Consiliul Judeţean Harghita
duminică, 22 decembrie 2024 03:38:41
Consiliul Judeţean Harghita
Proces verbal al ședinței ordinare CJH din 23 septembrie 2020

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL JUDEŢEAN

DIRECŢIA GENERALĂ ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ LOCALĂ

COMPARTIMENTUL CANCELARIA CONSILIULUI JUDEŢEAN HARGHITA

 

 

Procesul verbal al şedinţei ordinare  a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 septembrie  2020

 

 

Denumirea consiliului: CONSILIUL JUDEŢEAN HARGHITA

Data 23 septembrie  2020

Subiectul şedinţei: Dezbaterea şi aprobarea proiectelor de hotărâri cuprinse în ordinea de zi.

Catalogul membrilor:

 

Nr. crt.

NUMELE ŞI PRENUMELE

PARTID

1

ALBERT MÁTYÁS

PCM-MPP

2

BARTI TIHAMER

UDMR

3

BECICA MIHAI

PSD

4

BECZE ISTVÁN

UDMR

5

BERDE LÁSZLÓ

UDMR

6

BIRÓ BARNA-BOTOND

UDMR

7

BORBOLY CSABA

UDMR

8

CIOBANU ADRIAN-GEORGE

PNL

9

CSILLAG PETRU

PCM-MPP

10

DERZSI ZOLTÁN

UDMR

11

DOBREAN VASILE

PSD

12

DOBREAN TEODOR CONSTANTIN

PNL

13

FERENCZ-SALAMON ALPÁR-LÁSZLÓ

UDMR

14

FODOR ZOLTÁN

UDMR

15

HÎRLAV COSTIN

PDS

16

INCZE CSONGOR

UDMR

17

KASSAY LAJOS-PÉTER

UDMR

18

KÁNTOR BOGLÁRKA

UDMR

19

KOLOZSVÁRI TIBOR

UDMR

20

KOLUMBÁN DÁVID

UDMR

21

MEZEI JÁNOS

PCM-MPP

22

NAGY PÁL

EMNP-PPMT

23

PORTIK ERZSÉBET-EDIT

UDMR

24

RÁCZ ÁRPÁD

UDMR

25

RÁTZ ISTVÁN

UDMR

26

SALAMON ZOLTÁN

PCM-MPP

27

SÁNDOR BARNA

UDMR

28

SÁNDOR GYÖRGY

UDMR

29

SÁNDOR KRISZTINA

EMNP-PPMT

30

SZENTES ANTAL

UDMR

31

ZAKARIAS ZOLTÁN

EMNP-PPMT

 

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată de președintele Consiliului Județean Harghita, domnul Borboly Csaba,  prin Dispoziţia nr. 994 / 2020, cu modificările și completările ulterioare,  în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1, 2, lit. a din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

 

Președintele Borboly Csaba deschide ședința ordinară  consiliului județean la în  zona bazei SALVAMONT Lacu Roșu, Municipiul Gheorgheni,  județul Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba salută pe toți cei prezenți. Spune că locația ședinței este una semnificativă. În anii care au trecut s-au întâmplat și bune și rele legate de clarificarea problemelor legate de acest loc. Ședința se desfășoară la granița între județele Harghita și Neamț, și consideră că este important evidențierea demersurilor care au fost inițiate de acest consiliu județean referitor la rezolvarea problemei. Din acest motiv se va dezbate puțin această temă pe baza documentelor oficiale și a realităților concrete, refuzând constatările neadevărate. Din anul 2008 consiliul județean lucrează pentru apărarea  granițelor județului. Au fost inițiate o serie de   proceduri, acțiuni, despre care se poate vedea o retrospectivă prin documentele afișate pe panourile de lângă cortul în care se desfășoară această ședința. Sperând că toți cei care nu-și amintesc bine sau nu cunosc istoria cazului, se pot documenta cu ajutorul documentelor afișate asupra întâmplărilor legate de Cheile Bicazului. Tocmai de aceea, ca să fie absolut clar cum s-au întâmplat lucrurile, roagă pe domnul Vágássy Alpár, secretarul general al județului să prezinte în ordine cronologică și detaliat procesul litigiilor din instanțele de judecată, la care ulterior, dânsul va mai adăuga câteva comentarii. Crede că cine declară, că acest aparat al consiliului județean nu a făcut tot ce se putea în acest caz, nu are dreptate. Nu este bine, ca oamenii să fie derutați și nici să fie falsificat istoria acestui caz, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat cuprinde numai câțiva ani. Ceea ce reiese din documentele afișate, arată clar, că consiliul județean se ocupă cu acest caz din anul 2008. Atunci s-a aflat, că în anul 1998 conducerea de atunci a Municipiului Gheorgheni a fost de acord cu trecerea în administrarea unei localități din județul Neamț a suprafeței de 700 de hectare de la granița județului Harghita. Din păcate pentru cele întâmplate, dar totuși spre norocul posibilităților remedierii ulterioare, procedura nu a fost pe deplin legală. Conducerea consiliul județean de atunci nu a fost invitat sau înștiințat despre această faptă. Pe panouri sunt afișate documentele cauzei din anul 2008. În completarea celor spuse de domnul secretar general va vorbi ulterior despre omisiunile persoanelor competente și perioada în care ar fi putut interveni.                               

