Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 05:02:52
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței CJH din 20 iulie 2018

JUDEŢUL HARGHITA                                                                                 

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Proiect de Proces verbal al şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 iulie 2018

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data: 20 iulie 2018

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

 

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

BREZOVSZKY GHEORGHE-ADAM

PSD

9

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

10

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

11

DAJKA TÜNDE

UDMR

12

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

INCZE CSONGOR

UDMR

15

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

16

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

17

KOLCSÁR ANDRÁS

EMNP-PPMT

18

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

19

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

20

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

21

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

22

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

23

PROCA ION

PNL

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

RUGINĂ DAN- CIPRIAN

PSD

27

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

28

SÁNDOR BARNA

UDMR

29

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr.  796 / 2018, în conformitate cu prevederile art. 94 alin. 1, 3 şi art. 106 alin. 1 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba deschide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita în Sala de Protocol al Consiliului Județean Harghita, județul Harghita.

Anunță, că se va derula festivitatea în cadrul căruia câțiva producători ai produselor tradiționale vor fi beneficiari al mărcii ”Székely termék”.

Cu privire la pasul Nyerges, informează consilierii județeni, că la consiliul județean se realizează Planul Urbanistic Zonal al regiunii Ciomad-Bálványos, care include și zona Nyerges și la dezvoltarea turistică speră, că se va amenaja un spațiu, în care se poate oferi loc pentru vizitatori și mijloacele de transport, cu care se deplasează, care să poată fi inclus în itinerarul turistic. Salută prezența doamnei Zakariás Edit, de la Direcția Județeană de Agricultură, și a domnilor Csilip Árpád de la Agenția Județeană de Dezvoltare  și Márton István, directorul de la ADI Dezvoltare Rurală. Roagă Comisia de deliberare de la ADI Dezvoltare Rurală, să nominalizeze cei opt producători, care îndeplinesc criteriile stabilite de marca ”Székely termék”. Are încredere, că acordarea mărcii și cu verificările ulterioare necesare se va asigura  păstrarea standardelor de calitate ale mărci.

 

Domnul Márton István director la ADI Dezvoltare Rurală derulează festivitatea,  nominalizând pe rând beneficiarii, înmânează certificatele de atestare, totodată prezintă un scurt istoric despre activitatea fiecăruia. Menționează, că până acum sunt 126 de producători, care folosesc această marcă. Având în vedere reușita mărcii, solicită de la consiliul județean, să înființeze un premiu anual numit ”Székely termék”, o distincție care să aibă și caracter material, să sprijine activitatea celui care primește.

 

Domnul președinte Borboly Csaba dorește prosperitate în activitatea fiecărui producător premiat. Înainte de a se apuca de temele de pe Ordinea de zi, întreabă pe domnul secretar al județului, dacă este cvorum necesar desfășurării ședinței.    

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita salută pe toţi cei prezenţi. Declară că din 31 de consilieri judeţeni, sunt prezenți 29. Lipsesc domnii Ferencz Salamon Alpár, cine urmează să sosească și Brezovszky Gheorghe Adam din motiv de boală. Probabil va depune ulterior actele doveditoare. Declară, că în conformitate cu Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articolul 95, aliniatul 1, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  propune, ca consilierii județeni să mai reflecte asupra celor trei ADI-uri, care ar trebui să primească cotizație. Astfel punctele 10,11 și 12 vor fi scoase, dar se va găsi ulterior o formă legală de a acorda aceste cotizații. Spitalul Județean de Urgență a depus o modificare de Organigramă și a Statului de funmcții și a fost invitat și doamna manager ca să prezinte modificările. S-a reușit primirea banilor pentru drumul județean DJ135, care s-a deteriorat din cauza inundațiilor. Ar trebui aprobat aceea documentație.  Mai sunt două evenimente sportive, care vor fi puși pe Ordinea de zi. Una este o competiție de nivel European de tenis de masă. Celălalt este Cupa Lacu Roșu, competiție, care se va desfășura la Municipiul Gheorgheni. Cu aceste patru completări și cu cei trei scoateri propune spre aprobare Ordinea de zi.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán de fapt se bucură, că vor fi scoși cele trei proiecte de hotărâri, pentru că consideră inutilă acele modificări, care sunt trecute cu privire la componența organelor de conducere. Conform Codului Administrativ, lege, care până la sfârșitul anului va intra într-o formă în vigoare, la articolul 91 reface lucrurile, cum au fost. Scrie astfel : ”Organele asociaților de dezvoltare intercomunitare sunt Adunarea generală a asociației, Consiliul director, și Comisia de cenzori”. Nu are sens o modificare acum, care trebuie refăcută cum a fost înainte de sfârșitul anului.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că aceste ADI-uri au ca și personal contractual, un jurist, care se pare, că nu prea face față necesităților. Trebuie făcut o analiză, dacă merită plătit lunar. În jur de 20 de asociații sau ADI-uri au contract cu acest jurist.  Se gândește, că nu merită să fie ținut, pentru că rezultatele muncii dânsei nu prea se văd. Se va discuta neapărat acest lucru, pentru că deja este penibil, că se depun aceste proiecte de hotărâri cu cotizațiile a șasea oară fără rezultat. Cele două teme cu sportul, hochei și tenis de masă ar trebui să fie puse înainte de votarea bugetului. Deci, ultimul va fi bugetul, și înainte de buget, cele două proiecte de hotărâri cu sportul, pentru că mai trebuie trimise niște documente.

   

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot Ordinea de zi modificată.

 

  1. Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 28 februarie 2018

 

  1. Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 16 martie 2018

 

  1. Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 28 martie 2018

 

  1. Procesul verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 16 aprilie 2018

 

  1. Procesul verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 26 aprilie 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2018”, ediţia a XII-lea

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale  Spitalului de Psihiatrie  Tulgheș

 

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Panorama Turist S.R.L.

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea: „Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Dispensarul medical din str. Petőfi Sándor, nr. 14"

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş în vederea realizării proiectului de finanțare „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund” în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 6.1 ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T inclusiv a nodurilor multimodale” PROIECTE NEFINALIZATE

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al Comunei Remetea, a terenului cu suprafața de 11576 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153C, partea dreapta, între pozițiile Kilometrice 67+621 - 67+776, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 67+029 - 68+211, 68+424 - 68+689, 68+930 - 69+016, 69+036 – 69+424, 69+475 – 70+335 și de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153D, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 0+000 - 1+000, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea  modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind  stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 158/2018, privind aprobarea Programului de cooperare  al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor  activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 41/2018 privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Gheorgheni, zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului Judeţean Harghita doamna Csont Zsuzsanna în vederea votării nivelului cotizației pe anul 2018 aferent membrului Județul Harghita prin Consiliului Județean Harghita în „Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Harghita Megyéért Egyesület” pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík”, pe anul 2018

     

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de Investiţii „Decolmatare, refacerea terasamentului și a DJ 135 (asfaltat) pe 30 ml, precum și repararea podețelor 62+150, 62+200, 62+660 km”

 

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive „E.T.T.U. CUP MEN”, pe anul 2018

     

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „CUPA LACUL ROȘU LA HOCHEI PE GHEAȚĂ” – pe anul 2018

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Domnul președinte Borboly Csaba   întreabă când să prezinte procesul verbal întocmit în urma controlului efectuat de către Curtea de Conturi al României ? Acum la început, sau la sfârșit ?  Atunci lasă prezentarea înainte de votarea bugetului.

