre depozitul de deșeu, spre curțile de colectare individuale, toate aceste cheltuieli au fost în categoria cheltuielilor neeligibile pe care Consiliul Județean a asumat că va realiza. Această categorie de cheltuială conține cheltuielile enumerate, proiectul a fost conceput în felul următor, obiectivul a fost atragerea mai multor sume de bani de la UE, în prima fază au fost enumerate cheltuieli pentru diferite faze de lucrări sume pe care Consiliul Județean va primi înapoi, după care sunt și lucrările pe care Consiliul Județean trebuie să realizeze din fonduri proprii care va reprezenta cheltuielile neeligibile.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă care este valoarea totală a proiectului? Prin calcule matematice suma totală este în jur de 40 de milioane de lei.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre.

Rezultatul votului: 22 Da., 2 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea derulării programului ”Dezvoltarea relaţiilor publice ale Consiliului Judeţean Harghita, în anul 2018” şi aprobarea cheltuielilor legate de acest program.

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, menționând că caracterul de urgență a proiectului de hotărâre provine din cauza că ziua presei libere se leagă de 15 martie și săptămâna viitoare joi sau vineri va fi ținut gala presei și înainte de acesta este necesar aprobarea acestei hotărâri, și întreabă consilierii dacă sunt intervenții.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre.

Rezultatul votului: 21 Da., 3 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 3/2009 privind aprobarea participării Județului Harghita, prin Consiliul Județean Harghita în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Alcsík”.

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, menționând că la Asociața de Dezvoltare Intercomunitară “Alcsík” vor fi membrii și comunele Ciceu și Păuleni Ciuc, iar caracterul de urgență provine din faptul că contractul de colectare a deșeurilor a expirat și aceste două comune nu pot primii serviciile de la ECO-Csik până nu sunt membrii acestui ADI sub coordonarea căruia funcționează în regiunea Ciucului și Lueta sistemul de colectare a deșeurilor. Proiectul de hotărâre trebuie completat cu spusele domnului secretar al județului Egyed Árpád.

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita spune că sunt următoarele completări, la art 2. se va completa fraza cu următoarele “cuprinse în Anexa nr. 1 care vizează proiectul actului adițional la actul constitutiv” și  completarea numărul 2 se referă la “ vizează proiectul actului adițional la statut, care constituie” și aici lipsește fraza care trebuie completat „care constituie parte integrantă din prezenta”. Cu aceste completări ar trebui supusă la vot proiectul de hotărâre. 

Domnul consilier județean Salamon Zoltán precizează, că deșii nu intră în competența Consiliului Județean Harghita dar totuși trebuie menționat că la Păuleni Ciuc funcționează serviciul de colectare a deșeurilor deoarece contractul a fost încheiat, însă au fost și o neînțelegere la consiliul local deoarece consiliul a votat doar ca la acest ADI să fie delegat o persoană, iar aceasta să fie primarul comunei dar nu erau vorbe și despre prețuri și astfel la Păuleni Ciuc aceste servicii funcționează cu prețurile stabilite în zona Ciucului de Jos, dar la Păuleni Ciuc nu au fost stabilite și prețuri.

Domnul președinte Borboly Csaba întreabă pe domnul consilier dacă propune ca proiectul de hotărâre să nu fie votat?

Domnul consilier județean Salamon Zoltán precizează, că doar ca observație a prezentat acest lucru.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre varianta modificată.

Rezultatul votului: 22 Da., 2 Abțineri

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind numirea reprezentantul solicitantului în relația cu APIA  pentru solicitarea ajutorului financiar FEGA în cadrul programului pentru școli, varianta distribuită și modificată.

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, precizând că este doar o formalitate și APIA a solicitat ca colega care se ocupă cu acest program și care duce documentele la APIA să fie delegat de către Consiliul Județean și să fie aprobat o hotărâre în acest sens.