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár salută pe toți cei prezenți și arată, că litigiul a fost pornit în anul 2009 de către Consiliul local al Municipiului Ghoergheni în dosarul cu nr. 1653/234/2009 la Judecătoria din Gheorgheni. În acest proces a fost introdus și consiliul județean. După ce instanța a constatat că nu are competența materială necesară, cauza a fost declinată în competența Tribunalului Harghita, unde ulterior pierderii procesului de către  Consiliul Județean Harghita și Municipiul Gheorgheni, datorită solicitării județului Neamț ca procesul să fie mutat într-un județ neutru, dosarul a fost înaintat la Tribunalul Prahova și a primit un nou număr de dosar, cel cu nr. 1417/105/2011. Grație cunoștiințelor de specialitate al juristului Consiliului Județean Harghita, care între timp a fost numit și judecător, procesul a fost câștigat în instanța de fond.  Curtea de Apel după multiple amânări a pronunțării a deliberat în favoarea Municipiului Gheorgheni și al Județului Harghita. Această decizie a fost întoarsă de Curtea de Apel din Prahova. S-a luat la cunoștință partea dispozitivă a hotărârii, dar încă nu se cunoaște motivarea acestuia. Dacă s-a comis o greșeală din partea instanței, se va ataca pe o cale excepțională de atac. Trebuie știut, că nu granița județului a constituit obiectul litigiului, ci procesul verbal amintit de către domnul președinte. Acest proces verbal a fost întocmit și semnat în anul 1998, de către conducerea de atunci al orașului Gheorgheni, respectiv de viceprimarul de atunci, despre care nu se știe, că are fi avut împuternicire, deoarece conform legii, localitatea trebuia reprezentată de către primar. Dat fiind faptul că conducerea județului nu a fost invitat la aceste negocieri, nu avea cum să accepte cele consemnate în procesul verbal, motiv pentru care nici  nu avea cunoștiință de cele stabilite în aceasta, ulterior aflânduse de existența acestuia. Deși momentan nu se cunoaște motivarea decizia sentinței Curții de Apel, se poate spune, că practic părțile au ajuns în aceeași situație în care au fost înainte. Există Legea nr.2/1968, care stabilește granițele județelor, și există un proces verbal, care contrar acestei legi stabilește alte granițe.

 

Președintele Borboly Csaba adaugă câteva completări la temă. Dânsul a fost deja prezent în anul 2008, când s-au purtat discuții cu cei din județul Neamț. Se pot vedea din corespondența afișată demersurile inițiate de către consiliul județean, prin care s-a încercat reluarea unor discuții privind remedierea efectelor acestui proces verbal nelegal. Pe atunci s-au început niște construcții în Cheile Bicazului, care au fost oprite prin hotărâre judecătorească definitivă. Dar atunci s-a aflat și de existența acestui proces verbal din 1998, care a fost întocmită și semnată fără acordul consiliului județean. Legea nr.7/1998 scrie clar, că trebuie să fie de față și reprezentantul consiliului județean la astfel de decizii. Din acest motiv consiliul județean lucrează în continuare ca acest teritoriu de 700 de hectare să revină la județul Harghita.  Trebuie  văzut  că  procesul verbal semnat  în  anul  1998  este  baza  legală  al  motivației  județului  Neamț.  Consiliul județean a solicitat   în  repetate  rânduri  primarului  orașului  Gheorgheni  din  2008-2009  să participe la discuții,  și  să  revendice  prin  instanță  drepturile   asupra  acestui  teritoriu  luat  pe nedrept. Deși  era  foarte  anevoios   pornirea  acestui  litigiu,  s-a  reușit  până  la  urmă  pornirea acestui proces,  care  a  fost  reprezentat  foarte  bine  de  către  consiliul  județean,  cu  curaj  și profesionalism. Dosarul  a  fost  mutat  prin  Tribunalele   din  peste  10  județe,  a  ajuns   și  la  inspecția  judiciară  națională  pentru  că  s-a  considerat  nedrept   faptul,     că   dosarul   a   fost   strămutat   la   cererea  