 

Se trece la primul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 28 februarie 2018

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea procesului verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 16 martie 2018

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că acest proces verbal nu a fost comunicat cu materialul de ședință.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că atunci se va scoate de pe Ordinea de zi, și se va readuce la următoarea ședință.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 28 martie 2018

Rezultatul votului: 26 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea procesului verbal al ședinței extraordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 16 aprilie 2018

Rezultatul votului: 25 Da, 1 Abținere.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare al Consiliului Județean Harghita din data de 26 aprilie 2018

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2018”, ediţia a XII-lea

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în expunerea de motive, la un loc a rămas trecut anul 2017 în loc de 2018.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru cofinanţarea: „TURULUI CICLIST AL ŢINUTULUI SECUIESC – 2018”, ediţia a XII-lea – varianta corectată

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că au primit defalcarea statului de funcții, dar nu se poate înțelege de tot, pentru că la suma totală a posturilor este trecut 268 de posturi, iar la situația defalcată sunt 217 posturi, iar numărul posturilor ocupate este 207. În situația defalcată la această poziție este trecut 170. Deci, este total de neînțeles situația anexată la proiectul de hotărâre. I se pare curios cum funcționează acest spital, pentru că din 26 de posturi de medici sunt ocupate numai 7. Tot interesant pare și faptul, că la 26 de medici sunt 35 de muncitori la un spital.

 

Domnul președinte Borboly Csaba   roagă colegii, să meargă și să arate domnului consilier cum este întocmit situația, pentru că se pare, că corespunde numărul de posturi. Cineva mai dorește să explice de ce sunt atâția medici la Spitalul din Tulgheș ? Transmite domnului consilier, că va primi în scris răspuns la întrebările puse de la doamna manager, care conduce spitalul. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 47/2011 privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului de Psihiatrie Tulgheș

Rezultatul votului: 26 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Panorama Turist S.R.L. – varianta modificată

 

Domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond adaugă, că este vorba despre o nouă cursă de la comuna Cârța până la Municipiul Gheorgheni și retur.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind acordarea unei licențe de traseu pentru transportul județean de persoane prin curse regulate speciale pentru S.C. Panorama Turist S.R.L. – varianta modificată

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea: „Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Dispensarul medical din str. Petőfi Sándor, nr. 14"

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán a observat, că în Raportul de specialitate este trecut 2 ani în loc de 2 luni pentru lucrare.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic(PT) pentru lucrarea: „Reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor electrice la Dispensarul medical din str. Petőfi Sándor, nr. 14"

Rezultatul votului: 30 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2018

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că deși Comisia socială a avut în listă acest punct, nu este inclus în preambulul proiectului de hotărâre. Din expunerea de motive lipsește analiza măsurii eficiente a cheltuielilor. Existența surplusului de 18 milioane lei este derutantă, pentru că se datorează preluării excedentului din anul trecut. Execuția bugetului ar trebui să dea explicație, că din totalul de 57 milioane lei de ce numai 1.407.000 lei au fost cheltuiți până la jumătatea acestui de an, ceea ce înseamnă un procent de 2,7 și ceva. La drumuri, la care ar trebui cheltuiți cei mai mulți bani  trebuiau cheltuiți  36 milioane lei, și sau cheltuit 1,7 milioane lei, ceea ce înseamnă 1,7 procente.

 

Domnul președinte Borboly Csaba   răspunde, că precum se vede, investițiile preconizate merg cum trebuie, avansează. Societățile sunt rămase în urmă cu decontările. Se poate vedea, că sunt lucrări în desfășurare în mai multe locuri. Dar decontările merg mai încet, pentru că de multe ori se resping decontările. Roagă colegii, să nu semneze decontările nici de acum încolo procesul verbal, dacă observă neclarități. Scopul nu este, ca banii să fie neapărat cheltuiți. Scopul este să fie finalizate lucrări bine executate. Valoarea lucrărilor contractate depășește cu mult suma alocată și inclusă în buget.

Anunță, că nu va vota la acest punct doamna consilier județean Portik Edit.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita adaugă, că Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali prevede, că trebuie anunțat neparticiparea unui consilier județean la vot, ca să fie trecut și în procesul verbal și de acum încolo trebuie anunțat mereu, dacă sunt astfel de cazuri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2018

Rezultatul votului: 25 Da, 3 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş în vederea realizării proiectului de finanțare „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund” în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 6.1 ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T inclusiv a nodurilor multimodale” PROIECTE NEFINALIZATE – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba explică, că este vorba despre tronsonul dintre Atid și Atia, și consiliul județean în acest proiect se lucrează împreună cu Administrația Bazinală Apele Mureș.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán are obiecții legate de contractul de colaborare. A văzut, că este realizat conform cadrului de colaborare comunicat de către Guvern. Dar pare nonsen aliniatul 2 și 3 al articlului 3, pentru că stabilește ca obligație pentru Apele Mureș, ca în termen de 5 zile trebuie să declare acordul cu privire la semnarea contractului. Această obligație va intra în vigoare numai după semnarea contractului. Poate este o formalitate, dar pare interesant. Dacă se decide, că este numai o formalitate atunci este bine, dar la art.2 este trecut acord cadru, dar nu este așa, pentru că este un acord de parteneriat.  Trebuie corectat ca atare. La art.5, aliniatul 2 scrie, că se poate comunica prin toate mijloacele posibile acceptate de părțile interesate. Crede, că esența acestei înțelegeri se referă tocmai la operativizarea comunicării cu Apele Române Mureș, crede, că ar fi necesar să fie înșirate acele mijloace, care pot veni în vorbă.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita dă dreptate domnului consilier județean. Sunt câteva anomalii de exprimare trecute în formularistica de sursă. Sunt și probleme mai serioase, dacă se uită mai în amănunt. Având în vedere, că este vorba despre un memorandum acceptat la ședința de Guvern, care a fost semnat de toți miniștri de resort, care au fost de față, s-a gândit, că nu este indicat, ca în această fază să se umble la formulări, dacă nu este neapărat nevoie. S-a gândit, că existând și ceea ce este absolut necesar în text, se acceptă acum această formulare. Faptul, că lipsește enumerarea mijloacelor de comunicare posibile, nu este așa de importantă, pentru că Codul Civil, care completează metodologia și terminologia tuturor formelor de înțelegere între părți, cu obligația, că nefiind stabilite alte prevederi, se aplică aceasta. Acolo este stabilit clar și în detaliu ce mijloace pot fi folosite de la hârtie până la mijloace electronice, până și confirmarea legală a acestora. Deci totul este în ordine.     