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita spune că sunt unele modificări la proiectul de hotărâre, și din partea direcției de specialitate, astfel expunerea de motive va fi completat în așa fel întrucât doamna György Réka va fi titularul și Müller Arnold va fi supleantul din partea direcției și delegarea se va referi nu numai la aceste sarcini ci și la alte activități respectiv la toate atribuțiile care sunt în relația cu APIA. Despre aceste nominalizări se vor vota cu votul secret.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre în forma completată, varianta distribuită și modificată.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot secret numirea d-nei György Réka, inspector la Compartimentul urmărire organizații finanțate, al Direcției generale economice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, pentru atribuțiile în relația cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot secret numirea d-nului Müller Arnold, consilier la Compartimentul urmărire organizații finanțate, al Direcției generale economice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, ca supleant al d-nei György Réka, pentru atribuțiile în relația cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe ordinea de zi.

Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018 privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale și județene și a fondului la dispoziția Consiliului Județean Harghita constituit din cota de 17,25%  din impozitul pe venit, pe anul 2018, varianta distribuită.

Domnul președinte Borboly Csaba prezintă proiectul de hotărâre, precizând că la Dealu la Sâncrai este podul pentru care s-a regăsit executantul din Galați deoarece doar de acolo au depus ofertă pentru executarea lucrărilor, iar executantul pentru mai mult timp nu a putut fi de găsit, între timp a reapărut și va începe executarea lucrărilor în funcție și de condițiile meteo, iar cine cunoaște localitatea știe că acest pod se află în mijlocul satului iar comuna Dealu este în vale și nu prea sunt alte posibilități de ocolire și nici un pod provizoriu nu poate fi de depus pentru că sunt case și garduri de proprietate privată.  Din această cauza partea a două a satului Sâncrăieni, respectiv întreg satul Dealu doar dinspre Fâncel va putea fi de abordat în cazul în care podul va fi reabilitat și circulația va fi oprită. Au fost propuneri din partea comunei despre a sumă mai mare pentru reabilitarea drumului, iar specialiștii s-au deplasat la fața locului și au făcut calcule despre materialele necesare și după aceasta au ajuns la o înțelegere cu reprezentanții comunei. Această adresă de la primăria comunei este în fața dânșilor, există o înțelegere în sumă de 240.000,60 lei iar cu această sumă ar propune să fie aprobat proiectul de hotărâre ca să poată să începe lucrările ca drumul să fie într-o stare avansată tocmai atunci când podul va fi demolat, ca atât mașinile mici cât și autobuzele să se poată deplasa dinspre Fâncel. Mai precizează, că adresa acesta azi a ajuns la Consiliul Județean Harghita

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita spune, că efectiv Direcția nu a avut timpul necesar pentru a verifica documentele legat de proiectul de hotărâre, și conform cerințelor legale prin Amendamente de reformulare proiectul de hotărâre va fi reformulat. Titlul va fi reformulat astfel titlul va fi completat cu următorul text“modificarea anexei nr. 2 a hotărârii”, restul rămâne cum a fost, iar art. I va avea următorul cuprins reformulat “se aprobă modificarea Anexei nr. 2 aprobată prin art 3. al Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018, prin înlocuirea cu Anexa care face parte integrantă din prezenta” ceea ce este alături, “și care devine Anexă nr. 2 la Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018, cu modificările și completările ulterioare”, toată Anexa nr. 2 din ceea ce devine noua Anexă nr. 2 la Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018 va fi ceea ce este actuala Anexă nr. 2 lângă Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018 plus această poziție cu Dealu și cu modificarea poziției la Județul Harghita. Toată anexa va fi comunicată din nou, va fi schimbat anexa nr. 2 a Hotărârea Consiliului Județean Harghita nr. 1/2018 nu numai această poziție va fi schimbat cu Dealu și cu Consiliul Județean Harghita ci și completată în întregime conform tehnicii legislative în vigoare.

Domnul Mihály Csaba precizează că nu există anexă.

Domnul preşedinte Borboly Csaba solicită de la colegi ca să nu pună pe domnul secretar al județului în situație incomodă deoarece va semna hotărârea cu obiecții care o să aibă mai mult de două pagini.