județului  Neamț  în  alt  județ  pentru soluționare, fără o motivare justă. Dar nu se va renunța niciodată la acest caz. A fost dus până la capăt, și cu această dată transmite mulțumiri către colegi, care au adunat enorm de multe materiale, hărți, cu care adevărul a fost susținut foarte bine. Consiliul județean Harghita a participat la toate procesele, respectiv a ajutat Municipiul Gheorgheni, aceasta fiind în poziția de reclamant, deoarece terenul din litigiu se află în administrarea acestuia. În acești ani din partea Municipiului Gheorgheni s-a primit o singură adresă referitoare la caz cu privire la  intrarea consiliului județean în proces. Această adresă a fost precedat de multe altele prin care s-a solicitat ca primarul Municipiului Gheorgheni să solicită intrarea consiliului județean în proces. Această solicitare era necesară pentru intrarea consiliului județean ca parte în proces. Acum se așteaptă motivarea Curții de Apel cu privire la hotărârea luată, pentru că se va solicita inspecția judiciară excepțională, având în vedere, că nu se poate accepta această  decizie nedreaptă prin care se elimină județul Harghita din proces. Sunt depuse toate documentele referitoare la baza legală, care prevede, că la stabilirea hotarelor, care privesc granițele județului, toate județele vizate trebuie să fie de față. Din momentul în care județul Harghita a fost exclus cu toate documentele doveditoare din proces, a rămas numai reclamația Municipiului Gheorgheni și actele doveditoare ale acestuia, care nu erau suficiente ca acel proces verbal care a cauzat toată problema, să fie anulat. Toată documentația este expusă pe panourile în jurul locației ședinței, ca să fie clar cine,  când, și ce decizie a luat, sau nu a luat în acest caz. Totul este documentat, accesibil referitor la granițele județului din anul 2008, inclusiv cele referitoare la Valea Uzului, despre care se va mai discuta în cursul zilei de mâine, când va fi prezentat asemănător cu documentația prezentată azi referitor la Cheile Bicazului. Azi va fi o înfățișare la judecătorie legat de procesul privind Valea Uzului, unde este prezent un jurist de la consiliul județean, precum și alaltăieri la un alt termen, deci sunt duse atent aceste cauze și în decurs de 5 zile se va înainta pe cale excepțională și contestația la decizia nefavorabilă primită.  Întreabă, dacă cineva are de adăugat ceva la cele prezentate ?

 

Consilierul județean Mezei János salută cu respect colegii și pe domnul președinte, și se bucură de faptul, că tema în discuție în sfârșit este larg mediatizată. Păcat că această campanie nu ține încă 2 luni, ca să deschidă porțile Centrului de management al deșeuri de la Remetea. Crede, că în perioada acestei campanii s-a realizat mai multe, decât în tot timpul mandatului. Astfel consideră totuși acest mandat era una eficientă. Centrul de management al deșeurilor este pe cale de a deschide porțile în curând, contrar amânărilor repetate din cursul mandatului. Cu privire la tema prezentată la începutul ședinței, confirmă că consiliul local din Municipiul Gheorgheni a pornit procesul pentru Cheile Bicazului, cu înaintarea adresei nr. 90.204/05.11.2009. Anul următor în luna mai a fost invitat și consiliul județean să participe ca parte în proces. De atunci lupta se duce împreună și după 10 ani, cu o decizie de fond favorabilă pentru județul Harghita. După un an, în urma unui recurs depus, a fost retrasă decizia favorabilă și cei 600 de hectare în discuție iar s-au anexat la județul Neamț. Este adevărat ce a spus domnul președinte, și fracțiunea dânsului este de acord cu cele prezentate. Însă trebuie știut și de faptul că în anul 1998 conducerea orașului Gheorgheni, împreună cu viceprimarul și consiliul local, toți membri al aceluiași partid UDMR, au semnat acel proces verbal ominos, care  a fost contestat în anul 2008. Reprezentanții UDMR în continuare au așteptat 10 ani, până a venit un primar dintr-un alt partid, care să suporte consecințele pornirii  procesului în acest caz. Va ieși scandal, care eventual va fi urmat de tragere la răspundere a presupușilor vinovați, și condamnarea acestora. Prezentarea evenimentelor se poate etala cronologic foarte frumos, dar sunt aspecte importante în spatele problemei, despre care nu s-a vorbit. Pe atunci actualul președinte era vicepreședintele consiliului județean și în cursul celor 4 ani de mandat nu s-a ocupat de această problemă. Când Mezei János a devenit primarul Municipiului Gheorgheni în anul 2008, comercianții din Cheile Bicazului au plătit impozitele la Gheorgheni. Ajuns primar a încercat să reglementeze împrejurările realizării construcțiilor temporare ale comercianților. Ca să evite restricțiile, comercianții și-au mutat afacerile mai jos în localitatea Bicaz Chei și au început să plătească impozitele acolo. Au considerat că astfel nu va trebui să se supună restricțiilor impuse de Primăria Gheorgheni. Au fost pornite demersurile pentru clarificarea problemei. Datorită sprijinului acordat de Arhitectul Șef de la consiliul județean s-a reușit totuși  legalizarea construcțiilor temporare. Dar la eliberarea autorizațiilor s-a conștientizat și faptul, că de 10 ani cei 600 de hectare au fost anexate județului Neamț, împreună cu Cheile Bicazului. Au început dezbaterile comune cu consiliul județean cu privire la soluționarea problemei. Relațiile dânsului cu domnul președinte nici atunci nu au fost așa de apropiate din cauza aparteneței politice diferite. Dar Arhitectul Șef al Consiliului Județean Harghita a colaborat exemplar cu Municipiul Gheorgheni, sprijinind acțiunea cu tot ce se putea. S-a pornit acțiunea în instanță pentru anularea procesului verbal, care a stat la baza anexării celor 600 de hectare la județul Neamț și a fost atacat societatea, care a întocmit documentația. Au fost solicitați semnatarii procesului verbal pentru discuții și s-a pornit procesul. După 9 ani s-a luat o decizie favorabilă județului Harghita în instanță, dar în urma recursului, după 1 an iar a fost anexat suprafața în discuție la județul Neamț.