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea constituirii parteneriatului Județului Harghita prin Consiliul Județean Harghita cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş în vederea realizării proiectului de finanțare „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund” în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 6.1 ”Stimularea mobilității regionale prin conectarea infrastructurii rutiere regionale la rețeaua TEN-T inclusiv a nodurilor multimodale” PROIECTE NEFINALIZATE – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund” – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba   spune, că această investiție valorează 22,1 milioane lei. Dacă ar trebui realizat din bani proprii, s-ar epuiza de tot bugetul consiliului județean. Guvernul nu a reușit să atragă toate sursele de finanțare Europene posibile, sau nu a reușit să atragă în forma necesară. De aceea contractele existente pentru lucrările de drumuri se pare că pot intra în proiecte de finanțare pentru fonduri Europene. Existând această posibilitate, trebuie depus urgent hotărârea în cauză.

 

Doamna Pethő Zsuzsa, șef serviciu la Direcția Generală Tehnică explică în ce constă lucrarea, ce va fi realizată între Atid și Atia. Este vorba despre un  tronson de 8,2 km de drum.  La finalul lucrărilor va fi asfaltat o porție de 5,5 km de drum.  Enumeră straturile, care se vor depune în cursul lucrăilor. Vor fi implicate și 21 de artere anexe secundare. Se vor executa și 7 km de șanțuri betonate. Vor fi amplasate 32 traverse cu conducte betonate. Va fi construit un pod, iar unul altul va fi reabilitat. La final vor fi amplasate și vopsite elementele de siguranță. În total, cum  a precizat și domnul perședinte, costă 22,163 milioane lei.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de investiţii: „Reabilitare sistem rutier pe DJ 136A, km 14+200-22+390, comuna Atid - satul Atia, comuna Corund” – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 29 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al Comunei Remetea, a terenului cu suprafața de 11576 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153C, partea dreapta, între pozițiile Kilometrice 67+621 - 67+776, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 67+029 - 68+211, 68+424 - 68+689, 68+930 - 69+016, 69+036 – 69+424, 69+475 – 70+335 și de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153D, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 0+000 - 1+000, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita – varianta retrimisă și modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba  explică, că este vorba despre darea în administrare a unor terenuri în scopul construirii trotuarelor.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita adaugă, că din păcate a rămas afară din corectură o propunere a juriștilor. Este vorba de anexa 2, unde la capitolul VI, punctul 1, litera a ar trebui să fie astfel ”contractul expiră la expirarea duratei contractului”. Deci aceasta trebuie să fie și motivul întreruperii contractului. S-a omis această corectare.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, dacă seviciul juridic susține obiecțiile cu privire la cei 20 de ani. Este de părere, ca și în cazul Casei de cultură din Leliceni, că dând în administrare terenul pentru construcție de trotuare, atunci ar fi indicat, ca consiliul local în această perioadă să-l administreze.

    

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea transmiterii dreptului real de folosință gratuită Consiliului Local al Comunei Remetea, a terenului cu suprafața de 11576 mp., situat de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153C, partea dreapta, între pozițiile Kilometrice 67+621 - 67+776, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 67+029 - 68+211, 68+424 - 68+689, 68+930 - 69+016, 69+036 – 69+424, 69+475 – 70+335 și de – a lungul tronsonului de drum județean DJ 153D, partea stânga, între pozițiile Kilometrice 0+000 - 1+000, aflat între platforma drumului și zona de protecție, și care se află în domeniul public al județului Harghita – varianta retrimisă și modificată

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre cu privire la  aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare – varianta retrimisă

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán crede, că articolul 2 nu are sens în acest proiect de hotărâre. La articolul 1 s-a trecut că articolele 1 și doi vor fi înlocuite. Astfel nu mai trebuie modificate cele două articole, care erau inițial.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita consideră, că este mai bine, dacă sunt specificate exact modificările. Sunt destule neclarități câteodată, este mai bine, dacă se specifică clar esența.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre cu privire la  aprobarea modificării Anexelor nr. 1 şi 2 la  Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Judeţean Harghita, privind stabilirea numărului de posturi, aprobarea Organigramei și a Statului de funcții ale aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita, cu modificările și completările ulterioare – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 158/2018, privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2018 – varianta modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba  explică, că s-a trecut data eronată într-un contract cu Biserica Unitariană cu privire la evenimentul de la Szejke, care se va desfășura în luna august nu în iulie, cum s-a menționat. Pentru a corecta, s-a întocmit acest proiect de hotărâre.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că expunerea de motive alăturată la proiectul de hotărâre este datată din anul 2015. Trebuie modificat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că se va corecta expunerea de motive.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 158/2018, privind aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2018 – varianta modificată

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 41/2018 privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita – varianta retrimisă și modificată.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că conform textului proiectului de hotărâre, anexa 2 se refră la organigramă, dar titlul anexei doi este astfel : ”Structura organizatorică a Școlii Populare de Artă. Ar trebui împreunat termenele. În principiu, această hotărâre se refră la modificarea unor posturi   de personal didactic în posturi de expert, dar în organigramă au rămas tot posturi de personal didactic. Ar trebui modificate.

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita explică, că terminologia de personal didactic este un termen general, la care eventual ar trebui specificat pe lângă în paranteză la ce se referă. 

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că în proiectul de hotărâre, în expunerea de motive s-a trecut, că posturile didactice vor fi modificate la posturi de expert. Și în organigramă ar trebui să arate astfel. Măcar să fie trecut, că vor fi experți.  

 

Domnul Egyed Árpád, secretarul județului Harghita spune, că se va trece peste tot termenul de expert.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 41/2018 privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 119/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, Organigramei şi Statului de funcţii ale Şcolii Populare de Artă şi Meserii a Judeţului Harghita – varianta retrimisă și modificată.