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita precizează, că dacă nu era Anexă atunci proiectul de hotărâre va rămâne cum a fost inițiat, iar acest lucru de ce nu a fost precizat că nu există Anexă.

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează că a fost verificat doar ca domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita este atent sau nu.

 

Domnul Egyed Árpád Secretarul Județului Harghita, precizează că dacă a trecut testul atunci totul rămâne cum a fost la proiectul de hotărâre

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează că la Anexa proiectului de hotărâre metoda Copy și Paste să nu mai fie folosit în mod greșit și să fie trecut anul 2018 în loc de 2016, 2017 și mai solicită ca consilierii să primească varianta finală a hotărârii prin e-mail.

Domnul președinte Borboly Csaba supune la vot aprobarea proiectului de hotărâre în forma completată și cu corectarea greșelilor gramaticale.

Rezultatul votului: 24 Da.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește consilierilor pentru votul unanim și datorită intervenției domnului secretar al județului.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba spune că doamna șef serviciu este în vizită în județul Harghita și trebuie știut că în anii trecuți Consiliul Județean Harghita a avut colaborări cu Ministerul cu ocazia diferitor evenimente și programe, în județ a lucrat o persoană un administrator sătesc a cărui salariu a fost asigurat de această instituție prin ADI Dezvoltare Rurală, salariu care a fost completat de către Consiliul Județean.

Mai au fost și alte evenimente și programe la care Ministerul a fost una dintre instituțiile finanțatoare, mai mulți specialiști din județ au fost primiți ca oaspeți acolo, indiferent dacă au ajuns acolo prin Consiliul Județean Harghita sau nu. Din județul Harghita mai mulți specialiști au fost acolo pentru dobândirea de experiență, mai trebuie știut ca la fermele etalon de exemplu la Lunca de Sus s-au făcut deja primii pași concreți, dar și la celelalte școli profesionale sunt idei concretizate de sprijin din partea Ministerului pentru ca elevii să dobândească cunoștințe reale de specialitate în școli bine echipate. Mai sunt multe de adăugat dar domnul președinte consideră că ar fi bine ca și doamna șef serviciu să prezinte opinia Ministerului referitor la agricultura din județul Harghita, la intențiile de colaborare din partea Consiliul Județean Harghita în domeniul agriculturii și care ar fi răspunsurile Ministerului la aceste intenții de colaborare din partea Consiliul Județean Harghita.

 