            Dânsul consideră, că problema este asemănătoare și în cazul Valea Uzului.

            Constată, că în cursul acestui mandat județul Harghita a pierdut două suprafețe destul de însemnate a județului în două părți diferite. Se poate discuta oricât, dar ceva presupune, că nu s-a dat destulă atenție unor semne prevestitoare, asupra cărora atrage atenția și prin interpelarea aceasta, pentru că altfel se poate că în curând și comuna Ditrău va ieși din teritoriul județului. Indiferent dacă este vorba despre Mureș, Bacău sau Neamț, rolul acestui consiliu este să apere și să păstreze ce este a județului Harghita. Un obiectiv turistic ca Cheile Bicazului nu trebuie lăsat să se piardă. Din păcate din anul 2015 dânsul nu a mai putut exercita funcția de primar și nu a putut participa mai intens în acest proces, dar colegii de la primărie au urmărit cu atenție cazul împreună cu colegii din aparatul consiliului județean.  Este recunoscător colegilor din consiliul județean, care au participat cu mult devotament la acest proces. Nu era ușor să participe de fiecare dată la înfățișările Tribunalului din Ploiești. Actualul secretar al Municipiului Miercurea Ciuc, care era un specialist foarte pregătit, a fost desemnat să reprezinte cazul din partea Municipiului Gheorgheni și care a colaborat intens cu juriștii Consiliului Județean Harghita, care au făcut tot posibilul pentru reușită. Din păcate nu a ajutat cazul contextul politic existent la București. Dânsul crede, că partidul pe care îl reprezintă a avut și are o colaborare exemplară cu partidele românești, care îl sprijină și cu care are și în acest moment o relație bună.  Tot ce a relizat în perioada cât a fost primar, a reușit cu ajutorul partidelor românești și prin contactele personale și prietenești din Ministere. Este important  de recunoscut acest lucru. Consideră că documentele afișate pe panouri sunt reale și adevărate, numai că data documentelor nu ar trebui ștearsă. Este important să afle adevărul toți cei interesați. Clarificarea cauzei a pornit cu problematica autorizațiilor  de construcție, și atunci s-a constatat că sunt probleme foarte grave legate de hotarele județului Harghita, mai exact, că s-au anexat teritorii la județul Neamț de 10 ani. Deci dânsul nu vede derutare din partea nimănui, dar este curios că în aceste 3 zile, care au mai rămas din mandat cum se va face înaintare în acest caz, sau în cazul Valea Uzului, în afara mediatizării acestora și în așa fel, ca să revină concret aceste teritorii la județul Harghita.    