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Gheorgheni, zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita – varianta retrimisă

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán spune, că la această hotărâre nu are de adăugat nimic cu privire la conținut. Dar trebuie să spună, că are o obiecție față de faptul, că biroul teritorial al consiliului județean funcționează în clădirea, care este proprietatea domnului primar din Cristuru Secuiesc. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea încheierii Actelor adiționale pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor pentru desfăşurarea activităţii Compartimentelor relații publice în zona Gheorgheni, zona Toplița și zona Cristuru Secuiesc ale Serviciului administrație publică locală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 21 Da, 1 Nu, 6 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului Judeţean Harghita doamna Csont Zsuzsanna în vederea votării nivelului cotizației pe anul 2018 aferent membrului Județul Harghita prin Consiliului Județean Harghita în „Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Harghita Megyéért Egyesület” pe anul 2018 – varianta retrimisă și modificată

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că a discutat cu domnul secretar, că se va realiza un portal pentru tema Aerodromului din Miercurea Ciuc, un portal comun. Chiar și domnul Salamon Zoltán a fost prezent la discuție săptămâna trecută, deci pentru tot ce însemană trafic aerian în județ, va fi prezentat pe acest portal, fără a fi în proprietatea cuiva acest portal. Reclame online înseamnă reclama proprie a asociației, nu reclamă comercială. Este greșit și termenul de reclamă, mai mult promovarea online a asociației.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán întreabă, că în cazul în care serviciul juridic ar ridica obiecții legale și s-ar scoate două programe, care valoare 95.000 lei, și tot bugetul este prevăzut pentru o sumă de 44.181 lei, atunci oare este indicat plata contribuției prevăzute de consiliul județean ? Menționează, că iar nu au primit rapoartele de activitate pentru anul trecut de la asociațiile, la care consiliuul județean plătește cotizație.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că trebuia să primească consilierii județeni documentele, pentru că în mapa cu materialul de ședință este anexată la proiectele de hotărâri. Sunt destul de voluminoase. Vestea bună este, că această asociație a câștigat finanțare și de la Oficiul de Relații Interetnice, 40.000 lei. A câștigat finanțare și prin proiecte Europene nu demult din programul Erasmus la care a primit și prefinanțare. Tot aceeași asociație derulează și programul porților secuiești, la care va primi în curând prefinanțare. Dacă se ia ca întreg, se poate vedea, că nu este nimic în plus față de proiectele câștigate, care trebuie derulate.Trebuie reabilitate porțile secuiești de la Băile Szejke. Se implică și muzeul local. Programele începute trebuie continuate. S-au câștigat 60.000 euro. Ar trebui să fie cu toții bucuroși, pentru că s-au atras niște fonduri, care depășesc de multe ori cotizația alocată de consiliul județean.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán răspunde, că observația dânsului s-a referit la principiul general, conform căruia s-a discutat, că în cazul ADI-urilor măsura cotizațiilor acordate de consiliul județean să fie raportat la activitățile legate de funcționare și la activitățile derulate de către asociație. S-a început modificarea  statutelor și a altor acte de înființare în acest sens, ca nu numărul locuitorilor să decidă suma cotizației, ci în funcție de bugetul prezentat, care să fie în excedent, nu în deficit. Programele, dacă se scot cele, care nu sunt legale, acolo iar rămân plusuri. Din acest motiv a întrebat, dacă suma de 110.000 lei cotizație mai este indicat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că după informațiile dânsului nu ar trebui să fie nimic în plus, dar dacă va fi, atunci se va aduce înapoi de la asociație.       

 

Domnul președinte Borboly Csaba  spune, că nu s-a aprobat niciodată bugetul unei asociații în minus.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán menționează, că la această asociație veniturile sunt 645.000 lei și cheltuielile sunt 601.000 lei. Astfel este scris în expunerea de motive.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  răspunde, că cei 40.000 lei sunt facturi din anul trecut, care s-au calculat acum, de acolo vine diferența. Roagă, ca cineva să sune la asociație și să cheme pe conducătorul asociației să vină și să explice situația. Asigură pe toți consilierii județeni, că nu se aduce nici un buget pentru aprobare, care este în minus.

   

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind aprobarea mandatării reprezentantului Consiliului Judeţean Harghita doamna Csont Zsuzsanna în vederea votării nivelului cotizației pe anul 2018 aferent membrului Județul Harghita prin Consiliului Județean Harghita în „Asociaţia pentru Judeţul Harghita – Harghita Megyéért Egyesület” pe anul 2018 – varianta retrimisă și modificată

Rezultatul votului: 23 Da, 4 Abțineri.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík”, pe anul 2018 – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea  proiectului de hotărâre privind însușirea nivelului maxim al cotizaţiei Consiliului Județean Harghita către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík”, pe anul 2018 – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 27 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba anunță, că doamna manager de la Spitalul Județean de Urgență va prezenta proiectul de hotărâre. Este îmbucurător, că dezvoltările avansează într-un ritm alert, și pot veni și alți medici specialiști să lucreze aici, înființându-se noi secții de specialitate cu personal specializat adecvat. Vor fi angajate în jur de 50 de persoane, între care sunt medici, asistenți, și alte persoane, care vor deservi activitatea. Are încredere, că vor porni specializări, pentru care până acum trebuia să deplaseze bolnavii până la Târgu Mureș, sau și mai departe. Dacă se poate ține acest ritm de dezvoltare, se va ajunge în situația de a putea deservi bolnavii din județ, și nu numai.

 

Doamna Konrád Judith, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc prezintă situația actuală și adaugă, că toți angajații din spital cred, că sunt pe calea cea mai bună de a avansa în categoria a II-a. Evident, mai sunt secții, care se încadrează în categoria a III-a. Dar sunt deja departamente, care intră incontestabil la categoria a II-a. Un astfel de departament este secția de cercetare la care participă medicii din spital, sunt 6 medici doctoranzi, 7 medici doctoranzi în devenire și 11 medici, care doresc să obțină de acum încolo această calificare. Există posibilitatea, ca oricare medic din spital să poată intra în această activitate, care este o condiție de bază, ca spitalul să primească o încadrare mai avansată. Numeroase activități, multe angajări s-au efectuat și până acum, dar încă nu s-a finalizat acest proces. S-a semnat un acord de parteneriat cu Universitatea Sapientia. Pasul următor ar trebui făcut acum, nu peste alți ani irosiți. Cabinetul managerial este o parte din aceste activități, pentru că va susține activitățile derulate. Înființarea bibliotecii de cercetare este demult așteptată, pentru că medicii trebuie să se dezvolte în carieră. Este nevoie și de înființarea posturilor de medici și asistenți din cabinetele medicale ambulatorii, ca să fie asigurat primirea 24 ore din 24. Până acum medicii și asistenții au primit bolnavii în aceste cabinete când au putut lipsi de la activitățile de la secții.     

    

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita nr. 28/2013  privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc cu modificări și completări ulterioare – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de Investiţii „Decolmatare, refacerea terasamentului și a DJ 135 (asfaltat) pe 30 ml, precum și repararea podețelor 62+150, 62+200, 62+660 km” – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba  explică, că este vorba despre bani dați de Guvern pentru inundații. S-a consolidat dealul alunecat pe o distanță de 30 m. S-a reparat drumul, dar mai este de reabilitat un pod.