Doamna Torda Márta, șef serviciu la la Compartimentul relații internaționale din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria, mulțumește pentru cuvânt, și în primul rând pentru invitație și pentru că poate să participe la ședința Consiliului Județean Harghita și încă o dată mulțumește pentru aceasta posibilitate. Dânsa se numește Torda Márta și este șef serviciu la Compartimentul relații internaționale din cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria și serviciul pe care o reprezintă se ocupă cu cooperarea internațională în domeniul agriculturii din regiunea Carpatică. Din 2013 există această structură și Instituția pe care o reprezintă, pe parcursul anilor a avut o colaborare fructuoasă cu Consiliul Județean Harghita și cu ADI Dezvoltare Rurală Harghita, cu precizarea că sunt mai multe domenii în care au avut colaborări eficiente și au găsit mai multe căi prin care Ministerul a reușit să ofere sprijinul. Una dintre programele reușite cum zicea și domnul președinte, era programul administratorului sătesc. În decursul mai multor ani au încercat să găsească mijloace prin care să integreze specialiști în domeniu în sprijinul micilor fermieri și gospodari pentru a oferi acestora informații cât mai adecvate și pentru ca aceștia să beneficieze de acele subvenții pe care oferă statul Român cât și cel Maghiar. Aducerea unor astfel de specialiști ar avea un efect multiplicativ pentru progresarea și consolidarea micilor afaceri. Ca și experiență proprie legat de administratorul sătesc în Ungaria și dânsa a desfășurat activități agricole, de creștere a bovinelor și pomicultură în peste mai mult de 100 de hectare, și când au pornit aceste subvenții acordate agricultorilor, n-ar fi putut elabora documentația necesară pentru cerința subvenției fără ajutorul unor specialiști. Prin acest model de exemplu au ajuns la concluzia că ar fi bine dacă ar exista un astfel de specialist care să ajute fermierii și agriculturii maghiari din peste hotare prin furnizarea de informații coerente fermierilor. Un alt domeniu în care au avut succes în afara conferințelor, schimburilor de experiență și a prezentărilor de bune practici, era dezvoltarea instituțiilor care oferă studii agrare de specialitate și a fermelor etalon. Pentru aceasta au realizat o inițiativă către Guvern pentru că în afara cunoștințelor teoretice este nevoie și de cunoștințe practice de specialitate, agricultura se poate face doar prin practică și din experiența anilor trecuți au ajuns la concluzia că agricultura în momentul de față nu oferă o perspectivă tinerilor de azi ceea ce trebuie schimbat. Munca depusă de 24 de ore din 24 nu este tocmai atractiv pentru tineri, dar dacă prezintă și afaceri de succes, prin care o familie poate trăi liniștit, atunci agricultura ar deveni o perspectivă. Drumul viitorului este agricultura deoarece lumea o să aibă întotdeauna nevoie de alimente sănătoase și de bună calitate, astfel este important deschiderea către școli și către dezvoltarea fermelor etalon, domeniu în care Ministerul poate oferi sprijinul. Un alt domeniu în care există posibilitate ar fi promovarea produselor locale, și prezentarea acestora pe piețele locale, în Ungaria deja s-au derulat astfel de programe. Acest domeniu este foarte important pentru Ținutul Secuiesc și sunt deja încercări în acest sens, prin elaborarea brandului produsul secuiesc care există deja și Consiliul Județean Harghita face eforturi deosebite pentru promovarea și găsirea piețelor pentru aceste produse tradiționale. Revenind la subiectul anterior pe lângă fermele etalon Ministerul a reușit să ofere posibilitatea școlarilor de a vizita școli din Ungaria cu același domeniu de specialitate. în acest an Ministerul a primit o solicitare din județul Cluj unde școlarii care învață în limba română ar dori să viziteze școli din Ungaria cu același domeniu de specialitate, iar Ministerul va avea sarcini organizatorice în această privință și crede că este important prezentarea bunelor practici din Ungaria pentru toată lumea. Școlile în domeniul agriculturii din Ungaria sunt sub coordonarea Ministerului Agriculturii din Ungaria și potrivit solicitărilor Ministerul va prezenta cum funcționează acest sistem atât în școli cât și la fermele etalon. Anul trecut la expoziția OMIKON din Ungaria au fost prezenți și 2 reprezentanți ai Inspectoratului Școlar din județul Covasna împreună cu școlarii și profesorii din liceul Apor Péter și au fost satisfăcuți cu tot ceea ce au văzut atât cu expoziția cât și cu programele organizate iar instituția pe care o reprezintă este deschisă la orice solicitare și în diferite domenii unde Ungaria ar putea arăta bunele practici.

 

Domnul consilier Mezei János mulțumește pentru cuvânt și la capitolul Diverse dorește o intervenție.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba solicită ca prima dată să se încheie tema inițială după care să se discute și despre diferite teme din capitolul Diverse.

 

Domnul consilier Mezei János acceptă această propunere și salută și dânsul pe doamna Torda Márta.

 