 

Președintele Borboly Csaba spune, că orice problemă pare mai frumoasă văzută de departe. Dar adevărul este, că în anul 2008 i-a lipsit curajul primarului din Gheorgheni să pornească procesul. Din păcate aceasta a fost pornită numai în 2009, în luna noiembrie, deși în cursul anului s-au înaintat foarte multe adrese către Primăria Municipiului Gheorgheni din partea consiliului județean în acest sens. Mai mult, este afișat și un proces verbal de contravenție eliberat pe seama primarului Municipiului Gheorgheni, Mezei János din cauza că nu a tras la răspundere localitatea vecină pentru respectarea regulilor privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.  Consiliul județean era nevoit să deruleze singur toată acțiunea pentru a face ordine în cazul construcțiilor ilegale din Cheile Bicazului. Dacă primarul Mezei János începea procesul în vara anului 2008, precum i-a fost semnalat din partea consiliului județean, atunci s-ar fi câștigat un an jumătate cu înaintarea acestui caz. Probabil deja ar exista o decizie din partea Curții de Apel, și azi poate cazul ar fi pe masa Curții Supreme de Justiție. Sunt momente, când apar oportunități  istorice, care nu mai pot fi recuperate, anii trec și lucrurile iau alte direcții. Se întreabă cum ar fi fost decizia instanței, dacă s-ar fi dat acum un an și jumătate, înainte de scandalurile din Valea Uzului. Poate că și la instanța de apel ar fi fost pozitivă. Nu se știe, dacă tragerea de timp de un an și jumătate era o greșeală istorică, dar susține, că din partea consiliului județean s-a făcut tot ce se putea, ca acest proces să pornească deja în anul 2008. S-a aflat de situație, s-au adunat datele, s-au făcut propuneri și adrese către Primăria Municipiului Gheorgheni. Se va lupta cu aceeași îndârjire pentru toate teritoriile județului Harghita aflate în pericol.  Roagă colegii ca înainte să inducă în eroare opinia publică, să se informeze. Speră că cu ajutorul viitorului consiliu județean se va câștiga până la urmă acest proces pentru că nu se va trata cazul cu neglijență. La fel și în celălalt caz cu Valea Uzului, aceste teme trebuie să fie o prioritate din punct de vedere al județului. De multe ori derutarea opiniei publice este folositor în campanii electorale, dar  aceasta este numai o strategie. Nu trebuie uitat, că în anul 1998 în frunte cu domnul Tőkés László, toți cei aflați în jurul mesei erau membrii UDMR. Apoi cei din Municipiul Gheorgheni au ieșit din UDMR și au  început să înființeze câteva partide mici. Legat de aceasta s-au zis câteva neadevăruri, dar consideră că cel mai mult ar fi nevoie de sinceritate, fără acuzații, care sunt nefondate. În anul 1998 UDMR-ul era singurul partid maghiar, la care erau membrii toți din actualul PMP, PPMT, PRO ODORHEI, etc. În anul 1996 s-au stabilit candidații, apoi anul 1998 s-a desfășurat  preselecția pentru alegeri. Deci nu este adevărat, că UDMR-ul a greșit cu ceva în 1998. Contestarea întâmplărilor de atunci este o greșeală tactică, care va fi taxată de către alegători cu ocazia alegerilor.

Dânsul nu știe cum și în ce împrejurări s-a semnat procesul verbal în cauză în anul 1998, dar știe, că s-a pierdut un an și jumătate, care ar fi acum un avans de neprețuit, dacă la primul semnal al consiliului județean Primăria Gheorgheni pornea procesul. Toate documentele legate de acest caz sunt expuse pe panouri, se pot studia datele în ordine cronologică, și se pot trage concluziile potrivite.  Consideră, că în campanie electorală nu ar trebui folosite astfel de teme, dar este decizia organizațiilor politice ce instrumente folosesc pentru influențarea opiniei publice. UDMR-ul nu folosește așa ceva.

Spune, că în ședința de consiliu de azi sunt de discutat 3 teme pe Ordinea de zi.  

 

Consilierul județean Mezei János reia cuvântul. Spune, că constatările trebuie să fie reale și faptice. Roagă pe domnul președinte să arate unde erau spuse lucruri neadevărate în această campanie electorală decursă în 3-4 săptămâni și cu ocazia luării de cuvânt de mai înainte a dânsului. S-a insinuat de mai multe ori acest lucru, și consideră că este nedrept din partea majorității din consiliul județean, că ia parte la așa ceva, mai ales, că s-a propus dinainte să nu se strice atmosfera ultimei ședințe al acestui consiliu județean.  Solicită ferm să puncteze domnul președinte care sunt neadevărurile despre care vorbea în discursul de dinainte. Mai ales, că ședința este arhimediatizată și publicată, dorește să fie clarificate lucrurile conform realității. Altfel să solicite înțelegerea celor prezenți și a celor, care urmăresc această ședință. Consideră, că din partea fracțiunii dânsului nu s-a spus nici o minciună și dorește explicații în acest sens.