 

Doamna Pethő Zsuzsa, șef serviciu la Direcția Generală Tehnică spune, că vor fi realizate 4 transcurgeri, asfaltări pe 500 de metri, și gabioane amplasate în total pe 140 m care se pun peste stâlpi de beton.  Dacă vrea cineva, poate să se uite la documentație .

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán atrage atenția, că lipsește mențiunea cu necesitatea avizului comisiei de specialitate  din preambulul hotărârii.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru obiectivul de Investiţii „Decolmatare, refacerea terasamentului și a DJ 135 (asfaltat) pe 30 ml, precum și repararea podețelor 62+150, 62+200, 62+660 km” – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 28 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Domnul președinte Borboly Csaba  roagă Cancelaria, să distribuie copiile proiectelor de hotărâri referitoare la cele 2 competiții sportive. Între timp, până se studiază cele 2 materiale, va prezenta procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi a României cu ocazia controlului efectuat la consiliul județean.  Spune, că nu este o noutate acest control, pentru că anual se desfășoară regulat de ani de zile. Noutate este, dacă vin de mai multe ori. Aceasta este controlul anual, care ține 3 luni de zile. Au verificat activitatea a zece subunități. Acolo de obicei merg o dată la 30 de ani. S-a făcut o conciliere cu dânșii și aproape, că nu este nimic de făcut, nu vor fi procese, nu vor fi contestații. O singură observație a fost legat de Sport Club Miercurea Ciuc, care trebuie să returneze 25.000 lei către consiliul județean, și speră, că vor fi restituiți în câteva zile, chiar dacă nu este pe deplin justificat, pentru că legea prevedea că Oficiul Concurenței trebuia să avizeze hotărârea consiliului județean, măsură, care nu mai este valabilă, a fost scos din lege. Anul trecut încă era astfel, și din acest motiv a fost luat decizia de a restitui suma acordată. Opinia generală a fost, că lucrurile merg bine la consiliul județean. Mai era divergența cu postul de diacon la Biserica Reformată, care nu este aceeași cu diaconul de la Biserica Ortodoxă, unde este un post clerical, dar la reformați nu este. Până la urmă s-a căzut de acord. Mai era o observație cu privire la sprijinul acordat comunei Siculeni din fondul de rezervă al consiliului județean. Nu au primit în timp util dovada de la finanțe, că consiliul local avea arierat în acel moment, dar ulterior s-a atașat acest document, și nu s-a mai pus problema. Era întrebat, dacă echipamentul de pompieri conține și cizmă, gheată, șapcă, și altele. Dacă se ia ca unu întreg, sau articole separate? S-a demonstrat, că sunt articole separate, și astfel s-a rezolvat. Deci este primul an, în care nu trebuie depus contestație.

            Un alt lucru, care tot s-a discutat în județ, este rezultatul Bacalaureatului din acest an. În special, cu privire la examenul de limba română. S-a distribuit o prezentare, care susține ce s-a considerat o realitate în acest județ. Copii și părinții ar trebui să învețe și limba română. Din păcate programa școlară nu ajută în această problemă. Se poate citi detaliat concluziile consiliului județean împreună cu Inspectoratul școlar județean. Este un studiu de sondaj reprezentativ, la care au participat părinți și profesori de limba română din județul Harghita, astfel, ca rezultatele să poată fi concretizate. Consiliul județean continuă finanțarea activităților, tabere, cursuri de limba română, care contribuie la influențarea favorabilă a problemei. Colaborarea cu Inspectoratul Școlar și cu Casa pedagogilor trebuie intensificată. Trebuie asigurată calificarea profesorilor de limba română. Sunt mai multe piste, unde consiliul județean poate influența problema. Trebuie luate câteva decizii de modificare și la nivel de Minister cu privire la organizarea examenelor, și la elaborarea materialului de studiu în școli și nu numai în clasele primare ci până la terminarea clasei a XII-a. A solicitat de la domnul Ministru, să  evalueze poziția Ministerului, pentru că din partea Consiliului Național de Evaluare și Examinare consiliul județean a primit un răspuns, care precizează, că problemele sesizate se vor rezolva undeva în anul 2021. Dânsul crede, că nu se poate aștepta până atunci. S-a văzut, că peste 1000 de tineri din județul Harghita, jumătate, care termină clasa a XII-a pică examenul de limba română. Și nu este adevărat, că în județul Harghita elevii sunt mai proști, decât în alte județe, pentru că la celelalte materii promovabilitatea este mult superioară. Conform datelor statistice oferite și de Inspectoratul școlar 35% a reușit la examenul de limba română la bacalaureat dintre copii de naționalitate maghiară. Sunt peste 1500 de copii, care nu pot merge nici la facultate, și nici meserie nu au încă și începe calvarul pentru ei. Nu se poate aștepta până la 2021, până Ministerul va lua măsuri. Din acest motiv se solicită luarea măsurilor din partea Ministerului, și s-a sesizat și Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, pentru că copii de aici nu pot promova din motivul incorect a sistemului de învățare. Mulțumește colegilor de la Biroul de Analiză, și serviciul juridic pentru ajutorul oferit în realizarea acestei plângeri, care nu va fi obiectul unei hotărâri, se va semna personal de către dânsul, și roagă pe toți consilierii județeni să-l urmeze. Dacă se așteaptă până la 2021, numărul acestor copii nepromovați va crește exponențial. Este adevărat, că s-au efectuat anumite modificări în Legea educației la inițiativa UDMR-lui, care au și fost votate în Parlament. Examenul va fi diferit pentru alte naționalități, decât cea română, dar numai cea de absolvire, nu Bacalaureatul, și numai după anul 2021. Până atunci  trebuie făcute demersuri, inclusiv politice, pentru a remedia problema. Cei de la București trebuie să înțeleagă, că învățarea limbii române este la fel ca însușirea unei limbi străine pentru copii de naționalitate maghiară în județele, în care locuiesc majoritar etnici maghiari. Dânsul crede, că trebuie schimbat mentalitatea la București în această problemă. Nu se poate, că din 2300 de elevi să promoveze numai 800 în județul Harghita.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian este de părere, că ar trebui incluse în acest studiu și o coloană, care ar reflecta asupra promovabilității din perioada, când erau școli mixte, comparate cu cele, care acum sunt separate. Foarte repede se va ajunge la concluzia, că această problemă a copiilor, care suferă, și vor suferi și mai departe vine, și accentuează acest lucru, din incompetența autorităților locale și a conducerii școlilor de a atrage cadre didactice de calitate. Problema învățării limbii române nu este numai la secția maghiară, este și la secția română, și problema se datorează calității profesorilor. Amintește când dânsul era în școală, și mergeau împreună cu colegii maghiari la olimpiadă, promovau aceeași bacalaureat, și nu erau probleme de discriminare. Este de părere, că undeva rezolvarea problemei trebuie început de jos, și apoi ajuns la Minister. 