Domnul consilier Becze István mulțumește doamnei Torda Márta, pentru că participă la ședința Consiliului Județean Harghita și pentru sprijinul acordat atât instituțiilor cât și agricultorilor din județul Harghita în decursul anilor trecuți și crede că întotdeauna este de învățat de la mai buni atât de la Ungaria cât și de la alții. Înainte de masă au vizitat mai multe locuri și au avut întâlniri cu fermierii și cu diferite organizații ale fermierilor, au participat și la un forum ale fermierilor, și se vede că este o deficiență în ceea ce privește consilierea referitor la cunoștințele de specialitate în domeniul agriculturii, se vede că sunt deficiențe referitor la cunoștințele privind accesarea fondurilor pentru dezvoltarea regională destinate agricultorilor, cea ce este un lucru care trebuie să fie îmbunătățit. Această colaborare cu Ministerul Agriculturii din Ungaria poate sprijinii acele parteneriate care sunt la început de drum și poate sprijinii și acele parteneriate unde sunt probleme, alinierea fermierilor poate fi o soluție în multe cazuri, și încă odată mulțumește doamnei pentru prezența la această ședință și speră că vor avea o colaborare fructuoasă și în viitor. 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba consideră că prezența doamnei la această ședință este benefică și pentru juriștii Consiliului Județean Harghita, ca să vadă că domeniile agricultură și dezvoltarea regională pot contribui la dezvoltarea economică și socială a județului Harghita și crede că participările domniilor consilieri Becze István și Kolumbán Dávid la diferite programe și întrevederi din Ungaria au adus rezultate concrete referitor la dezvoltarea economică și socială a județului Harghita.

Mulțumește doamnei Torda Márta pentru prezența la ședința Consiliului Județean Harghita și cere doamnei să mai rămână la ședința Consiliului Județean Harghita, că dacă o să mai apară întrebări atunci să poate să răspundă.

Mai menționează că dânsul are patru puncte despre care dorește să informeze consilierii județeni și întreabă consilierii dacă să începe dânsul sau dacă este o urgență să înceapă consilierii.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba informează consilierii că în această săptămână cei care se ocupă cu cultivarea plantelor medicinale au format organizația lor cea ce este un lucru foarte bun și are speranța ca în urma acestuia mai multe familii pot să obțină venituri suplimentare și în același timp va fi o altă metodă prin care cu ajutorul plantelor medicinale și a plantelor condimente pot să atragă turiștii în județul Harghita.

În ultimul timp ploile abundente și dezghețările erau o temă importantă în țară, problemă care  a fost prezent și în județul Harghita, Consiliul Județean Harghita a încercat ca peste tot în județ să intervină în caz de nevoie, a încercat să țină legătura cu cei implicați, a cerut de la firmele care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor județene să monitorizeze situația apărută 24 de ore din 24, dacă undeva este o problemă, dacă șanțurile se înfundă să poată interveni imediat. Însă trebuie știut că volumul apei era foarte mare și mulțumește tuturor asociațiilor pompierilor voluntari pentru sprijinul acordat, celor din Mugeni, celor din Cristur, celor din Mărtiniș care au făcut față problemelor apărute, ca pagubele să fie cât mai mici. Din păcate în șanțuri sau format fluvii după care râuri, care s-au deplasat și pe drumuri și astfel au produs pagube pe drumurile județene. Acum aceste pagube vor fi examinate iar în urma celor stabilite se va cere de la Guvern fonduri pentru înlăturarea acestora. Trebuie văzut că problema cea mai importantă este ca în județul Harghita înghețarea și dezghețarea se petrece într-un timp foarte scurt și de mai multe ori într-o perioadă care produce efectul ca pământul sub fundația drumurilor se destinde în urma căruia drumurile se rup și se surpă.  Ca și în cazul cutremurelor nu se poate construi nici o casă care să facă față în totalitate acestora, lucru valabil și în cazul drumurilor. În special în zona Odorhei mai multe drumuri județene sunt surpate și o să fie surpate în viitor, iar în momentul de față dânsul nu vede nici o posibilitate prin care acest lucru se poate înlătura. Nu vede posibilitatea și nici fondurile financiare pentru ca la fiecare drum județean să fie puse stâlpi la 40 de metrii adâncime pentru a înlătura surpările de teren. Din păcate ceea ce se poate face momentan este ca aceste surpări să fie examinate și evaluate, vor fi puse indicatoare pentru a semnaliza aceste surpări și se va încerca atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestora, consilierii știu sumele de care dispune Consiliul Județean. Surparea de la Tibod va fi umplut, a fost încheiat contractul cu o firmă de specialitate pentru examinările de specialitate ale solului de la Tibod și se așteaptă de la firmă studiul care să precizeze ce este de făcut și la ce adâncime deoarece cele menționate de diferite proiectanți nu au dat rezultate. La aceste surpări de teren dacă cineva are soluții, dânsul așteaptă și le mulțumește.