            În alte ordine de idei, speră, că și în cazul Centrului de management al deșeurilor din județul Harghita se vor afișa la fel documentele, care atestă tragerea de timp de 4 ani.                                                    

 

Președintele Borboly Csaba răspunde, că se poate considera minciună, când nu se recunoaște o tragere de timp de un an și jumătate, susținerea ca consiliul județean a fost tras în acest proces de către primarul din Municipiul Gheorgheni, când nu se vorbește de solicitările repetate din partea consiliului județean în acest timp de un an și jumătate, ajungând și la momentul de a pune și o sancțiune în perspectivă în cazul neînceperii procesului.  Se poate minții și în felul de a vorbi numai despre o parte favorabilă a lucrurilor, fără a arăta și cealaltă parte a acestuia. Așa se falsifică istoria de obicei, prin minciuni, vorbind numai de partea favorabilă unora.  Se lasă afară părțile incomode, se omit întâmplări relevante, care apoi se uită. Domnul Mezei János a avut o omisiune într-un moment important. Efectele acestei omisiuni importante sunt consecințele actuale care sunt relevante pentru locuitorii întregului județ. Dacă nu era aceea tragere de timp, dacă s-ar fi pornit din timp procesul, poate rezultatul era favorabil și această temă nu ar mai trebui discutată. Nimeni nu a contestat faptul, că consiliul județean a fost chemat în acest proces de către Primăria Municipiului Gheorgheni, pentru că orașul este reclamantul, este principala parte în proces. Problema este, că nu s-a îndrăznit în timp util pornirea procesului, numai în urma insistențelor repetate, după o solicitarea fermă din partea consiliului județean, cu o întârziere de un an și jumătate.

 

Consilierul județean Mezei János răspunde, că după ce s-a observat problema modificării graniței județului,  cu ocazia necesității eliberării avizelor de construcție, s-au luat măsuri. Dar în cursul celor 10 ani nimeni nu s-a ocupat de această problemă. La schimbarea conducerii, prima întrebare era, dacă hotarele sunt în ordine. În prima fază trebuia realizat un inventar al orașului, și evidențierea întâmplărilor în cei 20 de ani trecuți pentru a lua o poziție cu privire la problemă. Dânsul a aflat de situația modificării hotarului în vara anului următor, când a avut polemici cu comercianții din Cheile Bicazului, și împreună cu doamna Arhitect Șef s-au deplasat la fața locului pentru constatarea faptică legată de construcțiile neavizate. Problema s-a observat vara, când circulația turistică este maximă și comercianții își desfășoară activitatea. Se știe, că iarna nu sunt acolo. S-au luat măsurile necesare și în luna noiembrie s-a pornit procesul. Solicită, ca secretarul general să prezinte cronologia cazului, și roagă pe domnul președinte, să nu recurgă la insinuări nefondate. Solicită iar, ca domnul președinte să arate unde a mințit în cele spuse despre acest caz. Știe, că este campanie electorală și acest caz este folosit ca temă de campanie. De fapt luni s-ar fi putut ține ședința de consiliu. Dânsul s-a bucurat că a fost chemat aici în acest anturaj frumos și credea că la ultima ședință consilierii județeni vor lua rămas bun, și eventual vor ciocni prietenește în amintirea colaborării din timpul mandatului.  Prima dată s-a convocat această ședință în centrul Municipiului Gheorgheni, apoi s-a modificat locația ședinței la Lacu Roșu. Cu toții erau nevoiți să-și modifice programul stabilit. S-au conformat cu toții și au venit aici pentru a onora demnitatea ultimei întâlni, și constată, că sunt acuzați de minciună. Nu va lăsa să meargă mai departe ședința, până nu se arată concret cu ce s-a mințit. Dar de fapt nici nu s-a început ședința, pentru că această temă nu era pe Ordinea de zi. Dar vrea să se clarifice  aici în public, unde sunt de față și reprezentanții media, unde este minciuna în discursul dânsului.

 

Președintele Borboly Csaba spune, că din discursul ținut reiese, că a întârziat cu începerea procesului. Consiliul județean a comunicat înainte cu un an toate argumentele și motivele pentru care trebuia pornit acest proces. Domnul Mezei a mințit spunând, că Municipiul Gheorgheni a pornit procesul, fără implicarea consiliului județean. Azi în sfârșit s-a auzit și faptul, că colegii de la consiliul județean s-au implicat în constatarea faptică și au propus soluționarea problemei, au împins  lucrurile până la începerea procesului. Mulțumește pentru expresiile recunoscătoare la adresa lor. În materialul prezentat de domnul Mezei în presă nu apare acest lucru. Repetă, că spunând numai jumătatea favorabilă a adevărului se poate considera tot minciună. Procesul a fost pornit de către Municipiul Gheorgheni, la insistențele repetate ale consiliului județean, timp de peste un an. Și dacă nu s-ar fi aplicat sancțiuni la adresa primarului, procesul poate nici azi nu era început. În declarațiile domnului Mezei făcute în campania electorală s-au spus jumătăți de adevăruri, și aceasta este tot un fel de minciună. Peste câteva zile locuitorii județului vor merge la vot și vor decide asupra faptului, dacă întârzierea de acel an și jumătate a contat în evoluția acestui proces. 

 

Consilierul județean Mezei János  se întreabă de ce se pierd terenurile din suprafața județului Harghita tocmai în acest mandat ? Pentru că în afara celui de la Cheile Bicazului, mai este și problema din Valea Uzului. Dar de fapt pe Ordinea de zi nici nu figurează aceste teme. Nu știe de ce s-au pus în discuție la această ședință.

 

Președintele Borboly Csaba dă citire primului rând dintr-un articol din ziarul ”Székelyhon” : - „Cu ocazia unei conferință de presă domnul Mezei János, candidatul Alianței Maghiare din Transilvania pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Harghita a prezentat documente referitoare la cele spuse nu demult de către domnul Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita precum că primarul Municipiului Gheorgheni de atunci, domnul Mezei János nu a vrut să pornească procesul pentru clarificarea apartenenței zonei Cheile Bicazului. Procesul a pornit până la urmă la inițiativa domnului Borboly Csaba.” Și articolul continuă în acest context, ceea ce este o minciună.

 

Consilierul județean Mezei János consideră, că nu s-a mințit în articolul menționat. Întreabă cine a pornit procesul ? Există un document, care atestă, că domnul Borboly Csaba era inițiatorul procesului în sensul că a solicitat ferm, ca Municipiul Gheorgheni să pornească procesul. Problema suprafețelor și a avizelor de construcție erau o altă problemă. Dânsul a fost calomniat, că minte, și roagă să fie clarificat problema.

 

Președintele Borboly Csaba consideră, că totul a fost clarificat.       

 

Consilierul județean Mezei János susține, că nu i s-a făcut dreptate, și consideră că atitudinea domnului vicepreședinte și a celorlalți consilieri județeni este ridicolă pentru că lasă să se degenereze lucrurile astfel la ultima ședință de consiliu.  

 

Președintele Borboly Csaba spune, că va mai citi o propoziție din aceeași articol :  ”Domnul Mezei a spus, că în anul 2008, ca primar proaspăt ales al Municipiului Gheorgheni a aflat de existența unui proces verbal semnat de 10 ani de către conducătorii UDMR de atunci, conform căruia zona Cheile Bicazului aparține de județul Neamț, nu de Județul Harghita și de Municipiul Gheorgheni. Nu a vrut să accepte acest lucru, și a luat legătura cu toate instituțiile abilitate, respectiv Prefectura județului Harghita și Consiliul Județean Harghita…..”  - și aici vine minciuna grosolană, care a fost infirmată mai înainte de către domnul Mezei –  ”dar nu a primit ajutor din partea nimănui.”  Acum 10 minute domnul Mezei a mulțumit ajutorul primit de la colegii de la consiliul județean, iar în articol afirmă, că nu a fost ajutat.

 

Consilierul județean Mezei János spune, că a primit ajutor pentru eliberarea avizelor de construcție, dar nu în pornirea procesului. Procesul a pornit fără ajutorul nimănui. Roagă pe domnul președinte să nu recurgă la calomnii la adresa dânsului. A  putut să pornească procesul numai în noiembrie 2009, pentru că nu a primit ajutor. 

 

Președintele Borboly Csaba decide că se ține o pauză de 5 minute, după care se reiau lucrările ședinței.

 

Consilierul județean Mezei János roagă să nu fie condusă ședința de consiliu astfel. Într-un mediu democratic se dă cuvântul solicitantului. Roagă și colegii din fracțiunea dânsului să nu plece, să nu se lase influențați de cele auzite. Dânsul nu va pleca și nu va lăsa loc minciunii și înșelătoriei. Au fost de ajuns 30 de ani de calomnii.   

 

 

Președintele Borboly Csaba spune, că este pauză, să se oprească amplificarea.

 

 

PAUZĂ

 

 

Președintele Borboly Csaba reia lucrările ședinței de consiliu. Motivul pentru care s-a convocat aici această ședință era ca ultimele 10 ședințe erau ținute în mediu online, iar votul secret nu se poate exprima astfel. A sosit adresă de la Minister privind restricționarea votului secret în această formă. Mai înainte era posibil, ca să iasă toți participanții din camera virtuală a ședinței în afara consilierilor județeni și să se folosească de opțiunea de vot secret al programului ZOOM. Acum 1 lună a venit precizarea din partea Ministerului Administrației prin care se clarifică, că  nu se poate da votul secret în mediu online, numai cu ajutorul Buletinelor de vot.