 

Domnul președinte Borboly Csaba  atrage atenți asupra unei alte cifre din studiu. În rândul copiilor români din 482 au promovat 295, deci 61,2%. Se vede o diferență clară de promovabilitate.

 

Domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár consideră, că are dreptate domnul Rugină.  Ar trebui să aibă un cuvânt de spus autoritățile locale și mai ales conducerea unităților de învățământ în problema selecției cadrelor de învățământ. Dar din păcate nu au nici un cuvânt de spus niciuna. Dacă dânsul, ca director pune un anunț, că are o catedră de limba română și ar vrea un profesor, mai departe nu mai are nici un cuvânt de spus cine să vină acolo. Este organizat un concurs la nivel național de titularizare, concurs de posturi. Aici ar trebui să fie cheia rezolvărilor, ca directorul unității, sau ca reprezentant al autorității locale să aibă un cuvânt de spus în folosul comunității. Și poate fi vorba despre orice materie predată. Se poate trezi cu cineva, care ia postul din Timișoara, și se detașează acasă, după care iar nu este profesor. Sau poate veni un profesor sub-calificat, care și-a câștigat cu noroc, sau altfel un post, care să nu aibă capacitatea potrivită, și nu se poate face nimic, trebuie acceptat. Studiul arată, și spun părinții, copii, și profesorii că lipsesc condițiile informale, nu doar formale de exersare a limbii române. Susține, că nu doar aici este problema. În anii 80, când era încă elev, nu numai în școală a învățat limba română. A învățat la facultate, la Timișoara. Situația actuală este, că există și școli maghiare și există și mixte în județul Harghita. Trebuie făcut ceva, și de aceea s-a realizat acest studiu. Trebuie încurajați unitățile de învățământ să aibă activități extrașcolare. Trebuie convins Ministerul, ca în județul Harghita să nu mai desființeze posturi. De exemplu, toate disciplinele opționale sunt victime ale reducerilor de posturi din motivul subfinanțării posturilor din învățământ. Primele, care se reduc mereu, sunt disciplinele opționale. Apoi, nu mai sunt plătite cercurile de diferite tematici, care se plăteau mai demult. Nu sunt decontate excursiile tematice, plătesc părinții. Dacă plătesc părinții imediat sunt alte probleme. Trebuie cumva inițiate programe, încurajate relațiile dintre școli din diferite regiuni ale țării. Trebuie să existe o preocupare, pentru că generații de copii vor suferi. Majoritatea copiilor și a părinților  vor, ca copii să învețe limba română.

 

Domnul consilier județean Kolozsvári Tibor spune, că lipsește câte ceva din datele prezentate. Dar și mai important este, că ar trebui gestionat separat eșecul de la bacalaureat de problema învățării limbii române. Trebuie analizate atent datele, dacă sunt predictive, sau nu, care se referă la examenul de capacitate din clasa a VIII-a. Trebuie verificat, dacă sunt predictive și datele din clasa a XI-a. Cine realizează un rezultat inferior la nivelele inferioare, este puțin probabil să promoveze bacalaureatul, când ajunge acolo. Crede, că este responsabilitatea școlilor, dar și a părinților, eventual e o dezinformare a populației. Lipsesc anumite date și trebuie analizată mai profund.

 

Domnul consilier județean Proca Ion crede, că sunt două lucruri complet diferite. Una este analiza situației, care este știut de toți, și cu care sunt cu toții de acord. Să nu creadă cineva, că inventează roata acum. Se discută demult de predarea limbii române în școli de altă naționalitate după modelul programelor de învățare de tip  limbă străină. Fără să i se spune astfel, că doar cu toții sunt de acord, că nu este așa. Pe de altă parte, această chestiune este atât de mult discutată, de atât de multă vreme, și suspect nerezolvată, deși, fără nici o rea intenție, reprezentanți ai comunității maghiare au fost în Ministerul învățământului mereu. Ar trebui să dea de gândit, și politic, este interesant să existe o plângere formulată în formula politică care este acum, tocmai de cei, care decid. Aspectul profesional al chestiunii nu se poate rezolva imediat, pentru că necesită niște discuții foarte ample, și foarte deschise, sincere. Crede, că a trebuit atât de mult timp, pentru că nu s-a vorbit deschis. Trebuie spus lucrurilor pe nume, și atunci va ajuta foarte mult soluția. În privința acestui plângeri, are o strângere de inimă, care împiedică să accepte, pentru că cu o parte din  text nu poate să fie de acord, pentru că afectează aproape organic și activitatea comisiei din care face parte cu alți doi colegi, și în care se ocupă de bunele relații interetnice, și nu numai atât. La punctul B, unde se vorbește de corectarea și evaluarea lucrărilor scrise la examenul de bacalaureat național din anul 2018 la limba și literatura română, sunt indicii temeinice, că profesorii, care au efectuat evaluarea inițială, după ce au observat, că lucrarea a fost realizată de elevi de limbă maghiară, au depunctat și au subevaluat lucrările realizate la liceele cu predare de limba maghiară. Aici consideră, că dacă au făcut aceste lucruri, trebuie pedepsiți exemplar și nominalizați ca atare. Din cauza unor asemenea cazuri se ajunge la generalizări periculoase. Având în vedere această chestiune, nu poate să semneze o asemenea plângere, pentru că ea are acel accent, care i-a sărit în ochi, pe care nu a apucat să-l citească foarte atent, dar ar fi bine, în cazul în care merge mai departe să se reflecte asupra formulărilor. Tehnic, cum va urma, și ce se va urma, și că repede ar trebui pornit, este de acord, și este dispus la discuții oricând, pentru că nu se alătură chestiunilor formale.

 

Domnul consilier județean Rugină Dan Ciprian dă ca exemplu Liceul ”Kemény János” din Toplița, unde într-un moment au început să plece elevii la școlile române și cei care știau, și cei care nu știau românește, pentru că părinții au dat seama, că copii nu au șansă fără a ști limba română.  Până la urmă au găsit doi profesori fantastici de limba română, care în momentul de față lucrează foarte bine, și unul a și fost premiat aici în consiliul județean cu premiul ”Mihai Eminescu”. De atunci nu mai pleacă copii, mai mult, vin din Ditrău, Remetea, și din alte comune din jur. Este convins, că principala și una dintre probleme este efectiv al managementului instituțiilor. Este de acord, că mai sunt și alte probleme, se pot face petiții legate de modificarea legislației, de stoparea reducerii și aprobării posturilor, dar crede, că este aiurea, să vină cineva din Timișoara să ocupe un post de profesor în județul Harghita. Cum se vede, unii au reușit, și încă foarte bine.               

 

Domnul președinte Borboly Csaba  consideră, că și la Minister există o nedumerire, o neștiință. A discutat cu etnici maghiari, care lucrează acolo, care au plecat demult, dar nu din aceste zone și trăiesc acolo, care au pus întrebarea la o discuție la Departamentul Minorităților, că  cum nu știu cei de aici limba română. Conceptul la departament este, că limba română trebuie știută pentru că este limba statului. Mai trebuie lucrat mult, până se schimbă mentalitatea. Cu corectarea chiar este problemă. Au fost 340 de contestații și au fost aprobate 280. Multe erau cu diferențe de 4-5 note. O să fie anexate la solicitare. Pentru Harghita a corectat Mureșul, apoi parcă Sălajul. Mulțumește domnului consilier pentru idei. Acest studiu are la sfârșit niște propuneri, care intră în atribuțiile consiliului județean prin activitatea comisiilor de specialitate. Ar trebui reformulat și dezvoltat acest studiu împreună cu comisiile de specialitate și eventual după rectificarea bugetară vor fi ajutate astfel de  programe, despre care a vorbit domnul consilier județean Ferencz Salamon Alpár.  Din fericire deja sunt astfel de programe în derulare la Bălan, la Bilbor.

 

Domnul consilier județean Proca Ion adaugă, că ar trebui mediatizate acele cazuri, cu acordarea notelor. Faptul, că 70% din lucrări au fost depunctate, înseamnă, că se întâmplă ceva foarte grav. Cu toții au fost elevi, și sunt la curent ce înseamnă un examen, riscurile unui eșec, când depui o contestație, pentru că există riscul să primești o notă mai mică, ca cea inițială. Acești copii chiar pot fi considerați discriminați. Dar în momentul, când au cerut, și chiar au primit o notă mai mare, nu trebuie lăsate lucrurile așa, pentru că o să se întâmple de fiecare dată la fel. Trebuie pedepsiți cei, care sunt de vină pentru situația creată. Trebuie făcute publice aceste cazuri neapărat.

 

Domnul președinte Borboly Csaba concluzionează, că cele două comisii trebuie să prelucreze solicitarea. Apoi, la rectificare să fie prevăzut și finanțarea unor programe, care să ajute în această problemă, finanțarea cursurilor de perfecționare pentru profesori, ca să poată fi mai eficienți, și tot ce implică problema în discuție.  

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

      

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive „E.T.T.U. CUP MEN”, pe anul 2018 – prima varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive „E.T.T.U. CUP MEN”, pe anul 2018 – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 25 Da.

Domnul consilier județean Szentes Antal revine la tema constatărilor controlului Curții de Conturi la consiliul județean și la cazul asociației Sport Club, a hocheiului de gheață. Crede, că în cazul returnării sumei primite, totuși trebuie găsit măcar în acest an o formă legală de a sprijini echipa de hochei Sport Club, pentru că merită. În acest an au câștigat Cupa României, și tot primul loc la Liga Națională de hochei pe gheață. Au și un loc de III în Liga Erste. Vor da înapoi suma primită în anul 2017, dar trebuie găsit o formă de sprijin pentru acest an, pentru că merită. Crede, că trebuie felicitat și Direcția generală economică și Direcția generală de administrație publică locală, toți colegii, care s-au zbătut cu aceste contestații. Roagă colegii, să susțină sprijinirea asociații cu ocazia unei rectificări bugetare.     

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „CUPA LACUL ROȘU LA HOCHEI PE GHEAȚĂ” – pe anul 2018 – varianta retrimisă

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea proiectului de hotărâre privind aprobarea acordării alocației bugetară pentru susținerea financiară a competiției sportive: „CUPA LACUL ROȘU LA HOCHEI PE GHEAȚĂ” – pe anul 2018 – varianta retrimisă

Rezultatul votului: 25 Da.

 

Se trece la următorul punct de pe Ordinea de zi

 

Amendament de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

 

Domnul președinte Borboly Csaba spune, că sunt incluse numai modificări minore. Ceea ce este mai de seamă, sunt banii primiți pentru inundații. Din păcate nu s-a  alocat toată suma solicitată. Au scos două drumuri din listă, la care au promis, că vor fi incluse în Fondul Solidarității, de unde se pot atrage sume mai mari. Drumul județean DJ 127A de la Valea Rece și tronsonul de la Mihăileni, DJ 124, care s-a deteriorat pe o porțiune mai mare vor fi puse acolo. Mai sunt cuprinse în buget sumele primite pentru reparația traverselor și alte  și distrugeri în urma inundațiilor, la care s-a pregătit documentația în timp. Este o problemă, că nu în toate localitățile s-a pregătit s-au pregătit documentația cu evaluarea pagubelor, și consiliul județean nu are competență să inițieze, consiliile locale pot întocmi acestea în urma formării grupurilor de lucru în  acest sens. Roagă colegii, ca să intervină la consiliile locale din zonele din care au fost aleși, să atenționeze primarii, dacă pe drumurile județene, în urma unor distrugeri provocate de inundații, căderi masive de zăpadă, ploi torențiale, alunecări de terenuri, sau alte cauze, să evalueze pagubele și să depună cât mai repede documentația de constatare operativă a pagubelor. Acum au rămas afară câteva localități, de exemplu Casinul, dar sunt și alții. Consiliul județean a solicitat de la Prefectură să nominalizeze o Comisie de evaluare, dar dacă membrii acestuia nu semnează procesul verbal de cosntatare, atunci nu se poate aduce la ședința Comisiei județene de urgență. Erau cazuri, când nu s-a semnat din partea unor autorități aceste documente. S-a trimis la Prefectură o adresă de clarificare a acestor aspecte pentru viitor. Mai sunt câteva modificări minore în acest buget. Se așteaptă rectificarea bugetară națională, și atunci se vor pune la loc multe lucruri. Până atunci modificările sunt în interesul, ca lucrurile să meargă. Se pot vedea la drumuri câteva sume de 10 lei. Acum se poate vedea cât de bine s-a gândit, când la început de an s-au început demersurile și la acele drumuri, la care nu era disponibil suma întreagă. Acum sunt 4-5 lucrări, pentru care se pot obține fonduri de finanțare Europene, și speră, că vor putea fi incluse și altele. Procedura de achiziție publică ține în cel mai bun caz  4-5 luni. Astfel măcar vor fi câteva contracte de execuție realizate și contractele multianuale vor avea o șansă să pornească și cu bani mai puțini. Anunță, că a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța Guvernului cu privire la finanțările menționate, și care sunt cuprinse în această modificare a bugetului consiliului județean. Mai sunt cuprinse înn acest Amendament și cele două sume de 30.000 lei, alocate pentru competițiile sportive amintite.

 

Doamna consilier județean Portik Erzsébet Edit anunță, că nu va participa la votarea acestui punct.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Amendamentului de fond asupra proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018        

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba,  înainte de votarea pe articole a bugetului de venituri și cheltuieli, precizează, că votul la fiecare articol din proiectul de hotărâre se referă la toate anexele, capitolele, subcapitolele, titlurile, articolele, și aliniatele articolului respectiv.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  Aprobarea Art. 1 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 24 Da, 2 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 2 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 3 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 4 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 5 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Art. 6 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 7 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 8 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 9 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea Art. 10 al proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 23 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul președinte Borboly Csaba  supune la vot  aprobarea întregului proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2018.

Rezultatul votului: 24 Da, 3 Abțineri.

 

Domnul consilier județean Berde László se interesează în ce stare se află reabilitarea drumului județean între orașul Cristuru Secuiesc și Șoimușu Mic, pentru că a participat la sfârșitul săptămânii la zilele satului acolo, și a ajuns aproape cu trei roți în loc de patru. Comunitatea de acolo așteaptă cu nerăbdare reabilitarea acestui tronson.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba explică, că ulterior s-a trezit societatea ROMGAZ, că sunt acolo și conducte de gaz, și s-a încercat convingerea până și în Minister, că protejarea acestora este obligația lor. Această divergență încă continuă, și a fost promis de către grupul Parlamentar al UDMR că vor ajuta în această problemă. Paralel, consiliul județean a început procedura de achiziție publică. Dacă între timp se pot convinge, că drumul era făcut înainte de amplasarea conductelor de gaz, atunci se rezolvă. Între timp înaintează și achiziția publică. Speră, că se va rezolva curând problema.

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán se folosește de caracterul public al ședințelor consiliului juețean, și vine cu o solicitare către domnul președinte. Solicită, ca în cazul persoanei fizice Séra Zoltán din comuna Corund consiliul județean să fie retrasă ultima chemare în judecată. Motivează această solicitare, pentru că la Judecătoria din Bacău și la Curtea de Apel din Tîrgu Mureș s-au luat decizii finale, care sunt favorabile consiliului județean în acest conflict. Crede, că nu arată bine, dacă consiliul județean, care trebuie să reprezinte locuitorii județului, să pornească acțiune judecătorească împotriva unei persoane fizice.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba amintește, cum a mai precizat și în mass media, de problema din comuna Corund, fiind o problemă de investiție, se ocupă domnul vicepreședinte Barti Tihamér. Ceea ce este partea juridică, a fost delegat e către dânsul. De aceea a semnat și cererea de revocare prealabilă domnul vicepreședinte Bíró Barna Botond. Până se ține acest acord, și pentru că este o temă regională, nu vrea să facă declarații.   

 

Domnul consilier județean Zakariás Zoltán amintește, că la cererea de revocare prealabilă figurează numele domnului președinte.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba răspunde, că este semnat cu ”pentru”, nu de către dânsul.

 

Domnul consilier județean Becze István a vrut să mulțumească domnului Balázs Lajos prezentarea despre cartea documentară scrisă de dânsul cu titlul ”Nyergestető”. Anunță consilierii județeni, că sâmbăta viitoare se va ține comemorarea evenimentelor petrecute acolo din revoluția pentru libertate din anul 1848, și cine este interesat, poate participa la festivitate. 

 

Domnul consilier județean Csillag Péter vine cu o solicitare către consilierii județeni. A citit în presă, că asociația românilor din Harghita și Covasna face o demonstrație în fața Guvernului împotriva noilor modificări din Legea administrației publice locale. Motivația este, că în aceste județe sunt minoritari, și că nu vor putea folosi limba lor în admiistrație, vor fi discriminați, ceea ce este o minciună. Au mai spus, că intrând la Prefectură li se vorbește numai ungurește. Nu vorbește de alte județe, numai de Harghita, unde niciodată nu s-a întâmplat, că la o adresare română să nu se răspundă românește. Nu este adevărat ceea ce se susține la demonstrație, și în acest sens se va pregăti un apel de normalitate. Pot dovedi și colegii din consiliu, că la întrebări în limba română se răspunde în românește în administrația locală.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba întreabă, dacă s-a pus pe hârtie acest apel, sau numai a fost o declarație pentru consiliu ?

 

Domnul vicepreședinte Barti Tihamér anunță, că a participat la festivitatea „Góbé feszt” din Anglia, unde se pot promova valorile secuiești. 13.000 de persoane au participat la acest festival. A mai fost și în Ungaria, săptămâna trecută la Casa Comerțului, unde a discutat despre dezvoltarea economică comună, și tot ce ar trebui pregătit în viitor pentru a realiza aceasta. Săptămâna viitoare, la Tusványos aceste dicuții vor continua.

 

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că la 27-28 iunie a fost la Budapesta, unde a discutat despre situația școlilor forestiere. Programul este în formare și are multe  elemente interesante. S-a format și grupul de lucru aici, care se va ocupa de această temă. Ar fi foarte benefic pentru copii, să cunoască cât mai bine natura și mediul sănătos.

A participat la evenimentul promoțional de prezentare a drumului pelerinaj ”Via Maria”.            

A mai fost în vizită în județele Vass și Szabolcs-Szathmár-Bereg din Ungaria.

 

Domnul Szőcs Mátyés István director general la Direcția Generală Management prezintă câteva informații legate de delegațiile efectuate de către consilierii  județeni. Mai mulți dintre consilierii județeni deja au participat la deplasări cu delegații în străinătate. Ca decontarea acestora să nu întâmpină greutăți, trebuie îndeplinite câteva formalități și obligații.

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba anunță, că nu demult au fost în județul Harghita reprezentanții județului Tolna, din Ungaria, și au formulat o invitație mai extinsă către membrii consiliului județean Harghita. La sfârșitul lunii august este invitat tot consiliul județean în județul Tolna, unde va fi semnat contractul de înfrățire. Va fi la ultimul sfârșit de săptămână, la 30-31 august. Pentru că vor merge mei multe persoane, va fi nevoie de o hotărâre din partea consiliului județean, și pentru a ști despre câte persoane va fi vorba, roagă colegii să anunțe până la 5 august, dacă vor participa la această deplasare.    

 

Domnul preşedinte Borboly Csaba mulțumește pentru participare la Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita şi închide şedinţa.

 

Minuta Ședinţei Consiliului Judeţean Harghita din data de 20 iulie 2018 cu număr de înregistrare  nr. 17.802 / 25.07.2018 face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,   27 septembrie 2018

 

 

Președinte                                                                                                            Secretarul județului

Borboly Csaba                                                                                              Egyed Árpád

 

 

Director general

Vágássy Alpár

 

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KB/1 EX