O altă temă ale zilelor trecute era ca în urma dezghețărilor, șanțurile s-au umplut cu noroi și apă până la asfalt, atunci dacă se circulă cu mașini de 50, 60 de tone atunci drumul se va strica, lucru care s-a întâmplat și la Vărșag. Unde este restricționată circulația mașinilor până la 12 de tone se va solicita și ajutorul de la localnici și de la primari și de la consilieri ca să se încerce să comunice firmelor interesate ca să se înțeleagă că în astfel de anotimpuri când sunt ploi, solul este dezghețat, atunci să nu circule cu mașini de mare tonaj, începând cu 21-22 martie când se va usca drumul, atunci se poate circula, atât și iarna când solul este înghețat. Consiliul Județean Harghita a și trimis adrese către firmele de transport, că sunt îndeplinite condițiile meteo și pot circula pe drumurile județene în cauză, acum este momentul, dar sunt unele firme care nu au respectat acest lucru și au circulat și când condițiile meteo nu au permis acest lucru și astfel au distrus drumul spre Vărșag. Aceasta este o problemă cu care trebuie să facă ceva Consiliul Județean Harghita.

Sunt și vești bune Romania va delega reprezentantul pentru președinția Uniunii Europene pentru prima jumătate a anului 2019. Consiliul Județean Harghita a participat în pregătirea a trei domenii care să fie temele susținute în UE, una va fi agricultura cealaltă tineretul, sport și cultura respectiv protecția mediului și schimbarea climaticii.

Pentru că județul a participat în elaborarea propunerilor legat de aceste trei domenii, propunerile județului în 90 la sută a rămas în varianta finală a inițierii. Aproape că singurul județ a fost județul Harghita care a dat curs solicitării pentru participarea la elaborare diferitelor tematici și din acest punct de vedere în anul viitor vor fi mai multe domenii care vor avea legătură cu județul Harghita, cu lucrurile concepute aici, deoarece președinția UE va fi delegat de România. Una dintre propunerile formulate către UE era în domeniul agricultură în zonele montane deoarece Județul Harghita se încadrează în aceasta.

Aceste domenii au fost despre care domnul președinte a vrut să vorbească și întreabă consilierii dacă au intervenții și întrebări. Primul care a semnalizat a fost Mezei János după care va urma Kolcsár András

 

Domnul consilier Mezei János salută invitații și mulțumește doamnei șef serviciu pentru prezența la ședința Consiliului Județean și crede că bunele practici trebuie să fie preluate și în județul Harghita și mulțumește pentru sprijinul acordat și pentru inițiativele propuse.

Vrea să comunice că la sfârșitul săptămânii a participat la o festivitate de inaugurare a Casei de artă populară din Gheorgheni la lucrările de reabilitare a clădirii unde Consiliul Județean Harghita a primit o diplomă pentru că a sprijinit aceste lucrări, pe care dânsul le-a luat și dorește să  înmâneze domnului președinte.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru această diplomă.

 