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár confirmă cele spuse. Legal trebuie să voteze consilierii județeni pe Buletine de vot.            

Spune că din cei 31 de consilieri județeni lipsesc 3, Barti Tihamér, Csillag Péter  și Salamon Zoltán. Declară  că în conformitate cu prevederile art. 180 alin. 1, 2,  din Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei Consiliului Judeţean Harghita.

 

Președintele Borboly Csaba întreabă dacă are cineva obiecții legate de Ordinea de zi ?

            Spune, că va fi o modificare. Nu s-a primit avizul de la Consiliul Concurenței, astfel primul punct se va scoate de pe Ordinea de zi. Mai sunt 3 proiecte de hotărâri, care vor fi puse pe Ordinea de zi, pentru că sunt foarte urgente, și ca să nu fie nevoie de o altă ședință extraordinară în mediu online pe ZOOM. Datorită modificărilor curente ale Codului Administrativ trebuie aprobate cele trei teme.

Întreabă dacă sunt obiecții legate de  Ordinea de zi.

Nu sunt               

            Atrage atenția domnului Mezei János, că nu i-a fost dat cuvântul, să nu continue interpelația.

 

Consilierul județean Mezei János răspunde, că în numele democrației are dreptul să vorbească.

 

Președintele Borboly Csaba  spune, că s-a ajuns la discutarea temelor de pe Ordinea de zi, dar dacă este nevoie, va mai acorda o pauză.

 

 

Președintele Borboly Csaba  supune la vot aprobarea Ordinii de zi completată :

 

 

  1. Proiect de hotărâre privind majorarea capitalului social al societății Întreținere Drumuri Harghita SRL

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 270/2015 privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională, cu modificările și completările ulterioare

Inițiator :  vicepreşedinte Bíró Barna Botond 

 

 

Diverse

 

SUPLIMENT LA PROIECTUL ORDINII DE ZI

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 68/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 113/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

Inițiator : Borboly Csaba preşedinte

 

Rezultatul votului :  28 Da

 

Se trece la primul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 270/2015 privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională, cu modificările și completările ulterioare

 

Președintele Borboly Csaba explică, că este vorba despre mandatare cu privire la reprezentarea Consiliului Județean Harghita în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională. Între timp se derulează și votul secret al persoanelor desemnate.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 270/2015 privind desemnarea reprezentanților Consiliului Județean Harghita în calitate de membru titular și respectiv membru supleant în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională, cu modificările și completările ulterioare

 

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Anunță, că persoanele desemnate au primit voturile necesare pentru reprezentare.

 

Rezultatul votului :  29 Da

 

Se  trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 68/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Secretarul general al județului, Vágássy Alpár spune, că Prefectura județului Harghita a semnalat, că modul cum au fost puse în executare cele trei hotărâri ale Consiliului Județean Harghita, 68, 113 respectiv 156 din 2020, nu erau corecte. Conform opiniei lor banii primiți de către persoanele fizice trebuiau virate prin  consiliile locale, unde au domiciliul persoanele vizate. În textul hotărârilor menționate se va trece această specificare, se va corecta greșeala, pentru că  nu s-a trecut de la început că acest ajutor se va vira prin consiliile locale.

 

Președintele Borboly Csaba adaugă, că mai este nevoie de trei hotărâri ale consiliilor locale în cauză și problema va fi rezolvată.

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 68/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Rezultatul votului: 23 Da.

 

Se  trece la următorul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 113/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 113/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Rezultatul votului :  23 Da

 

Se  trece la ultimul punct de pe ordinea de zi

 

Proiect de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Președintele Borboly Csaba supune la vot Proiectul de hotărâre privind rectificarea Hotărârii Consiliului Județean Harghita nr. 156/2020 privind acordarea unui ajutor de urgență unei persoane fizice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean Harghita pe anul 2020

 

Rezultatul votului :  23 Da

 

           

Președintele Borboly Csaba închide ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita,mulțumește tuturor pentru participare .

 

Minuta ședinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din data de 23 septembrie  2020,  cu număr de înregistrare  nr. 21882  /  2020  face parte integrantă din prezentul Proces-verbal.

 

Drept pentru care s-a încheiat prezentul Proces-verbal.

 

 

Miercurea Ciuc,    16 septembrie 2020

 

 

Președinte                                                                    Secretarul general al județului

Borboly Csaba                                                                                             Vágássy Alpár

 

 

 

Director general

Antal Renáta – consilier juridic

 

 

 

Coordonator compartiment

Szabó Zsolt Szilveszter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit,

Kelemen Biborka