Domnul consilier Kolcsár András are întrebarea în legătură cu inundațiile din zona Gheorgheni și în special referitor la inundațiile din comuna Lăzarea unde pagubele au fost mai mari, iar potrivit unor surse, cei din Lăzarea au solicitat ajutorul din partea Consiliului Județean Harghita, dacă această solicitare a ajuns la Consiliul Județean și dacă în urma solicitării se poate face ceva.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba menționează, că colegii dânsului au și răspuns la  această solicitare, dar trebuie știut că sunt multe astfel de cazuri, iar procedura este următoarea, consiliul local trebuie să solicite raportul operativ din partea ISU local despre situația existentă, după care cei de la județ trebuie să confirme aceasta, după care Instituția Prefectului va înființa o comisie care se va deplasa la fața locului și va evalua pagubele produse, după care sub grija Instituției Prefectului se va înainta o inițiativă la Guvernul României pentru a solicita fonduri financiare din fondul de rezervă a Guvernului pentru comuna în cauză care va avea destinația înlăturării efectelor calamităților naturale produse. Majoritatea comunelor știu deja acest lucru, în momentul de față dânsul încă nu a văzut documentația celor din Lăzarea, și prima dată aceasta ar trebui să fie elaborată și dacă trebuie, specialiștii din Consiliul Județean pot să ajute.  Sumele sunt solicitate din bugetul general al statului, au venit solicitări din partea comunelor Ulieș, Mărtiniș, Sântimbru, din zona Ciucului de Sus, în mai multe localități era codul roșu în zilele trecute sau week-end, și trebuie să fie colectate aceste solicitări din partea comunelor și Lăzarea  cât mai urgent ar trebui să elaboreze documentațiile necesare ca să nu rămână în afara solicitărilor.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are o întrebare care se leagă de o prezentare care a fost ținută în cadrul ședinței din luna ianuarie și s-a referit la investițiile care vor fi derulate în anul 2018 de către județul Harghita, și menționează că în prezentare era o grafică care arăta ca din finanțările Uniunii Europe, care sunt drumurile județene pe care Consiliul Județean ar propune să fie reabilitate sau modernizate. Două traseuri de drumuri erau prezentate acolo, unul era DJ 131-133-137A iar celălalt era DJ 128 traseul între localitățile Borsec și Ditrău cu o culoare albastră, care era un proiect care nu a fost predat spre finanțare, iar întrebarea este, că în lista de investiții nu era nici o cheltuială referitor la acest drum și nici pentru proiectare, astfel nu se știe în ce fază se află acest proiect și trebuie știut că pentru regiune este un drum important și localnicii se interesează de acest lucru.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér răspunde la întrebarea domnului consilier, menționând că miercuri a fost la Ministerul Dezvoltării la care aparține autoritatea care supraveghează proiectele cu drumurile județene, și a fost acolo deoarece cu DJ 131-133-137A s-au lucrat foarte mult și începând cu ziua de miercuri a început procedura de avizare, și documentele au început să fie semnate și va ajunge contractul și în județul Harghita. Au fost discuții și despre finanțările UE în privința drumurilor județene, au purtat discuții cu directorii și șefiile de serviciu și au primit informații că sunt șanse ca fondurile rămase să fi redistribuite de la axele prioritare de unde sumele nu au fost cheltuite să fie redistribuite la acele axe unde sunt sume insuficiente. Dânsul a cerut realocarea banilor și pentru axa 6.1 prin care sunt finanțate proiectele referitoare la drumurile județene, se vede și în momentul de față că au fost depuse multe proiecte  în cadrul acestei axe, că au fost solicitate mai multe fonduri decât sunt posibile, deci cereri sunt. Dânșii au precizat că și ei au ajuns la această concluzie și vor fi realocări de sume, iar în privința proiectului tehnic al drumului DJ 128, aceasta este în faza în care avizul de la Apele Române a sosit, și poate fi încheiat procedura, însă mai era o nelămurire cu Direcția Apelor Siret care trebuie lămurit și atunci ar avea un proiect complet care va fi pregătit pentru a fi depus spre finanțare. Dânsul consideră că în săptămânile viitoare aceste lucruri se vor concretiza și speră că și în cazul drumului județean DJ 128 vor putea depune o cerere de finanțare.

 

Domnul vicepreşedinte Barti Tihamér precizează că luni și marți a participat la expoziția Kárpát Expo din Budapesta, ediția a doua, unde județul Harghita a avut o prezență semnificativă, mai multe firme din județ au fost prezenți la Buda și crede că a fost un moment semnificativ deoarece multe firme din regiunea Carpatică au fost prezenți și Expo-ul a dat prilejul firmelor din județul Harghita pentru formarea diferitelor parteneriate de afaceri de succes.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participarea consilierilor la ședinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita și dorește un week-end plăcut. Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 16 martie 2018 cu număr de înregistrare  nr. 6725/ 21.03.2018 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc, 11 iulie 2018

 

 

      Președinte                                                                                                      Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                                 Egyed Árpád

 

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter